Muumiotauti

Muumiotauti on omenoiden yleinen vaiva. Omenien lisäksi muumiotauti voi iskeä myös luumuihin, kirsikoihin ja päärynään. Ennakoiva torjunta on tehokkainta, sillä taudista saa yleensä pysyvän riesan.

Miten muumiotaudin tunnistaa?

Ensin omenassa näkyy pieniä, ruskeita laikkuja. Vähitellen laikut laajenevat muuttaen koko hedelmän ruskeaksi. Kauttaaltaan ruskettunut omena pehmenee ja siihen muodostuu korkkimaista valkoista ryyhelmää, jotka ovat taudin itiöpesäkkeitä. Muumiotaudin aiheuttaja on sieni nimeltä Monilinia fructigena.

Taudin vaivaaman hedelmän pinnalle muodostuu vaaleita itiöpesäkkeitä.

Muumiotautisten omenoiden hävitys

Tautisten omenoiden pois kerääminen on paras tapa ehkäistä tautia. Muumiotauti leviää itiöinä pääosin tuulen mukana, mutta itiöitä kulkeutuu muualle puutarhaan myös sadeveden, hyönteisten ja lintujen matkassa. Taudin hävittäminen kokonaan puutarhasta on käytännössä mahdotonta. Muutamalla konstilla voit kuitenkin pitää sitä kurissa.

  • Kerää muumiotaudin vaivaamat hedelmät pois puusta ja myös puun alta. Paikalleen jätetyistä hedelmistä itiöt jatkavat leviämistään seuraavana vuonna.
  • Haravoi lehdet pois muumiotaudista kärsivän puun alta.
  • Hävitä hedelmät ja lehdet hautaamalla ne kompostiin tai mieluiten kuumana käyvään kompostoriin, jossa hajottajasienet ja -bakteerit tuhoavat taudin. Koska tauti leviää ilmavirtojen mukana, on tärkeää kompostoida muumiotautiset omenat suljetussa astiassa tai laittaa avokompostissa omenoiden päälle multaa tai kasvijätettä paksulti.
  • Muumiotauti ei ole maalevintäinen, ja hyvin hajonnut komposti kelpaa puutarhan maanparannukseen. Mitä lämpimämpi komposti on, sitä nopeammin tauti tuhoutuu.
  • Koviksi ja mustiksi muuttuneet hedelmät on varminta hävittää sekajätteen mukana, sillä taudin häviäminen niistä kompostissa on epävarmaa.
Ahkera tautisten omenoiden pois kerääminen tuottaa tulosta ja taudin leviäminen hidastuu.

Muumiotauti leviää itiöinä pääosin tuulen mukana.

Muumiotaudin ehkäisy

Tärkeintä on valita mahdollisimman taudinkestäviä lajikkeita. Taimistoilta saat tietoa eri lajikkeiden taudinsietokyvystä. Muumiotauti pääsee omenaan tyypillisesti kolhun tai muun vioituksen kautta, joten ohutkuoriset kesälajikkeet sairastuvat esimerkiksi hyönteisten vioituksesta helpommin. 

Lisäksi on tärkeää huolehtia hedelmäpuiden terveydestä koko niiden elinkaaren ajan. Muumiotauti viihtyy lämpimässä ja kosteassa. Istuta hedelmäpuut avaralle ja aurinkoiselle paikalle. Pidä latvus ilmavana säännöllisin leikkauksin. Korjaa hedelmät hellävaroen etteivät ne kolhiinnu. Myös oksien hankaus ja hyönteisten vioitukset ynnä muut vauriot avaavat taudille pääsyn hedelmään.

Muumiotauti voi vioittaa myös luumuja.

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– 35 vinkkiä: Kasvata satoisa omenapuu (nro 3/2021)

– Neuvot ja niksit: Poista muumiotautiset omenat (nro 8/2019)

– Totta ja tarua muumiotaudista (nro 7/2019)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt