Tomaatin vuosi: Siirto kasvihuoneeseen

Totuta tomaatin taimet luonnonvaloon ja ulkoilmaan vähitellen.

Kun esikasvatusta on takana noin parin kuukauden verran, tomaatteihin alkaa ilmestyä kukkia. Silloin on aika istuttaa taimet kasvihuoneeseen. Säiden puolesta istuttamaan päästään eteläisessä Suomessa toukokuun aikana, kennolevyhuoneen omistajat yleensä hieman lasihuoneiden omistajia aiemmin.

Karaise ja kastele

Valmistele taimet siirtoon totuttamalla ne hiljalleen ulkoilmaan ja lisääntyvään valoon. Karaise taimia noin viikon ajan nostamalla ne pihalle puolivarjoisaan paikkaan ensin pariksi tunniksi, sitten joka päivä hieman pidempään. Huolehdi taimien tuennasta, jotta ne eivät taitu tuulenpuuskissa. Kastele taimet hyvin istutusta edeltävänä päivänä.

Istuta ja lannoita

Ei haittaa, jos taimet ovat päässeet kevään mittaan venähtämään.  Tomaatin voi huoletta istuttaa hyvinkin syvään – tarvittaessa kyljelleenkin. Poista lehdet mullan alle jäävältä varren osalta.
Sopiva istutusväli on noin puoli metriä lajikkeesta riippuen. Yksi runko- tai pensastomaatti tarvitsee kasvualustaa vähintään ämpärillisen verran, mieluummin tuplasti enemmän. Tavallinen rikkaruohoton istutus- tai puutarhamulta soveltuu tomaatille.

Tue runkotomaatit vahvalla, mutta pehmeällä narulla, jonka toinen pää on kiinnitetty taimen tyveen ja toinen kasvihuoneen kattoon. Kun tukilangan jättää löyhäksi, tomaatin vartta voi kieputtaa sen ympärille sitä mukaa kun pituutta tulee lisää. Tyvisidonta on syytä tehdä löyhästi, jotta varsi ei vioitu paksuuskasvunkaan myötä. Langan voi myös istutusvaiheessa sujauttaa juuripaakun alle. Käytä silloin maatumatonta lankaa, jonka voit käyttää seuraavana vuonna uudelleen.

Tuentatapoja on monia, ja matalammille lajikkeille riittää tukikeppi. Kukinta on lupaus sadosta.
Tippukastelujärjestelmä pitää kosteuden tasaisena. Mullan pinnalle levitetty kate vähentää kosteuden haihtumista paahteisina päivinä.

Juurtumisen aikana tomaatti ei tarvitse lisäravinteita. Jos suosit nestemäisiä lannoitteita, aloita lannoitus vasta viikon päästä istutuksesta. Raemaiset lannoitteet voi jemmata varastolannoitteeksi jonkin matkan päähän taimipaakusta. Juuristo hakeutuu ravinnepanosta kohti, kunhan on päässyt kasvuun. Alkukesällä runsaan kasvun vaiheessa lannoitus saa olla typpipitoista, joten esimerkiksi kanankakkarakeet, ruohosilppu tai nokkoskäytteet sopivat tarkoitukseen. Typen määrä on sopiva, jos lehdet ovat terveen vihreät mutta eivät ala käpristyä.

Valmis istutus tulee kastella hyvin. Ole tarkka kastelussa ensimmäisen parin viikon ajan, kun taimet vielä juurtuvat uuteen kasvualustaan. Huomioi, että aurinkoisina päivinä kasvihuoneessa veden kulutus on aivan toista luokkaa kuin hämärämmässä esikasvatustilassa. Kastele mieluiten aamuisin, jolloin liika kosteus pääsee haihtumaan mullan pinnasta. Varo liiallista märkyyttä ja suhteuta kastelu säiden mukaan. Myöhemmin kesällä tomaatti viihtyy reilustikin kuivemmassa kasvualustassa.

Muista suojata kasvustot kylmältä touko-kesäkuussa, jos luvassa on kylmiä öitä! 

Kuvat: Maija Astikainen, Hanna Marttinen


Kestotilaaja, lue koko laajempi juttu digiarkistosta:

Tomaatit pääsevät kasvihuoneeseen – Kotipuutarha 5/2019

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.