Koko kasvi lautaselle

Monet keittiötarhan kasveista ovat kokonaan syötäviä. Hyödynnä varret, lehdet ja kukat – samalla vähennät ruokahävikkiä kasvimaalla.

Esimerkiksi kaalimaalta voi hyödyntää myös suuret ja mehevät lehdet. Ne voi pilkkoa ruoteineen ja hauduttaa lehtikaalin tapaan vaikkapa uusien perunoiden lisukkeeksi. Parsakaalin mehukas varsi on herkullista, kun sen viipaloi ja paahtaa kevyesti uunissa. Myös kaalien sukuun kuuluvien lanttujen ja nauriiden lehdet ovat yhtä lailla syömäkelpoisia ja ravinteikkaita.

Kesäkurpitsan lehdistä valmistat maukkaan keiton. Kukat ovat herkullisia kevyesti paistettuna.

Monen kasvin kukatkin käyvät lautaselle ja annoksia tai jälkiruokia koristamaan. Hyviä ovat esimerkiksi ruiskaunokin, orvokin ja kehäkukan kukinnot. Kääpiösamettikukassa on sitruunainen maku, ja sen laitakukissa voi maistaa pippuria ja pähkinää.

Kehäkukka sopii salaatteihin tai annosten koristeluun. Kuivattuna kukat soveltuvat teehen.
Tee yrteistä maukasta pestoa. Tillistä ja basilikasta voi hyödyntää lehtien lisäksi varret. Korianterista voi käyttää juuretkin, joilla saa itämaisiin ruokiin syvän aromin.
Porkkanoiden varret ja lehdet käyvät tuoreena wokkeihin, keittoihin ja pastaruokiin. Kuivattu porkkanannaattijauhe käy keiton mausteeksi. Sen maku muistuttaa hieman persiljaa.
Punajuurikkaan ja lehtimangoldin lehdet sisältävät runsaasti magnesiumia, kaliumia ja kuitua. Käytä lehtiä ja varsia pinaatin tavoin.

Kuvat: Maija Astikainen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.