Tomaatin vuosi: Kypsytä loppusato sisällä

Tomaatin vuosi alkaa tulla päätökseensä ja pian nautitaan sadon viimeisistä herkuista. Syysviileät kuitenkin jarruttavat viimeisten raakileiden kypsymistä.

Onneksi tomaatti jatkaa kypsymistä vielä keruun jälkeenkin. Täyteen kokoon kasvaneessa tomaatissa on energiaa niin runsaasti, että se jaksaa kypsyttää itsensä ilman emokasvia ja aurinkoakin. Aromeja ei tosin enää muodostu, joten jälkikypsytettyjen tomaattien maku ei yleensä yllä auringossa kypsyneiden tasolle. Tomaatit kuitenkin punertuvat ja kypsyvät syötäviksi. Voit poimia joko yksittäisiä tomaatteja tai kokonaisia terttuja.

Konsteja jälkikypsyttämiseen on monia. Yleinen tapa on yksinkertaisesti vain pitää tomaatteja huoneenlämmössä pöydällä, jossa ne hiljalleen kypsyvät. Nahistumista voi ehkäistä pitämällä tomaatit väljässä pussissa kosteuden pidättämiseksi. Voit kokeilla myös saunakikkaa. Pidä tomaatteja muutaman tunnin ajan saunassa, jossa annat lämpötilan kohota enintään 40 asteeseen. Käsittelyn jälkeen tomaatit saavat värittyä hiljalleen huoneenlämmössä ja valoisassa.

Tomaatti ei kestä hallaa, joten viimeiset raakileet kannattaa poimia talteen ajoissa. Jos yksittäisiä hallaöitä on jo loppukesällä, suojaa kasvusto harsolla.
Täyteen kokoonsa kasvanut tomaatti kypsyy varastoimansa energian turvin jopa pimeässä.

Kuvat: Hanna Marttinen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.