Hyvät kasvikumppanit

Krassit ovat hyviä yleiskumppaneita kasvimaalla.

Monilajisuus on aina eduksi, mutta tietyt kasvit ovat erityisen hyödyllisiä kasvaessaan vierekkäin. Hyvä kumppanikasvi voi auttaa vieruskaveriaan tautien tai tuholaisten torjunnassa, antaa konkreettista kasvutukea tai tuulensuojaa. Jotkut kasviyhdistelmät hyötymaalla korostavat toistensa hyvää makua!

Harhautusta ja torjuntaa

Voimakkaasti tuoksuvat kasvit voivat auttaa tuholaisten torjunnassa harhauttamalla niitä jollakin tapaa. Ne voivat tuoksullaan karkottaa, mutta myös houkutella tuholaisia luoksensa viljelykasvin sijasta. Esimerkiksi sipulit – varsinkin valkosipuli – ovat tässä tehtävässä hyviä. Koristekrassi voi toimia kirva-ansana, samoin kiinankaali on hyvä sieppari. Kehäkukilla ja joillakin samettikukilla on todettu olevan vaikutusta esimerkiksi sienitautien torjunnassa.

Valkosipulin voimakas tuoksu voi harhauttaa tuholaisia.
Kehäkukalla on suotuisa vaikutus vierustovereiden kasvuun.

Avuksi lannoitukseen

Joillakin kasveilla on kyky sitoa typpeä ilmasta. Ne luovuttavat sitä vierustoverinsa käyttöön, jolloin lannoittamisen tarve vähenee. Herneet ja pavut ovat typensitojista käytetyimpiä, mutta samaan tehtävään voi valjastaa myös apilat tai virnat. Härkäpapu on loistava kumppani perunamaalle.

Härkäpapu on oiva kumppani muun muassa perunalle.
Juuristossa näkyy typpinystyröitä.

Tukea ja suojaa

Joskus kumppanikasvin apu on mekaanista. Auringonkukan pitkänhuiskeat varret voivat toimia tukena pavuille tai herneille. Suuri lipstikkapehko tai reheväkasvuinen raparperi toimivat varjostajana tai tuulensuojanakin.
Hyvin maata peittävät kasvit pitävät juuristoaluetta kosteana ja vapaana rikkakasveista. Esimerkiksi kesäkurpitsa peittää alustansa hyvin ja voi toimia hyvänä aluskasvina vaikkapa maissille.
Erilaisten kasvien yhdistely on myös useimmiten tehokasta tilankäyttöä, jolloin saat pieneltä alalta satoa enemmän. Yhdistä korkeita ja matalia, maanalaista ja maanpäällistä satoa tuottavia kasveja.

Yhdistä nämä

Hyvän liiton muodostavat sipulit, porkkanat ja salaatit. Ne eivät kilpaile keskenään tilasta sen paremmin kuin ravinteistakaan. Salaatti saa kevyttä varjostusta sipulin varsista, ja auttaa sipulia säilyttämään kosteutta. Porkkana ja sipuli ovat klassikkopari, joka torjuu toistensa tuholaisia.
Jo vuosisatoja on kasvatettu myös maissia, kurpitsaa ja salkopapua rinnakkain. Matala kurpitsa kattaa maata ja auttaa rikkojen hallinnassa ja kosteuden pidättämisessä. Salkopapu saa maissilta tuen ja luovuttaa vastineeksi maissille ja kurpitsalle typpeä.

Hyviksi havaittuja yhdistelmiä:

  • tomaatti + basilika
  • punajuuri + pensaspapu
  • peruna + härkäpapu
  • kesäkurpitsa + herne
  • sipuli + kurpitsa
Basilikan sanotaan parantavan tomaatin makua. Kasveilla on myös samanlaiset valon ja lämmön tarpeet.
Persiljakin sopii hyvin tomaatin kaveriksi.

Huonot kasvikumppanit

Jotkut kasvit voivat haitata toistensa kasvua. Älä yhdistä näitä:

  • parsa + sipulit
  • salaatit + persilja
  • peruna + auringonkukka
  • porkkana + tilli
  • sipuli + herneet ja pavut

Kuvat: Hanna Marttinen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.