Luontoa ja luonnetta kotipuutarhaan

Millainen paikka, sellainen puutarha. Kotkan kaupunginpuutarhuri ja puutarhaneuvos Heikki Laaksonen liputtaa kotipuutarhojen suunnittelussa ja rakentamisessa sijainnin ja luonnon omien muotoilujen puolesta.

Heikki Laaksonen on toiminut Kotkan kaupunginpuutarhurina 35 vuotta. Laaksosen uran aikana Kotkan puistot ovat keränneet tunnustusta aina ulkomailta saakka. Kotka on myös valtakunnallisesti puistojen kärkikaupunkeja, sillä se on Suomessa ensimmäinen kaupunki, jossa puistoturismi on kesäkaudella yleisin turismin muoto. Muutaman yksityispihankin vuodessa suunnittelevan Laaksosen suunnittelufilosofiassa luonnonläheisyys on kantava voima. Mies ei kannusta raivaamaan koko pihaa matalaksi, jotta tilalle voisi rakentaa täysin uudenlaisen miljöön. Esimerkiksi Kotkan Karhulassa sijaitsevan Jokipuiston suunnittelussa lampi sijoitettiin siten, ettei yhtäkään tervaleppää tarvitsisi kaataa.

Kuten puistojen, myös hyvän kotipuutarhankin lähtökohta on paikka. Aina pitäisi pyrkiä siihen, että tontille tarvitsisi tuoda mahdollisimman vähän lisää ja viedä mahdollisimman vähän pois. Kannattaa hyödyntää se, mitä tontilla on käytettävissä korostaen hyviä puolia ja häivyttäen huonoja“, Laaksonen vinkkaa ja nostaa luonnonmateriaaleista esimerkiksi luonnonkiven reunusten rakentamisessa. “Se on turvallinen, kestävä ja aina muodissa!”.

Kokemuksellisuudesta kokonaisuuteen

Luonnonmukaisuuden rinnalle Laaksonen nostaa myös viihtyisyyden ja ihmisen henkilökohtaisen kokemuksen, joilla on tärkeä osa puutarhan suunnittelun ja kokonaisvaltaisen toteutuksen onnistumisessa. Kun pihaan ottaa kiintopisteen, syntyy kokonaisuus sen ympärille.

Pihoissa tontin rakennelmat ovat tärkeässä roolissa. Itse kiinnitän huomiota ensimmäiseksi pihan oleskelupaikkaan. Kun suunnitelmaa aletaan tekemään, pitäisi lähteä liikkeelle siitä paikasta tai asiasta, joka omalla pihalla on itselle se tärkein, oli se sitten patio tai lohien savustuspaikka. Hyvin toimivista terasseista tai patioista saa pihalle toisen olohuoneen. Se ei ole vain kulunut fraasi, vaan täyttä totta” Laaksonen summaa. Kokemuksellisuutta on hyödynnetty myös Kotkan puistoissa. Esimerkiksi Katariinan Meripuistossa voi nauttia puistoloiston ja meren lisäksi mm. erilaisista aktiviteeteista tai kiireettömästä oleskelusta grillauksen parissa.

Kaunis Katariinan Meripuisto antoi uuden elämän niemelle, joka toimi ennen öljysatamana. Satamatoiminta päättyi 2000-luvun alussa, ja puiston maisemointityöt aloitettiin vuonna 2004.
Karhulan Jokipuiston upeus syntyi paikan ehdoilla. Mäen yläpuolella olevasta lähteestä pulppuava vesi virtaa putouksen kautta lampeen, joka oli suunnittelun lähtökohta.

Sopivasti malttia ja kapinaa

Laaksonen kertoo, että maltti on valttia viheralueiden suunnittelussa, vaikka puutarhaliikkeiden valikoimissa onkin toinen toistaan upeampia kasveja. Kaikkea ei kuitenkaan kannata lapata peräkärryyn mukaan tarkemmin miettimättä. “Kokonaisuuteen on aina hyvä saada paikan omaa henkeä mukaan. Pihalle ei ole tarkoitus sijoittaa liiaksi eri materiaaleja, vaan esimerkiksi myös tyhjää tilaa on hyvä jättää. Myös kukinta-aikoja tarkkailemalla voi saada pihan väriloiston kestämään kauemmin. Esimerkiksi Kotkan Isossapuistossa on hyödynnetty kasvien kukoistuksen “vuoronvaihtoa”. “Oikeiden kasvivalintojen myötä on pihan kukkimaton aika etelärannikolla vain 3–4 kuukautta”.

Laaksonen rohkaisee hyödyntämään huolellista suunnittelutöitä etenkin pienissä pihoissa, sillä juuri niissä kannattaa ottaa käytettävissä olevista neliöistä kaikki ilo irti. Suurilla pihoilla sen sijaan luonnonmukaisuudelle voi jättää enemmän temmellyskenttää. Myös uudenlaiset näkökannat ja perinteisten mallien rikkominen voi saada pienenkin pihan hehkumaan. “Jos piha on pieni, voi vehreyttä tuoda nurmialueiden sijaan myös muilla kasveilla”.

Huolimatta trendeistä ja suosituksista on tärkeää muistaa, että omat mieltymykset ohjaavat lähtökohtaisesti jokaista puutarhaa – oli se sitten pieni tai suuri. “Tärkein asia on kuitenkin se, että puutarha tai oma viheralue tehdään juuri itselle. Minulle se oma puistomainen Pyhtään saaristotila on se oma maailmani”.

KILPAILU KÄYNNISSÄ!

Voita päivä puutarhaneuvoksen kanssa osallistumalla kilpailuun.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.