Pensasmustikan kasvatus ei ole vaikeaa, mutta mustikoita istuttaessa kannattaa huomioida pari tärkeää asiaa. Mustikka on metsäkasvi, joten kotipihassa sille on luotava lajille tyypillinen kasvualusta. Lisäksi pensasmustikka tarvitsee kavereita eli toisia pensasmustikoita, jotta pölyttyminen onnistuu ja marjoja muodostuu.
Pensasmustikan kasvupaikka
Metsässä mustikka kasvaa valoisilla paikoilla kevyessä, humuspitoisessa ja happamassa maassa. Kotipihassa tällainen kasvualusta luodaan sekoittamalla multamaahan runsaasti kalkitsematonta perusturvetta. Kasvualustaksi sopii myös valmis luonnonmukainen havu-rhodomulta. Jos piha on savimaata, kannattaa pensasmustikalle muotoilla noin 20 senttiä korkea kohopenkki, jotta mustikan juuret eivät tukehdu. Kohopenkkiä on muistettava kastella säännöllisesti, muuten pintajuurinen pensas kuivuu.
Pensasmustikan istutus
Pensasmustikan hoito
Kuivina kesinä pensasmustikkaa kannattaa kastella, jotta se jaksaa kypsyttää mehukkaat marjat. Muuta hoitoa pensasmustikka ei vaadi, kunhan sillä on sopivan hapan ja kostea kasvualusta. Jos pensas näyttää kituliaalta, sitä voi ravita happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella. Mustikka on myös rusakkojen ja muiden pitkäkorvien herkkua, joten talveksi se on hyvä suojata verkoilla. Kun sato kypsyy, maukkaa marjat kelpaavat myös linnuille, ellet suojaa pensasta tiheäsilmäisellä verkolla.

Aiheeseen liittyvää sisältöä:
- Maistuva ja monikäyttöinen pensasmustikka – Minttua ja mustikoita blogissa
Lue lisää pensasmustikoista! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistosta.
- Marjojen herkkutarha / Kotipuutarha 4-2019
- Pensas täynnä makeita mustikoita / Kotipuutarha 4-2016
- Istuta pensasmustikka / Kotipuutarha 8-2015
- 35 vinkkiä: Valitse marjoista parhaat / Kotipuutarha 4-2014
1 Comment