Toimituksen vinkit: Omaa satoa joulupöytään ja pukinkonttiin

Maijan ruusukvittenimarmeladi on raikkaan sitruksista.

Joulupöydän parhaat herkut valmistetaan rakkaudella itse, ja parhaimmillaan oman sadon aineksista. Itse valmistetut herkut ilahduttavat myös ystävää! Toimituksen väki kertoo näin joulun alla, mitä kaikkea omasta sadosta syntyy.

Marmeladia lahjapakettiin

”Vanhat japaninruusukvitteni-pensaani tuottavat hedelmiä, jotka ovat turhan kirpakoita syötäviksi sellaisenaan, mutta sopivat mainiosti marmeladin raaka-aineeksi. Parhaimmillaan hedelmät ovat täysin kypsinä, myöhään syksyllä poimittuina, kun pakkanen on jo ehtinyt puraista niitä. Kun hedelmät on halkaistu ja suurehkot siemenet poistettu, ne keitetään hillosokerin kanssa pehmeiksi ja purkitetaan uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin. Moneen käyttötarkoitukseen sopiva marmeladi on raikkaan sitruksista, hyytyy nopeasti ja säilyy pitkään. ” – Maija Stenman

Oman sadon ketsuppia lahjaksi

”Suosituin itse valmistettu ruokatuote on viime vuosina ollut omista tomaateista keitetty sose, ketsuppi. Parhaina tomaattivuosina ketsuppi syntyy omista tomaateista, niukkoina satovuosina raaka-aineeksi käyvät kaupan luumutomaatit. Tomaattien ollessa parhaimmillaan olen ottanut asiakseni keitellä sosetta yli oman perheen tarpeen. Joululahjana se on ihanan makeantulinen ja täyteläisen punainen.” – Minna Siltala

Huumaava ketsuppi n. 7 dl

1 kg kypsiä punaisia tomaatteja
1 punainen chili ilman siemeniä (vahvuus maun mukaan)
1,5–2 dl luomuruokosokeria
1–1,5 dl valkoviinietikkaa
1 tl hienoa merisuolaa
2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna

Poista tomaateista kanta ja chilistä siemenet. Kuutioi ja silppua ainekset. Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja lämmitä miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta noin 1 tunti. Sekoita aika-ajoin ja tarkista maku. Aja seos soseeksi sauvasekoittimella ja kaada desinfioituihin, lämpimiin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Punajuuriherkku joulupöytään

”Meidän perheessä syödään paljon punajuurta, sillä se kasvaa kesämökkimme kosteassa ja humuspitoisessa kasvimaassa erittäin hyvin. Valtaosan punajuurisadosta keitämme mökillä suuressa padassa avotulella. Keitetyt punajuuret lohkon ja pakastan. Tämän punajuuriherkun teen itse valmiiksi keitetyistä punajuurista, jolloin paistoaika on lyhyempi. Ohjeessa paistoaika raaoille punajuurille.” – Piia Reinikainen

Aura-pipari -punajuuret (6 annosta)

– 800 g punajuuria
– 3 rkl kasviöljyä
– ½ tl suolaa
– ½ tl rouhittua mustapippuria
– Paketti Aura-juustoa ja pussillinen Aura-murua
– 6 paksua piparkakkua, esim. Töysäläinen
– 3 rkl juoksevaa hunajaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori raa’at punajuuret ja leikkaa reilun suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Öljyä uunivuoka ja laita punajuurilohkot vuokaan. Pirskota öljyä (noin ruokalusikallinen) punajuurten päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kypsennä 45 min – 1 h lohkojen koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä haarukalla.
Murusta Aura-juusto ja piparit kulhoon. Sekoita joukkoon 1-2 rkl öljyä ja hunaja. Ota vuoka uunista ja lisää seos punajuurten päälle. Jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia niin, että juusto hieman sulaa. Punajuuriherkku sopii joulupöytään lisukkeeksi. Alkuperäinen resepti: Yhteishyvä.

Vattuhilloa juustojen kaveriksi

”Haaveilen siitä, että viime kesänä istuttamani vadelma ja karhunvatukka alkaisivat jo tuottaa reippaasti satoa – malttamaton kun olen. Ideaalitilanteessa satoa tulisi niin paljon, että saisin tehtyä marjoista herkullista vadelma-karhunvatukkahilloa, jota tarjoilisin joulupöydässä juustojen kera.
Olen myös innokas pakastamaan marjoja ja haavemaailmassani niitä jäisi hillon tekemisen jälkeen myös pakkaseen laitettavaksi. Sieltä voisin joulun pyhinä sulatella vadelmia ja karhunvatukoita jouluisen pavlovan täytteeksi. Uskoisin niiden kruunaavan tämän joulujen bravuurini yhdessä granaattiomenansiemenien ja pensasmustikoiden kanssa!” – Niina Oinonen

Perunalaatikosta pitävät kaikki

”Perheemme joulupöytään kuuluu äitini tekemä perunalaatikko, joka maistuu myös lapsille. Se syntyy oman pottumaan jauhoisista perunoista, usein ’Matildasta’ tai ’Rosamundasta’. Ehdottoman tärkeää on, että perunat keitetään kuorineen, ja kuoritaan vielä höyryävän kuumina. Soseutettujen perunoiden imellyttyä yön yli laatikkoa paistetaan pitkään matalassa lämmössä. Lopputulos on täydellisen samettinen ja sopivasti makea. Yritän välillä jäljitellä äidin reseptiä, mutta en ole päässyt aivan samaan lopputulokseen. Voi olla, että äidin perunalaatikon maku saa sen tärkeimmän ripauksensa lapsuuden muistoistani oman pihan pottumaalta.” – Heli Einesalo

Toimituksen väki toivottaa kaikille Kotipuutarhan lukijoille rauhallista ja herkullista joulun odotusta!

 

Kuvat: Toimitus sekä Kotipuutarhan arkisto

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.