Neuvot & niksit

kunnon syyssiivous

1 Kylvöt ja istutukset on mukava tehdä puhtaisiin ruukkuihin. Syyspesu on erityisesti tarpeen, jos kasvualustassa ole ilmennyt kasvitauteja. 2 Ulos jätetyt saviruukut kärsivät pakkasen ja kostean vuorottelusta. 3 Siistimiseen on usein parhaiten aikaa syksyllä. 4 Vältä haravoimista ja silppua sitkeimmät lehdet nurmikon lannoitteeksi.

Koska puutarhoissa on keväisin paljon puuhaa, kannattaa syksyllä tehdä mahdollisimman paljon valmiiksi. Pieni syyssiivous on usein tarpeen, jotta pääsee keväällä vähemmällä.

Liika siisteys on kuitenkin useimmiten turhasta. Esimerkiksi haravoinnin voi korvata silppuamalla lehdet ruohonleikkurilla, jolloin lehtiaines hajoaa pieneliöiden suihin ja maata parantamaan. Paksut lehtikerrokset kannattaa kuitenkin kerätä pois tai levittää isommalle alalle hajoamaan. Vaahteroiden ja tammien lehdet hajoavat hitaasti, joten niitä ei kannata jättää paksuksi matoksi nurmikolle. Ne häviävät kyllä ajan mittaan, mutta varsinkin nurmialueilla tiivis kerros hidastaa nurmen kasvua keväällä.

Muitakin kasvijätteitä kannattaa jättää puutarhaan, jolloin ne päätyvät osaksi pihan ravinnekiertoa. Tällaisia ovat esimerkiksi juuresten naatit ja leikatut perennojen varret. Perennat voi hyvin jättää leikkaamattakin, sillä kuivunut kasvusto tuo usein suojaa talven tuiskuilta, kerää suojaavaa lunta yllensä ja tarjoaa ravintoa pikkulinnuille. Onttovartiset kasvit voivat jopa kärsiä syysleikkauksesta. Pudonneet lehdet istutusalueilla pitävät maan lämpimänä pitkään, jolloin kukkasipuleilla on enemmän aikaa juurtua. Lisäksi ne suojaavat arkoja kasveja, mikäli talvi on vähäluminen.  Heli Einesalo

Tee nämä nyt

Lakaise laattapolut ja -kiveykset. Niihin jäävät lehdet liiskaantuvat ikävästi kiinni, jolloin työ on suurempi keväällä. Haravoi lehdet myös sorakäytäviltä.

Aja nurmikolle pudonneet lehdet kuivalla säällä silpuksi ruohonleikkurilla. Kanna paksuimmat lehtimassat kompostiin, jossa ne hajoavat nopeasti. Lehtikatetta kannattaa levittää myös kasvimaalle.

Siisti vaahteroita, koivuja, hevoskastanjaa sekä jalopähkinöitä, joille kevätleikkaus ei sovi. Mikäli luumuja tai kirsikoita on tarpeen siistiä, se kannattaa tehdä loppukesällä ja alkusyksystä.

Kanttaa istutusten reunat ja siisti kivireunukset rikkakasveista.

Kerää kasvihuoneesta kaikki irtonainen kasvijäte pois, jotta ne eivät jää talveksi muhimaan nurkkiin ja kennolevyjen ja listojen väleihin. Tämä auttaa kasvitautien ja tuholaisten torjunnassa. Voit tehdä huoneelle kevyen pesunkin, mutta se on usein tarpeen uusia keväällä.

Tyhjennä ruukut ja kanna ne sisälle suojaan. Varsinkin saviruukut halkeavat helposti talven aikana, kun niihin jäävä multa jäätyy kosteana.

KUVat Heli Einesalo (3), hanna marttinen (1, 2, 4)