Tomaatin vuosi: Kohti satoa

Tomaatin ei toivota enää keskikesän jälkeen kasvattavan lehtimassaa, vaan keskittyvän sadon muodostukseen. Muutamalla niksillä ohjaat kasvua kohti laadukasta, herkullista satoa.

Tomaatti tarvitsee kaliumia

Kaliumin tarve on tomaatilla melko suuri läpi kasvukauden, mutta sadon muodostuksen aikana sen merkitys korostuu. Riittävä kaliumin saanti tekee tomaateista kestävämpiä ja vähentää siten niiden halkeilua. Kalium vaikuttaa myös muodostuvan hedelmän sokeri- ja happopitoisuuteen ja sitä kautta suotuisasti makuun. 

Typen määrää sen sijaan on syytä vähentää loppukesän lannoituksessa. Typpi saa aikaan rehevää kasvua sadon kustannuksella.

Pidä kosteus tasaisena

Tomaatti pitää tasaisista kasvuolosuhteista. Ilmankosteuden muuttuessa äkisti kuivasta kosteaksi tomaatti ei aina ehdi reagoida siihen riittävällä haihdutuksella. Tämä aiheuttaa tomaattien halkeilua, kun nestepitoisuus niissä nousee liian korkeaksi. Jos on odotettavissa, että sää vaihtuu äkillisesti viileäksi ja kosteaksi, vähennä kastelua ja lisää lannoitusta.
Kasvualustan pitäminen kuivahkona vaikuttaa suotuisasti sadon laatuun.

Muista varmistaa tomaatin tuenta sadon muodostuessa, sillä isot tertut ovat painavia.
Tomaatti halkeilee helposti, mikäli nestepitoisuus pääsee liian korkeaksi.

Ohjaa kasvu satoon

Alimpia lehtiä voi poistaa sitä mukaa kun raakileita alkaa muodostua. Lehtiä voi poistaa varovaisesti myös muualta, jos kasvusto on hyvin rehevä ja kehittyvät hedelmät eivät saa tarpeeksi valoa. Varo liiallista lehtien napsimista, sillä kasvi tarvitsee yhteyttävää lehtipinta-alaa.

Latvan katkaiseminen voi olla tarpeen, jos tomaatti kasvaa innolla pituutta eikä energiaa riitä sadon kypsyttämiseen. Latvominen on kasville viesti siitä, että runkoa ei tarvitse enää kasvattaa. Energia ohjautuu sen sijaan kukintoihin ja sadon kypsyttämiseen. Joskus latvan katkaisun joutuu tekemään ihan käytännön syistä tilan loppuessa – runkotomaatti voi kasvaa useiden metrien korkuiseksi, jos tilaa riittää ja olosuhteet pysyvät suotuisina.

Kukkien poistaminen on joskus tarpeen, mikäli satoa on alkanut muodostua vasta myöhään ja kesä uhkaa loppua kesken. Jos raakileita on jo riittävästi, loppujen kukintojen poisto jouduttaa hieman kypsymistä.

 

Kuvat: Hanna Marttinen, Teija Tuisku

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.