Tomaatin vuosi: Kesän hoitotoimenpiteet

Kun tomaatit ovat juurtuneet lopulliselle kasvupaikalleen, katseet keskittyvät keskikesän hoitotoimenpiteisiin. Tomaatin kasvatuksessa tärkeimmät seikat ovat riittävä valo ja lämpö, oikeanlainen lannoitus sekä tasainen kastelu. Hyvävointinen kasvi tuottaa hyvän sadon.

Valoa ja lämpöä

Tomaatti tarvitsee lämpimän kasvupaikan. Sopiva kasvatuslämpötila on noin 20-25 astetta, yölämpötila saa olla viitisen astetta alempi. Liiallinen kuumuus haittaa tomaatin kehittymistä, eikä punertumisen aiheuttavaa lykopeeniä kehity yli 29 asteen lämpötilassa. Runsasta auringon valoa tarvitaan sokerien muodostumiseen.

Sopiva kasvatuslämpötila on noin 20-25 astetta.

Tärkeä pölytys

Tomaatti on itsepölytteinen, eli se tuottaa satoa yksinäänkin. Pölyttymistä voi edesauttaa tärisyttämällä tukilankoja tai -keppejä kevyesti päivittäin kukinnan aikaan. Sekä liika viileys että liika kuumuus voivat estää pölyttymisen.

Varkaiden poisto

Runkotomaateista poistetaan lehtihankoihin kasvavat ylimääräiset versot, joita kutsutaan varkaiksi. Ne vievät turhaan voimaa kasvilta, tekevät kasvuston tiheäksi ja vähentävät satoa. Lehtiä voi poistaa muualtakin, mikäli kasvusto tulee hyvin reheväksi ja ilman kierto uhkaa estyä. Älä kuitenkaan poista lehtiä ilman hyvää syytä, sillä tomaatti tarvitsee yhteyttävää lehtipinta-alaa. Kuivuneet ja vioittuneet lehdet kannattaa kuitenkin aina poistaa.

Kevyt kasvuston kopsuttelu kukinnan aikaan auttaa pölyttymistä.
Varkaiden poisto on hyvä tehdä runkotomaateille viikottain.

Tasaiset kasvuolosuhteet

Tomaatti saattaa säikähtää, jos olosuhteet muuttuvat kovin nopeasti. Seuraa sääennusteita ja reagoi tarpeen mukaan. Jos luvassa on viileää ja sateista, vähennä kastelua. Voit myös lisätä lannoitusta, joka vähentää kasvin veden ottoa. Mikäli luvassa on erityisen viileä yö, ota avuksi harsot tai lisälämmittimet – yölämpötila ei saisi laskea alle 10 asteen.

Huomioi, että kasvihuoneissa lämpötilan vaihtelut voivat olla paitsi suuria, myös nopeita. Kun aurinko tulee esiin pilven takaa, lämpötila harppaa nopeasti kymmenenkin astetta. Automatiikka tuuletusluukuissa auttaa pitämään lämpötilaa tasaisempana silloinkin, kun et ole itse paikalla.

Jos tomaatin latva sykeröityy ja lehdistö muuttuu hyvin tumman vihreäksi, lannoitus on liian voimakasta. Mikäli lehdet ovat vaaleat, lannoitusta on syytä lisätä. Huomioi, että jotkut lajikkeet ovat tyypillisesti vähän tummemman sävyisiä.

Ilma kiertämään

Riittävä tuuletus on tärkeää erityisesti kasvihuoneissa ja kostealla säällä. Seisova ilma yhdessä kosteuden kanssa tarjoaa hyvän alustan erilaisille kasvitaudeille. Pidä kasvustot ilmavina ja huolehdi kasvihuoneen tuuletuksesta.

Keskikesän aikaan kasvihuoneen luukut saavat olla avoinna läpi vuorokauden, ellei luvassa ole poikkeuksellisen kylmää.
Varsinkin lasihuoneessa auringon paiste voi olla ajoittain liiankin kovaa. Kevyet verhot varjostavat sopivasti.

Torju tuholaiset ja taudit

Tuholaisten ja kasvitautien torjunnassa tärkeintä on ennakointi. Huolehdi viljelyhygieniasta ja kerää aina kuolleet kasvinosat pois. Kasvuston pitäminen terveenä ja elinvoimaisena vähentää niiden alttiutta tuhoille. Torju tuholaiset tarpeen mukaan nokkosvedellä tai luonnonmukaisilla kaupallisilla valmisteilla. Myös biologinen torjunta soveltuu hyvin kasvihuoneeseen.

Kuvat: Hanna Marttinen, Maija Astikainen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.