Tomaatin vuosi: Kerää siemeniä talteen

Poimi omista suosikkitomaateista loppukesällä siemeniä, niin saat nauttia samasta lajikkeesta tulevinakin vuosina. Oman siemenpankin kerääminen on ekologista, ja samalla säästät myös kustannuksissa. Parhaimmillaan voit auttaa säilyttämään vanhoja perinnelajikkeita tulevia sukupolvia varten.

Käytä avopölytteisiä lajikkeita

Huomioi, että vain avopölytteisten lajikkeiden siemenistä saat emoyksilön kaltaisia jälkeläisiä. Avopölytteinen lajike on sellainen, joka pölyttyy tuulen ja hyönteisten avulla. Mikäli siemenpussissa on merkintä F1, lajike ei ole avopölytteinen vaan hybridi. Hybridit ovat ihmisten toimesta risteyttämällä aikaansaatuja lajikkeita. Niiden siemenistä kasvatettu taimi voi olla kumman tahansa risteytetyn lajikkeen kaltainen tai jotakin näiden väliltä, tai sen ominaisuudet voivat olla myös kauempaa perimästä. Mikäli siis haluat mahdollisimman lajikeaitoja tomaatteja, älä ota siemeniä talteen hybrideistä.

Monet avopölytteiset lajikkeet ovat ikivanhoja perinnelajikkeita, maatiaisia. Ottamalla niistä siemeniä talteen vaalit niiden biologista ja kulttuurista perimää sekä osallistut tomaattien geneettisen monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Kaksi konstia siementen säilömiseen

Talouspaperiniksi on helppo ja nopea

 • Kaavi siemenet tomaatista pienellä lusikalla talouspaperin päälle.
 • Levitä siemenet erilleen toisistaan ja jätä kuivumaan muutamaksi päiväksi.
 • Sujauta täysin kuivuneet talouspaperiarkit kirjekuoriin.
 • Kirjoita kuoren päälle lajikkeen nimi ja talteenottopäivä.
 • Kylvövaiheessa paperiin tarrautuneet siemenet voi yrittää irrottaa hellästi, tai ne voi kylvää papereineen päivineen.

Fermentoi ammattimaiseen tapaan

 • Lusikoi siemenet sekä runsaasti tomaatin mehua lasipurkkiin. Kosteutta tulee olla runsaasti.
 • Peitä purkki kannella tai muovikelmulla ja jätä muutamaksi päiväksi lämpimään paikkaan. Purkkia voi ravistella päivittäin.
 • Fermentoituva tomaattiliemi alkaa tuoksua happamalle ja kehittää pinnalle valkoista homemaista kasvustoa – molemmat kuuluvat prosessiin.
 • Noin viiden vuorokauden kuluttua geeli on sulanut siementen ympäriltä ja käyttökelpoisimman siemenet painuneet purkin pohjalle. Poista pinnan kasvusto ja huuhtele siemenet puhtaiksi siivilässä juoksevan veden alla.
 • Kuivata huuhdeltuja siemeniä 1-2 viikon ajan ilmavassa paikassa lautasella. Kopauttele välillä irti toisistaan ja alustasta.
 • Täysin kuivat siemenet voit säilyttää pienissä muovipusseissa, mutta varmin tapa on sujauttaa ne paperiseen taskuun tai kirjekuoreen. Siemenet säilyvät itämiskykyisinä helposti ainakin viisi vuotta, yleensä pidempäänkin. Muista merkitä pussiin tai kuoreen lajikkeen nimi ja talteenottopäivä.
Kerää siemenet kypsistä tomaateista.
Fermentoidut siemenet ovat puhtaita ja kuivia, joten niiden säilyvyys on hyvä. Huonolaatuiset siemenet karsiutuvat prosessin aikana.

Kuvat: Hanna Marttinen


Kiinnostuitko avopölytteisistä lajikkeista? Kestotilaajana voit lukea niitä koskevan jutun lehden digiarkistosta:

Maukkaimmat tomaatit – Kotipuutarha 2/2019

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.