Päivät lyhenevät ja illat pimenevät. Jouluun on tasan kuukausi ja pikkuhiljaa onkin syytä laskeutua joulun odotustunnelmiin. Kuivatut appelsiinit levittävät ihanaa tuoksua kotiin ja toimivat pimeään aikaan kuin pienet auringot, piristäen ja saaden hyvälle tuulelle.

Appelsiinien kuivattaminen
Appelsiinien kuivattamisella on pitkät perinteet. Niitä on yleisesti käytetty joulun ajan koristeina niin joulukuusissa, kransseissa kuin joulupöydän koristeina. Appelsiinien kuivattaminen on helppoa, mutta hidasta puuhaa, joten niiden kuivattaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen joulukiireitä. Tärkeintä on huolehtia siitä, että siivut ovat aivan kuivat. Kosteat ja mehukkaat appelsiinin siivut homehtuvat herkästi.
Näin kuivatat appelsiinit
- Leikkaa pienehköistä appelsiineista noin 3-4 mm paksuisia siivuja.
- Kuivata siivuista helmeilevää mehua talouspaperiin tai puuvilla pyyhkeeseen.
- Asettele viipaleet väljästi uunipellille talouspaperin päälle.
- Sirottele tomusokeria ohut kerros siivujen päälle.
- Laita uunipelli uuniin , jonka lämpötila on noin 75 C ja jätä haarukka uunin luukun väliin, jotta kosteus pääsee haihtumaan.
- Käännä appelsiinin siivut noin kahden tunnin kuluttua.
- Anna appelsiinien siivujen kuivua 4-6 tuntia uunin lämmössä, kunnes mehukkuus on haihtunut ja siivut ovat kuivuneet.
- Anna siivujen vetäytyä vuorokausi ennen kuin aloitat tekemään niistä koristeita.


Kauniita koristeita kuivatuista appelsiineista
Kuivuessaan appelsiinin siivut tummuvat hieman ja saavat täyteläisen lämpimän sävyn. Siivuihin on helppo tehdä ripustuskoukut jostakin kauniista langasta. Juuttinaru toimii kauniisti yhteen täyteläisten siivujen kanssa. Pienet havut ja männynoksat näyttävät upeilta kun ne saavat koristeeksi muutaman kuivatun appelsiininsiivun. Muita hyviä käyttökohteita ovat erilaiset kranssit ja havuköynnökset. Siivuja voi hyödyntää myös adventtikynttilöiden, kattauksen kangasservettien tai lahjapakettien koristeina. Hyvin kuivatut appelsiinit säilyvät vuodesta toiseen kauniina.