Monet keittiötarhan kasveista ovat kokonaan syötäviä. Hyödynnä varret, lehdet ja kukat – samalla vähennät ruokahävikkiä kasvimaalla.
Esimerkiksi kaalimaalta voi hyödyntää myös suuret ja mehevät lehdet. Ne voi pilkkoa ruoteineen ja hauduttaa lehtikaalin tapaan vaikkapa uusien perunoiden lisukkeeksi. Parsakaalin mehukas varsi on herkullista, kun sen viipaloi ja paahtaa kevyesti uunissa. Myös kaalien sukuun kuuluvien lanttujen ja nauriiden lehdet ovat yhtä lailla syömäkelpoisia ja ravinteikkaita.

Monen kasvin kukatkin käyvät lautaselle ja annoksia tai jälkiruokia koristamaan. Hyviä ovat esimerkiksi ruiskaunokin, orvokin ja kehäkukan kukinnot. Kääpiösamettikukassa on sitruunainen maku, ja sen laitakukissa voi maistaa pippuria ja pähkinää.




Kuvat: Maija Astikainen