Perunan kasvatus

Perunan istutus
Perunan paras sato syntyy perinteisesti pellossa. Varhaispottujen kasvatuksessa tärkeää on aikainen aloitus. Idätys alkaa jo huhtikuussa ja satoa nostetaan juhannuksena.

Mukula on taas muotia. Kellareiden kätköistä esiin kaivettujen perinnelajikkeiden maut ja muodot ovat jotain aivan muuta kuin peruspotuilla. Näin onnistuu perunan kasvatus!

Siemenperunoiden idätys ja istutus

ttperunoiden-istutus500xPerunoiden kasvatus aloitetaan idättämällä siemenperunoita valoisassa paikassa nelisen viikkoa huhti–toukokuussa. Ihanteellinen idätyslämpö on 10–15 astetta, mutta huoneenlämpökin kelpaa.

Hyvä siemenperuna on noin nelisenttinen. Paras perunamaa on multavaa hiekkamaata. Lannoita maltilla, noudata tuotepakkauksen annosteluohjetta. Palanutta karjanlantaa annetaan enintään 2–4 kiloa neliölle, mieluiten jo syksyllä. Perunamaata ei yleensä kalkita.

Istuta kesäkuun alussa, kun maa on lämmennyt 8-asteiseksi. Varhaislajikkeita voit istuttaa jo toukokuussa harson alle. Perunan lehdistö ei kestä hallaa. Vedä maahan kuokalla 10 sentin syvyiset vaot 60 sentin etäisyyksin. Laita siemenperunat vakoon 30 sentin välein, parhaat idut ylöspäin. Peitä perunat joko haravoimalla maa tasaiseksi tai vetämällä kuokalla multaa rivivälistä perunoiden päälle.

Perunan multaaminen

ttperunoinen-multaus500xKun perunoiden varret ovat noin 15-senttiset, multaa perunat eli nostele niiden päälle lisää multaa rautaharavalla tai perunakuokalla. Multaus kuohkeuttaa maata, poistaa rikkaruohoja ja estää pinnalla olevia mukuloita saamasta valoa ja vihertymästä.

Jos taimen tyveä ei ole mullattu riittävästi, ylimmät mukulat voivat saada valoa ja vihertyä. Vihertyminen nostaa solaniinipitoisuuden korkeaksi. Vihertyneitä perunoita ei saisi syödä.

Hyvin mullatussa penkissä mukulat kehittyvät syvälle, missä on pintaa paremmat kosteusolosuhteet. Toista multaus vielä myöhemmin kesällä. Jos lajike tekee mukuloita siemenperunan yläpuolelle, ole multauksessa erityisen huolellinen.

 

Perunan nosto ja säilytys

tt_perunan-nosto500x Nosta aikainen peruna heti, kun mukulat ovat haluamasi kokoisia. Myöhäisempien lajikkeiden nosto lähenee, kun perunanvarret vanhenevat ja niiden vihreys heikkenee syksyllä.

Leikkaa varret pari viikkoa ennen nostoa, jotta perunan kuori vahvistuu. Nosta perunat aurinkoisella säällä ja anna kuivahtaa. Varo kolhimasta mukuloita. Säilytä ne pimeässä ja viileässä.

 

 

 

Erikoisperunat ja perinnelajikkeet

Omintakeisuutensa säilyttäneissä perinnelajikkeissa on sitä jotakin, minkä ansiosta vuosikaudet vähäisestä arvostuksesta kärsinyt peruna elää uutta renessanssia. Harrastajat kokeilevat erikoislajikkeita, joita istutetaan vain muutamia mukuloita. Tärkeintä ei ole sadon määrä vaan erilaiset makuelämykset.

tt_0935mayatwilight
’Maya Twilight’ on näyttävä kaksivärinen erikoisuus Etelä-Amerikasta. Se kuuluu vähän jalostettujen Phureja -ryhmän Maya-perunoihin, jotka ovat malloltaan keltaisempia kuin Euroopassa yleiset perunat. Mukulat kypsyvät keitettäessä muita perunoita nopeammin.
tt_asparges500x
’Asparges’ on vanha herkkuperunalajike Tanskasta, jossa sitä tiedetään viljellyn laajalti jo ennen 1900-lukua. Parsaperunaksi kutsutun lajikkeen pitkulaisten, käyrien ja kapeiden mukuloiden kuori on sileä ja kellertävä. Keitettäessä kiinteinä säilyvien perunoiden malto on myös keltainen. Lajike on melko hyväsatoinen, mutta arka sekä lehti- että mukularutolle.
tt_vanhamusta500x
’Vanha Musta’ on tummakuorinen maatiainen. Valkea, maukas ja jauhoinen mukula on kunnon muusiperuna, jossa on vahva vanhanajan perunan maku. Sitä on viljelty paljon etenkin Ruotsissa, jossa se tunnetaan nimellä Blå Dalsland. Suomessa kanta tunnetaan myös nimillä Kainuun musta, Karungin musta, Lopen musta, Kuusamon tumma, Musta maatiainen ja Musta peruna. Perunat itävät hitaasti ja säilyvät varastossa pitkälle kesäkuuhun.

 

tt_reddukeofyork500x
’Red Duke of York’ on skotlantilainen lajike vuodelta 1942. Sen mukulat ovat soikeita tai pitkänomaisia ja niitä peittävä kuori punainen ja rypyliäisen verkon peittämä. Keltainen malto ei hajoa keitettäessä. Lajike on saanut Royal Horticultural Societyn tunnustuksen herkullisuudestaan.

Lue lisää perunankasvatuksesta! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.

  • Perunaa omasta maasta / Kotipuutarha 3-2016 s. 66
  • Perunan paluu / Kotipuutarha 4-2014 s. 22

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.