TuhoOja- nurkka

Pakkausmateriaalin mukana Suomeen levinnyt aasianrunkojäärä.
Pakkausmateriaalin mukana Suomeen levinnyt aasianrunkojäärä.

Aasianrunkojäärä

Mikä? Aasianrunkojäärä (Anoplophora glabripennis) on lehtipuita ja -pensaita vioittava kovakuoriainen, joka uhkaa levitä Aasiasta puulavoissa käytetyn puun sisällä.

Luokitus Kasvinterveyslainsäädännössä laji on luokiteltu karanteenituhoojaksi, jonka leviäminen EU:n alueelle pyritään estämään ja kaikki sen tiedetyt esiintymät hävittämään.

Tunnistus Lajilla on 2,5–3,5 cm pituinen ruumis ja ruumistakin pidemmät tuntosarvet. Kovakuoriaisen tunnistaa mustasta väristä, jossa on valkoisia pilkkuja. Munat, toukat ja koteloasteet ovat puun sisällä. Kotelovaiheen jälkeen aikuinen kuoriainen tekee puuhun 1 cm:n levyisen reiän, josta se kaivautuu ulos.

Mitä aiheuttaa? Laji voi elää monilla yleisillä lehtipuu- ja pensaslajeilla kuten koivulla, omenapuulla, pajulla ja vaahteralla. Vierasperäisenä lajina se voi aiheuttaa meillä vakavia tuhoja sekä luonnossa että puutarhoissa.

Miten leviäminen estetään? Kansainvälisessä kaupassa käytettävien puupakkausten pitäisi aina olla lämpökäsiteltyjä (lavoissa silloin ISPM 15 -merkintä), jotta niiden mukana ei leviäisi karanteenituholaisia. Erityisesti Aasiasta peräisin olevien pihakivien mukana kulkevat puulavat ovat kuitenkin riski. Aasianrunkojäärähavainnoista on aina välittömästi ilmoitettava Ruokavirastoon, joka vastaa tuholaisen hävittämisestä. Sitä ei pidä yrittää hävittää itse.

KUVa Ville Welling/aasianrunkojäärä