Neuvot & niksit

Perennapenkki saa syksyllä täydennystä, sipulikukkia ja pikkupensaita.
Perennapenkki saa syksyllä täydennystä, sipulikukkia ja pikkupensaita.

Istuttamisen juhlaviikot

Istuta talvenkestävät puuvartiset lajit syksyllä, etenkin jos kyseessä on uusi pihamaa. Syyssateet varmistavat kasvien syvän juurtumisen, ja viilenevässä säässä haihtuminenkin vähenee. Lehtipuita, pensaita ja perennoja voi istuttaa niin pitkää kuin maa on sula.

Viileässä maassa myös kukkasipulit juurtuvat parhaiten. Syys- ja lokakuu ovat niillekin parasta istutusaikaan. Laji- ja lajikevalikoima on myymälöissä laaja, ja syyshallojen jälkeen istutuspaikat penkeissä ja pensasalustoilla tulevat esille. Kukkasipuleita – etenkin tulppaaneja – voi lumettomilla paikoilla istuttaa myöhemminkin.

Syksyllä kesäkukat vaihdetaan kylmänkestäviin lajeihin. Pallokrysanteemit, koristekaalit, kellokanervat ja aitokanervat tulevat puutarhamyymälöihin jo loppukesällä, mutta vasta kesäkukkien ränsistyttyä on niiden paras istutus­aika. Kastele kanervia, kunnes ne jäätyvät.

Kesällä ruukuissa kasvaneet monivuotiset kasvit siirretään talveksi kellariin tai varastoon. Etelä-Suomessa talvenkestäviksi tiedetyt lajit voi istuttaa syksyllä myös valeeseen eli väliaikaisesti puutarhaan. Sopiva paikka voi löytyä kasvimaalta tai viljelylaatikosta. Kasvien talvettaminen saattaa onnistua myös niin, että ne haudataan lehtikompostiin.


Syksyllä kukkapenkkiin työnnettyihin porkkanoihin kasvaa ensi kesänä pitsimäiset kukat.Syksyllä kukkapenkkiin työnnettyihin porkkanoihin kasvaa ensi kesänä pitsimäiset kukat.

porkkanoista muhkeat kesäkukat

Jääkaapin vihanneslokeroon unohtuneet, nahistuneet ja juuria kasvattaneet kaupan porkkanat kannattaa tökätä kukkapenkkiin syksyllä. Maahan haudatut mukulat tarjoavat ensi vuoden loppukesällä näyttävän – ja edullisesti hankitun – kukinnan.

Jämäporkkanat työnnetään multaan sulan aikaan syys–lokakuussa, jotta pääjuuri ehtii kasvattaa sivujuuria ennen talvea. Upota koko porkkana multaan, mutta jätä kanta maan pinnan tuntumaan. Alkukesästä ilmestyvät hennot versot kasvavat kesän aikana lajikkeesta riippuen jopa 80-senttisiksi varsiksi, joihin kehittyy kesän lopulla useita sarjakukkaisia kukintoja.MSi


Kokeile kotona tai kasvihuoneessa

Vaikka kotona tai kasvihuoneessa muutama viljelykasvin lehti rei’ittyisi, ei ole kiirettä turvautua torjunta-aineisiin. Useimmiten ei tarvitse tehdä mitään tai pelkkä vesisuihku riittää karkottamaan tuholaiset.

Tarjolla on myös biologisia torjuntaeliöitä, jotka toimivat hyvin etenkin suljetussa ympäristössä, kuten kotona viherhuoneessa tai kasvihuoneessa. Eliöt tilataan muutama päivä ennen tilaamista ja levitetään pian toimituksen jälkeen kasvustoon.

Torjuntaeliöitä on tarjolla muun muassa ripsiäisille, ansarijauhiaisille ja vihannespunkeille. Myös tuholaisia keräävät liima-ansat vähentävät lentävien tuholaisten määrää. Biologisten torjuntaeliöiden lajit ja torjuntakohteet löydät mm. Biotus https://biotus.fi/tuotteet-ja-palvelut/torjuntaeliot/ PR-N


Maata muokattaessa löytyneet lierot kannattaa palauttaa maahan.Maata muokattaessa löytyneet lierot kannattaa palauttaa maahan.

Mahtavat maan matoset

Valmiiksi palaneesta tai sopivan kosteasta kompostista voi löytää tunkio- tai kastelieron.

Kaksineuvoinen kasteliero elää tavallisesti syvällä maan pinnan alla, mutta maata kaivettaessa ne saattavat osua lapion tai talikon tielle. Sateella lierot nousevat maan pinnalle, kiveyksille tai kaupungin katujen asfaltillekin.

Kastemadoilla eli -lieroilla on tärkeä tehtävä maan muokkaamisessa. Ne kuohkeuttavat maata kuljettaessaan hajoavaa ainesta maan sisään, mutta lieron läpi kulkiessaan eloperäinen aines myös parantaa maan mururakennetta.

Lieron ulosteet muodostavat maasta muruja. Kun tapaat lieron, nosta se takaisin viljelylaatikkoon tai kasvimaalle. Haittaa lieroista ei ole kukka- ruukussakaan. PR-N


Mustajuuresta syntyy samettisen pehmeä keitto.Mustajuuresta syntyy samettisen pehmeä keitto.

Satoa mustajuuresta

Syys–lokakuussa koittaa mustajuuren sadonkorjuun aika. Pitkäjuurinen herkku on helppo kasvatettava, mutta korjuussa tarvitaan malttia. Herkät, pitkät juuret katkeilevat helposti, joten lapioi ensin multaa molemmilta sivuilta pois. Nosta sitten sato hellästi talikolla.

Satoa voi kerätä vähitellen sitä mukaa kun sille on käyttöä – myös talvella, mikäli maa on sulaa. Korjuun saa jättää kevääseenkin, mutta tee se ennen kuin kasvi alkaa kehittää kukkavarsia. HE

Kypsää kompostia voi levittää puutarhaan jo loppukesällä.Kypsää kompostia voi levittää puutarhaan jo loppukesällä.

Lisää humusta talvea vasten

Kypsää kompostia voi käyttää puutarhassa katteena ja maanparannusaineena myös syksyllä.

Kun komposti on kypsää, se ei ole enää kovin ravinteikasta. Siitä ei ole lannoitteeksi, mutta se parantaa maan pien­eliötoimintaa ja tuo humusta uusille ja vanhoille istutuksille.

Komposti on kypsää, kun eloperäinen jäte on kompostoitu niin pitkään, että sen lämpötila on pysyvästi laskenut ympäristön lämpötilan mukaiseksi. Kädessä se tuntuu ja tuoksuu mullalta.

Talveksi kompostori kannattaa joka tapauksessa tyhjentää. Kypsä komposti levitetään puutarhaan tai puolikypsä siirretään kasalle jälkikompostoitumaan. PR-N

kukkasipulien istuttaminen alkaa syyskuussa, kun maa on viilennyt ja istutuspaikat tulevat esiin. Hyviä paikkoja ovat puiden ja pensaiden mulloksella pidettävät alustat ja perennapenkit, joissa sipuli- ja mukulakasvit saavat kesällä rauhassa levitä sivusipuleista tai mukuloista. Pienet sipulikukat myös siementävät.

Perennoja voi siirtää tai jakaa läpi kasvukauden, mutta mieluiten keväällä tai syksyllä. Pionit siirretään tai jaetaan alkusyksyllä. Syvälle juurtunut taimi kaivetaan ylös kokonaisena, jaetaan osiin, joissa on kaikissa silmuja ja palaset istutetaan uusille paikoille saman tien.

talvenkestäville puille ja pensaille syksy on parasta istutusaikaa. Syyskuussa istutettavilla taimilla on vielä aikaa juurtua ennen routaa, ja syksyllä maa on kosteaa ja viileää – otollista juurtumiselle ilman kastelua tai varjostusta.

Kuvat maija astikainen, Minna Siltala/porkkana, Leena Hokka/mustajuuri