Kasvata itse lähiruokaa lavatarhassa

Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Hankkija Oy:n kanssa.

Lavakaulukset tekevät keittiötarhan perustamisesta helppoa ja nopeaa. Helppohoitoinen lavaviljelmä on kaunis ja sen avulla oman maan sadosta pääsee nauttimaan myös pienellä pihalla. Näillä ohjeilla onnistut varmasti!

Lavatarhan perustaminen

Lavatarha on nopea rakentaa valmiista lavakauluksista. Valitse lavakaulusten määrä sen mukaan, mitä kasvatat ja kuinka korkealla haluat työskennellä. Lavakauluksia on helppo koota päällekkäin.

Yksi lavakaulus riittää hyvin salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Muiden vihannesten kasvattamiseen kannattaa koota kaksi ja pitkäjuurisille kasveille, kuten mustajuurelle ja palsternakalle, kolme kaulusta päällekkäin. Myös monivuotiset kasvit hyötyvät syvemmästä kasvualustasta. 

Näin perustat lavatarhan:

 • Sijoita lavatarha aurinkoiseen ja tuulensuojaisaan paikkaan. Lämmin paikka takaa aikaisen sadon ja pidemmän satokauden. 
 • Huomioi, että paikkaan ei kerry vettä, koska se hidastaa maan kuivumista ja lämpiämistä keväällä.
 • Laatikon voi sijoittaa myös kivilaatoille, asfaltille tai vaikka katolle.
 • Mikäli lavoja on useampi, jätä niiden väliin käytävätilaa vähintään 80 cm, jotta lavojen väliin mahtuu kottikärryillä. 
 • Jos perustat lavatarhan rikkakasvien valtaamalle alueelle, voit vuorata lavan pohjan paksulla kerroksella sanomalehteä, joka maatuu ajan kanssa, tai suodatinkankaalla. Kumpikin niistä estää rikkaruohojen tunkeutumisen lavan pohjasta käsin, mutta vesi pääsee kuitenkin nousemaan maasta kasvualustaan. Huomaathan, että samalla ne kuitenkin estävät hyötyeliöiden pääsyn lavaan. 
 • Täytä kehikko puhtaalla, rikkaruohottomalla mullalla.
 • Lavaan kannattaa lisätä säännöllisesti myös kompostimultaa, jotta kasvualustaan saa hyödyllisiä pieneliöitä. Sekoita mullan joukkoon myös lannoitetta kasvien ravinnetarpeen mukaan.
 • Jos kasvatat pensasmustikoita, hyvä kasvualusta syntyy sekoittamalla kalkitsematonta puutarhaturvetta ja happaman maan kasveille tarkoitettua rhodo- ja havumultaa.
 • Saat viimeisteltyä lavatarhan ilmettä esimerkiksi rajausreunojen ja astinkivien avulla. Lisäksi paksu kerros puunkuorikatetta pitää käytäväalueet siistinä ja estää rikkaruohojen kasvun lavojen välissä.

Kohti satoa

Kun lavatarha on perustettu, päästään parhaaseen vaiheeseen, nimittäin valitsemaan mitä kasvattaa. Vaikka viljelykaulukset yhdistetään hyötyviljelyyn, ei mikään estä kokeilemasta vaikkapa monivuotisia koristekasveja! 

Mikäli innostut kasvattamaan satoa suoraan siemenistä, kannattaa kokeilla helppokäyttöisiä siemennauhoja esimerkiksi porkkanan osalta! Siemennauhoja istuttaessa on tärkeää peitellä ne hyvin ja kastella kunnolla, jotta siemenet itävät varmasti. Tutustu täällä myös Hankkijan laajaan vihannesten siemenvalikoimaan. Löydät siementen tarkemmat kylvöohjeet ja aikataulut siemenpakkauksista.

Nopeimmin satoon pääsee kuitenkin kiinni istuttamalla kestäviä kotimaisia taimia. Huomioi taimien valinnassa vallitsevat kasvuympäristöt. Aurinkoisella paikalla viihtyvät esimerkiksi mansikka ja tomaatti, kun taas varjoisammassa paikassa menestyvät paremmin lehtivihannekset.

Tässä muutamia herkullisia tärppejä Hankkijan valikoimasta:

Kotimaisilla siemenperunoilla saat herkullisen perunasadon.

Mansikat viihtyvät parhaiten aurinkoisella paikalla. Kuvan lajike on ’Polka’.

Yrtit tuovat makua ja ovat helppoja kasvatettavia. Kokeile esimerkiksi aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla viihtyvää sitruunatimjamia.

Vadelmat tarvitsevat suojaisan ja aurinkoisen kasvupaikan. Kuvan lajike on ’Maurin makea’.

Näin hoidat lavaviljelmiä

 • Kastele taimia säännöllisesti.
 • Suojaa viljelmät kylminä öinä moninkertaisella harsolla. Levitä suojat illalla tarpeeksi aikaisin, jotta niiden alle ehtii varastoitua lämpöä.
 • Avolavassa on helppo kasvattaa korkeaksi venähtäviä kasveja, kuten herneitä lavakaulukseen kiinnitettävän köynnöstuen ansiosta. 

Löydät kaiken lavatarhan perustamiseen Hankkijalta! 

Tutustu Hankkija Oy:n laajaan valikoimaan. Myymälöitä löytyy ympäri Suomen ja saat ammattitaitoisilta myyjiltä vinkkejä hankintoihisi. 

Siirry verkkokauppaan tästä! 

Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Hankkija Oy:n kanssa.

Kuvat: Hankkija Oy

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.