Kylvä mangoldia heinäkuussa

Lehtimangoldi kuuluu juurikkaiden sukuun.

Lehtimangoldi eli lehtijuurikas kuuluu juurikkaiden sukuun, ja on siis yksi vuoden 2019 vihanneksista. Keittiötarhan värikäs komistus on lisäksi monikäyttöinen ja helppo kasvatettava, joten siinäpä monta syytä kylvää mangoldia!

Syötäväksi kelpaa koko kasvin maanpäällinen osa, jota voi käyttää pinaatin tavoin. Nuoret, pienet lehdet ovat miedomman makuisia, ja niitä voi käyttää esimerkiksi salaatin joukossa. Suureksi ennättäneet lehdet kannattaa aina kypsentää. Päivittäistä mangoldin runsasta käyttöä tulee välttää, sillä se kerää pinaatin tavoin helposti nitraattia. Älä päästä mangoldia kukkimaan, sillä kukinta muuttaa maun kitkeräksi ja lehtiruodin puisevaksi.

Ensimmäiset kylvöt tehdään touko-kesäkuussa. Jos kesä on suotuisa, mangoldia voi kylvää uudelleen heinäkuussa, jolloin satoa on tarjolla koko kasvukauden.

Mangoldin kasvatus

  • Kylvä mangoldia heinäkuussa suoraan avomaalle parin sentin syvyyteen. 
  • Paikan tulee olla valoisa, mutta ei paahteinen.
  • Kasvista tulee kookas, joten jätä taimiväliksi vähintään 30 cm ja riviväliksi noin 50 cm.
  • Voit kuitenkin kylvää aluksi tiuhempaan ja kerätä harvennustaimia salaattitarpeiksi.
  • Huolehdi tasaisesta kastelusta.
  • Pidä typpilannoitus maltillisena, sillä mangoldi kerää helposti nitraatteja.
  • Kerää satoa uloimmista lehdistä alkaen. Satoa voi kerätä myöhään syksyyn, sillä mangoldi kestää pientä pakkasta.

Muita heinäkuun kylvöjä

Heinäkuussa ehti vielä kylvää monenlaista. Tässä vaiheessa kesää ei ole enää harmia kylmästä maasta tai yöhalloista, vaan uutta kasvua voi odotella leppoisin mielin. Erityisen hyvin heinäkuun kylvöt soveltuvat nopeakasvuisille lajeille kuten lehtivihanneksille. Monet kasvit hyötyvät myös hiljalleen lyhenevästä päivästä, eivätkä ne virity kukkaan ennen aikojaan. Tällaisia ovat etenkin itämaiset kaalikasvit kuten vihannessinappi ja tatsoikaali. Nauris hyötyy myöhäisestä kylvöstä myös siksi, että se säästyy silloin kirppojen pahimmilta hyökkäyksiltä.

Myöhäiseen kylvöön soveltuvat myös nämä:

  • lehtisalaatti
  • vuonankaali
  • rukola
  • pinaattikiinankaali eli paksoi
  • viinisuolaheinä
  • pinaatti
  • japaninretikka eli daikon

 

Kuvat: Teija Tuisku


Kestotilaaja, lue myös digiarkiston juttu Satoa kaiken kesää – Kotipuutarha 7/2014

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.