Tomaatin vuosi: kylvö

Tomaatin kausi siemenestä satoon kestää noin neljä kuukautta. Lajikkeiden välillä voi olla suurtakin vaihtelua.

Tomaatti vaatii noin 8 viikon esikasvatusajan. Maaliskuu on sopivaa aikaa kylvöille, mikäli taimet siirretään myöhemmin kasvihuoneeseen. Jos kasvatat tomaatit avomaalla, riittää kylvö huhtikuun alussa. Liian aikaista kylvöä kannattaa välttää, paitsi jos käytettävissä on lisävaloa sekä lämmitettävä kasvihuone.

Kylvä siemenet kuohkeaan, hiekansekaiseen kylvömultaan noin puolen sentin syvyyteen. Voit kylvää joko yksitellen pieniin potteihin tai hajakylvönä laajempaan astiaan. Muista merkitä lajikkeiden nimet.

Tomaatti itää parhaiten +22-25 asteessa. Pidä kylvös kosteana ja peitä tarvittaessa rei’itetyllä muovikelmulla tai lasikuvulla. Tomaattien itävyys on pääsääntöisesti hyvä, ja pikkuiset alut voivat pilkistää mullasta joskus jo parin vuorokauden kuluttua. Poista kelmut ja kuvut itämisen jälkeen ja siirrä taimet valoisampaan ja viileämpään (n. +18-20 astetta). Huolehdi, etteivät hentoiset taimet saa vetoa tai jatkuvaa auringon paahdetta. Odota innolla ensimmäisten kasvulehtien ilmestymistä!

Kuvat: Teija Tuisku


Kestotilaaja! Lue lisää tomaatin kasvatuksesta digiarkiston jutuista:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.