Joulupöydän parhaat herkut valmistetaan rakkaudella itse, ja parhaimmillaan oman sadon aineksista. Itse valmistetut herkut ilahduttavat myös ystävää! Toimituksen väki kertoo näin joulun alla, mitä kaikkea omasta sadosta syntyy.
Marmeladia lahjapakettiin
”Vanhat japaninruusukvitteni-pensaani tuottavat hedelmiä, jotka ovat turhan kirpakoita syötäviksi sellaisenaan, mutta sopivat mainiosti marmeladin raaka-aineeksi. Parhaimmillaan hedelmät ovat täysin kypsinä, myöhään syksyllä poimittuina, kun pakkanen on jo ehtinyt puraista niitä. Kun hedelmät on halkaistu ja suurehkot siemenet poistettu, ne keitetään hillosokerin kanssa pehmeiksi ja purkitetaan uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin. Moneen käyttötarkoitukseen sopiva marmeladi on raikkaan sitruksista, hyytyy nopeasti ja säilyy pitkään. ” – Maija Stenman
Oman sadon ketsuppia lahjaksi
”Suosituin itse valmistettu ruokatuote on viime vuosina ollut omista tomaateista keitetty sose, ketsuppi. Parhaina tomaattivuosina ketsuppi syntyy omista tomaateista, niukkoina satovuosina raaka-aineeksi käyvät kaupan luumutomaatit. Tomaattien ollessa parhaimmillaan olen ottanut asiakseni keitellä sosetta yli oman perheen tarpeen. Joululahjana se on ihanan makeantulinen ja täyteläisen punainen.” – Minna Siltala

1 kg kypsiä punaisia tomaatteja
1 punainen chili ilman siemeniä (vahvuus maun mukaan)
1,5–2 dl luomuruokosokeria
1–1,5 dl valkoviinietikkaa
1 tl hienoa merisuolaa
2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna
Poista tomaateista kanta ja chilistä siemenet. Kuutioi ja silppua ainekset. Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja lämmitä miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta noin 1 tunti. Sekoita aika-ajoin ja tarkista maku. Aja seos soseeksi sauvasekoittimella ja kaada desinfioituihin, lämpimiin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Punajuuriherkku joulupöytään
”Meidän perheessä syödään paljon punajuurta, sillä se kasvaa kesämökkimme kosteassa ja humuspitoisessa kasvimaassa erittäin hyvin. Valtaosan punajuurisadosta keitämme mökillä suuressa padassa avotulella. Keitetyt punajuuret lohkon ja pakastan. Tämän punajuuriherkun teen itse valmiiksi keitetyistä punajuurista, jolloin paistoaika on lyhyempi. Ohjeessa paistoaika raaoille punajuurille.” – Piia Reinikainen
– 800 g punajuuria
– 3 rkl kasviöljyä
– ½ tl suolaa
– ½ tl rouhittua mustapippuria
– Paketti Aura-juustoa ja pussillinen Aura-murua
– 6 paksua piparkakkua, esim. Töysäläinen
– 3 rkl juoksevaa hunajaa
Murusta Aura-juusto ja piparit kulhoon. Sekoita joukkoon 1-2 rkl öljyä ja hunaja. Ota vuoka uunista ja lisää seos punajuurten päälle. Jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia niin, että juusto hieman sulaa. Punajuuriherkku sopii joulupöytään lisukkeeksi. Alkuperäinen resepti: Yhteishyvä.
Vattuhilloa juustojen kaveriksi
Olen myös innokas pakastamaan marjoja ja haavemaailmassani niitä jäisi hillon tekemisen jälkeen myös pakkaseen laitettavaksi. Sieltä voisin joulun pyhinä sulatella vadelmia ja karhunvatukoita jouluisen pavlovan täytteeksi. Uskoisin niiden kruunaavan tämän joulujen bravuurini yhdessä granaattiomenansiemenien ja pensasmustikoiden kanssa!” – Niina Oinonen

Perunalaatikosta pitävät kaikki

Toimituksen väki toivottaa kaikille Kotipuutarhan lukijoille rauhallista ja herkullista joulun odotusta!
Kuvat: Toimitus sekä Kotipuutarhan arkisto