Paprikat

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 4/2020

Vuoden 2020 vihannekseksi valitut värikkäät paprikat (Capsicum) vaativat paljon lämpöä ja valoa sekä pitkän kasvuajan. Paprikoiden sukuun kuuluvat sekä paprikat että kipakammat chilit.

Värikkäät paprikat

Väli-Amerikasta kotoisin olevista paprikoista kypsyy mehukkaita ja makeita, kunhan muistat tarjota niille riittävästi lämpöä. Paprika on lisäksi kasviksista yksi parhaimmista C-vitamiinin lähteistä. Se sisältää myös paljon antioksidantteja, jotka puolustavat ja puhdistavat elimistöä. 

Suippopaprika ’Sweet Dreams’ muodostaa runsaasti makeita pepperoni-tyyppisiä hedelmiä. Kuva: H Marttinen

Kasvata maukkaita paprikoita

  • Aloita vihannespaprikan siementen kylvö viimeistään maaliskuun puolivälissä, sillä se tarvitsee vähintään kahdeksan viikon taimikasvatuksen.
  • Siemenet itävät parhaiten lämpimässä, noin 25-27 asteessa. Kokeile avuksi esimerkiksi lattialämmitystä tai styrox-laatikkoa.
  • Kouli taimet, kun ne ovat kasvattaneet ensimmäiset kasvulehtiparinsa. 
  • Muista lämpö myös taimikasvatusaikana. Ihannelämpötila on 20-24 astetta.
  • Istuta taimet lopulliseen kasvupaikkaansa noin 1,5-2 kuukauden kuluttua kylvöstä, ensimmäisen kukan puhjettua.
  • Suosi istutuksessa multaa, joka pitää kosteutta hyvin, esimerkiksi turve- tai sammalmultaa.
  • Mikäli istutat suoraan maapohjaan, lisää mullan sekaan biohiiltä, joka vähentää kastelu- ja lannoitustarvetta.

Varmista sopivat olosuhteet

Kuten todettu, avain onnistuneeseen vihannespaprikan kasvattamiseen on lämpö. Kriittisin vaihe on alkukesä, jolloin kylmät yöt heikentävät herkästi taimien kasvua ja voivat tuhota pahimmillaan koko kasvuston. 

Koska lämpötilan pitäisi pysyä koko kasvun ajan ennen sadon muodostumista noin 20 asteen paikkeilla, tarvitsee paprika näillä korkeuksilla hieman avustusta. Mikäli kasvatat paprikaa lämmittämättömässä kasvihuoneessa, rakenna taimille esimerkiksi kuplamuovista lämpöteltta, jonne on helppo puhaltaa pienellä lämpöpuhaltimella lämmintä ilmaa. 

Muista huolehtia myös ilmanvaihdosta, koska kosteat kasvustot kuumentuvat helposti liikaa ja hometaudit voivat pilata tällöin sadon. 

Myös chililajikkeet tarvitsevat pitkän kasvukauden. Mieto tummanpunainen chili ’Vampire’ tuottaa satoa aikaisin. Raakileet ovat lähes mustia ja kypsät hedelmät hehkuvan punaisia. Kuva: T Tuisku

Kestotilaaja! Lue lisää paprikoista ja chileistä digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.