Portaiden lisäksi terassille johtaa ramppi. Jättipoimulehdet raikastavat mustan ja tummanharmaan sävyisiä rakenteita.
Portaiden lisäksi terassille johtaa ramppi. Jättipoimulehdet raikastavat mustan ja tummanharmaan sävyisiä rakenteita.

Viisi vuotta täyttä elämää puutarhassa

Porvoolaisen uudistalon pihasta on kehkeytynyt tyylikäs puutarha ennätysajassa. Sannan ja Antin auttoivat alkuun lihasvoima, kokemus ja näkemys.

Vuonna 2015 vasta valmistuneen talon pihalla oli reilusti soraa ja vanhaa savimaata ja talon takana koivikko. Muusta vihreydestä ei ollut tietoakaan. Matka puutarhaksi vaatisi kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä, idearikkautta ja vähän lihaksiakin, tiesivät Sanna ja Antti Piitulainen. Pariskunta ei kuitenkaan pelännyt tarttua härkää sarvista. Olihan heillä takana jo yhden puutarhan rakentaminen. Sannan ammattitaito sisustussuunnittelijana auttoi myös alkuun, kun visio oli selkeänä mielessä.

”Tämä on toinen rakennuttamamme talo ja puutarha. Elämä on ollut miltei kymmenen vuotta pihan rakentamista ja projekteja, välillä vain piha vaihtui. Keskeneräisyys on yhtä aikaa raastavaa, mutta silti luovaa ja koukuttavaa. Tiedän nauttivani projekteista”, Sanna kertoo.

Tontti on rinnettä, josta talo lohkaisee suurimman osan. Iso tasainen alue on varattu kiveykselle. Kookas terassi vie tontista oman osuutensa, mutta ilman vihreyttä ei terassi kuitenkaan jäänyt, vaan olennainen osa kokonaisuutta ovat yhdeksän metrin pituudella olevat betoniset istutuslaatikot, joissa kasvaa niin perennoja kuin puuvartisia: verijapaninvaahtera, rungollinen syyshortensia ja koristeomenapuu ’Evereste’.

Viettävä rinnetontti ja pihan tasoerot johtivat siihen, että terassin pinta jäi metrin korkeudelle maan tasosta.

”Meille oli tärkeää, että saimme säilytettyä näkymät olohuoneesta ulos, joten emme halunneet kaidetta näkymiä rajaamaan. Lopulta päädyimme tilaamaan terassin laidalle jättikokoiset betoniset istutuslaatikot”, Sanna muistaa.

Talon sokkelin valmistanut yritys valoi betoniset istutusaltaat, jotka siirrettiin ja nostettiin nosturin avulla naapurin puolelta paikalleen. Laatikot ovat metrin korkuiset, pituutta niillä on yhteensä yhdeksän metrin verran. Niiden alla on tiivis murskekerros, joka jaksaa kantaa painavat laatikot.

Laatikoiden pohjalle on laitettu routaeristeeksi 20 sentin kerros styroksia, salaojitukseksi kevytsoraa, väliin suodatinkangas ja lopulta multaa. Seinissä on viiden sentin vahvuinen routaeriste. Betonipintaa ei ole käsitelty, vaan ainoastaan maalattu mustalla sokkelimaalilla.

”Aika hintava vaihtoehto oli teettää altaat muualla ja tuoda ne valmiina paikoilleen”, paris- kunta miettii jälkikäteen. ”Jos tekisimme vastaavan uudestaan, valaisimme altaat paikan päällä.”

Joka tapauksessa Sanna ja Antti ovat tyytyväisiä kasvualtaisiin. Niiden avulla kasvillisuus saatiin korotettua terassin tasolle. Maahan istutettuina kasvit eivät olisi näkyneet lainkaan sisälle ja terassille –, ja terassialue on pienellä pihalla tärkeässä osassa.

Rajalle puutarhan tuntua

Varsinaisen puutarhan perustamiselle jäi kompakti alue, johon pariskunta kaipasi ennen kaikkea rajausta. Uudisrakennusalueella vie aikansa saada pensasaidat reheviksi, ja moni innostuukin siitä syystä istuttamaan metrikaupalla tuija-aitaa. Kasveja ja kauneutta rakastava Sanna halusi kuitenkin enemmän runsautta ja vaihtelua, oikeaa puutarhan tuntua.

”Istutimme tontin rajalle monilajisen pensasaidan, jossa vaihtelevat erilaiset koristepensaat ja puut. Aitataimina meillä kasvaa muun muassa koivuangervoa, isotuomipihlajaa, katsura ja tuurenpihlaja.”

Takapihan raja-alue on viimeisin iso projekti. Se toteutettiin viime kesänä yhdessä naapurin kanssa. Jyrkkä rinne vaati pengertämisen, joten Sanna ja Antti päätyivät luonnonkivillä rakennettuun, pengerrettyyn kivikkoalueeseen. Ensimmäinen taso on Sannan ja Antin tontin puolella, ylempi taso naapurin pihan alueella.

Perinteisestä kuivasta kivikosta ei ole kyse, vaan kivikkorinteeseen on istutettu muun muassa korallikanukkaa ja erilaisia varjossa viihtyviä perennoja kuten näyttäviä kuunliljoja.

”Tonttiemme välillä on aika iso korkeusero, toista metriä. Kivikkoalueessa kivet ovat erikokoisia, osa kookkaitakin. Pidän niiden kalliomaisesta, rosoisesta pinnasta, joka on hyvä tausta erilaisille kasveille”, Sanna pohtii.

Musta korostaa

Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä suunnitteli ja piirsi talon kokonaisuuden pariskunnan toiveiden pohjalta. Mittasuhteet ovat jykevät, mikä toistuu myös puutarhan rakenteissa. Sannan haaveena oli kokonaan musta talo, mutta sitä ei kaava sallinut. Musta näkyy vahvasti kuitenkin talossa ja piharakenteissa.

”Musta tausta korostaa kasvien vihreyttä. Mustaa pintaa on keittiötarhan rakenteissa ja talousrakennuksen pinnassa. Niiden rinnalle halusin myös jonkin verran tummalehtisiä kasveja, kuten esimerkiksi purppuraheisiangervoa.”

Keittiötarha koostuu viljelylaatikoista ja rajaavasta seinärakenteesta, joka tarjoaa samalla kasvutukea ’Zilga’-tarhaojukkaviinille. Ensimmäiset rypäleet Sanna sai poimia viime syksynä. Omenaa ja päärynöitäkin on päästy jo keräämään, vaikka puilla on takana vain muutama kasvukausi. Tilaa on myös marjapensaille ja raparperille. Viljelylaatikoissa Sanna kasvattaa yrttejä ja salaattia.

”Ehkä satoisin kasvi täällä on maa-artisokka. Mukuloita tulee vuosittain yli oman tarpeen. Maa-artisokka on muuten mitä mainioin kasvi koristemielessäkin. Korkea kasvusto tuo uudenkin pihan keittiötarhaan rehevyyttä. Bonuksena ovat somat kukat.”

Vihdoinkin valmista

Uuden talon omistajan arkea on yleensä vuosia kestävä keskeneräisyys. Täällä melkein koko piha on valmis pihakiveyksiä ja istutuksia myöten. Sannan kädessä pysyy niin saha kuin vasara, sillä hän on opiskellut rakennusentisöintiä. Sannan käsialaa ovat etupihan betonikiveykset ja piharakenteet. Jopa terassin mustaksi käsitellyt puukalusteet ovat Sannan tekemät.

”Terassipöytä on saanut alkunsa puisista rakennustelinelankuista, joista tein kansitason. Jalat syntyivät talofirman jäljiltä jääneistä 140 x 140 mm:in kokoisista tolpan pätkistä. Kun aikamme mietimme ja säilytimme niitä, syntyi lopulta hyvä käyttöidea.”

Pöytään kului siis nolla euroa, kun kaikki tarvikkeet löytyivät omista nurkista. Samalla tekniikalla Sanna toteutti myös pöytään sopivat penkit.

Puutarhassa näyttää jo rehevältä ja vehreältä eikä tunnelmassa ole enää uusien talojen ja pihojen paljautta. Paljon kasveja on saatu isovanhempien ja äidin puutarhasta, ystäviltä ja sukulaisilta. Osan Sanna on ostanut varta vasten taimimyymälöiden valikoimista.

”Tästä puutarha vain paranee, kun kasvit ovat päässeet kasvussa vauhtiin. Pidän ajatuksesta, että kasveilla on tarina. Kun puuhailen puutarhassa, ovat tarinoiden ihmiset läsnä. Muistan kasveja katsellessani, kuka minkäkin jakotaimen antoi.”

Sannan kasvisuosikkeihin lukeutuu piippuköynnös, joka parin odotteluvuoden jälkeen on vihdoin alkanut kasvaa. Sanna löysi sille paikan talon päädystä puolivarjoisalta paikalta. Hän suunnitteli ja toteutti sille omat köynnöstikkaat, joita pitkin köynnös saa kiivetä kohti korkeuksia. Tikkaisiin on tehty keskiosa, jotta lapset eivät pääse niitä pitkin kiipeämään, mutta köynnös pääsee vaivatta kiertymään raoissa. Köynnöstikkaat on tehty etäälle seinästä, jotta seinälle ei tule kosteusrasitusta. Tikkaat ylettävät yläkerran parvekkeen kaiteelle asti, josta köynnös voi vielä kasvaa metallikaidetta pitkin.

”Puutarhan rakentaminen on pitkäjänteistä puuhaa, jossa työn tulos ja kasvu näkyvät vasta vuosien kuluttua. Tekeminen on tärkeä osa harrastusta. Nautin ideoinnista, suunnittelusta, ja siitä, kun ideat lopulta toteutuvat.” 

Kasvimaa on rajattu mustaksi käsitellyllä seinä­pergolarakenteella. Kasvi-maalla Sanna kasvattaa muun muassa raparperia, salaattia ja yrttejä. Taustalla on myös muutama marjapensas, joiden sadosta nautitaan tuoreeltaan.Tarhaojukkaviini 'Zilga’ (Vitis Labrus-cana-Ryhmä) kasvaa keittiöpuutarhaa rajaavassa säleikössä.Sanna suosittelee pienen pihan keittiöpuutarhaan yrttejä, joista voi poimia satoa koko kasvukauden ajan.Talossa on näyttävä sisääntulo, jota vehreyttää laatikkoon sommiteltu istutus.

Oman pihan kukista syntyy terassille ja kotiin kauniita katseenvangitsijoita.Kookkaisiin betonisiin istutusaltaisiin mahtuu reilusti multaa, jolloin niissä on kasvutilaa muun muassa rungolliselle syreenille, japaninvaahteralle ja runsaille perennaistutuksille. Maisema jatkuu suoraan puutarha- ja niittynäkymiin, joita kaiteet eivät peitä.

1 Kasvimaa on rajattu mustaksi käsitellyllä seinä­pergolarakenteella. Kasvi-maalla Sanna kasvattaa muun muassa raparperia, salaattia ja yrttejä. Taustalla on myös muutama marjapensas, joiden sadosta nautitaan tuoreeltaan.

2 Tarhaojukkaviini 'Zilga’ (Vitis Labrus-cana-Ryhmä) kasvaa keittiöpuutarhaa rajaavassa säleikössä.

3 Sanna suosittelee pienen pihan keittiöpuutarhaan yrttejä, joista voi poimia satoa koko kasvukauden ajan.

4 Talossa on näyttävä sisääntulo, jota vehreyttää laatikkoon sommiteltu istutus.

5 Oman pihan kukista syntyy terassille ja kotiin kauniita katseenvangitsijoita.

6 Kookkaisiin betonisiin istutusaltaisiin mahtuu reilusti multaa, jolloin niissä on kasvutilaa muun muassa rungolliselle syreenille, japaninvaahteralle ja runsaille perennaistutuksille. Maisema jatkuu suoraan puutarha- ja niittynäkymiin, joita kaiteet eivät peitä.


Tarhapäivänliljat (Hemerocallis) rakastavat pihan valoisia olosuhteita. Tuoksuvat kukat ovat lyhytikäisiä, mutta uusia kukkia ilmaantuu päivittäin.Pihan toiminnoille on varattu omat paikat. Halot ovat siististi omassa telineessä ulkorakennuksen edustalla.Minttu on satoisa, mutta myös kaunis yrtti. Siitä riittää kerättäväksi lautaselle ja maljakkoon.Valkoiset sinisarjat (Agapanthus) ovat tyylikäs valinta ruukkupuutarhaan. Nuput aukeavat hitaasti, joten yksittäisistä kukinnoista saa pitkäkestoisen ilon.Kuunliljat ja kotkansiipisaniaiset viihtyvät metsän laidassa ja talon varjoisalla puolella.Kausikasveilla ja ruukkuistutuksilla saa myös istutusalueisiin näyttävyyttä ja vaihtelua.Purppuraheisiangervon (Physocarpus opulifolius) tummat lehdet tuovat vihreyteen vaihtelua ja kontrastia. Sinikuunlilja 'Elegans' on näyttävä pari pensaan aluskasviksi.

1 Tarhapäivänliljat (Hemerocallis) rakastavat pihan valoisia olosuhteita. Tuoksuvat kukat ovat lyhytikäisiä, mutta uusia kukkia ilmaantuu päivittäin.

2 Pihan toiminnoille on varattu omat paikat. Halot ovat siististi omassa telineessä ulkorakennuksen edustalla.

3 Minttu on satoisa, mutta myös kaunis yrtti. Siitä riittää kerättäväksi lautaselle ja maljakkoon.

4 Valkoiset sinisarjat (Agapanthus) ovat tyylikäs valinta ruukkupuutarhaan. Nuput aukeavat hitaasti, joten yksittäisistä kukinnoista saa pitkäkestoisen ilon.

5 Kuunliljat ja kotkansiipisaniaiset viihtyvät metsän laidassa ja talon varjoisalla puolella.

6 Kausikasveilla ja ruukkuistutuksilla saa myös istutusalueisiin näyttävyyttä ja vaihtelua.

7 Purppuraheisiangervon (Physocarpus opulifolius) tummat lehdet tuovat vihreyteen vaihtelua ja kontrastia. Sinikuunlilja 'Elegans' on näyttävä pari pensaan aluskasviksi.

Uuden talon puutarha Porvoossa

Puutarhaa hoitavat Sanna ja Antti Piitulainen, Taavi 6, Meeri 8, Niilo 10 ja Paavo 12.

Puutarhan ikä Talo valmistui vuonna 2015, puutarhan rakentaminen aloitettiin saman tien.

Kasvuvyöhyke II

Tontti koko ja hoidettavan puutarhan ala  660 neliömetriä.

Maaperä Savimaata, entistä pellon- ja metsänpohjaa ja rakennusmursketta, lisättyä puutarhamultaa.

Muuta Sanna pitää blogia osoitteessa

talostakoti.blogspot.com

Terassia rajaavat kookkaat betoniset istutusaltaat, joihin mahtuu kasvamaan pikkupuita ja perennoja. Näin rakennussäädösten mukainen kaide voitiin jättää pois.Terassia rajaavat kookkaat betoniset istutusaltaat, joihin mahtuu kasvamaan pikkupuita ja perennoja. Näin rakennussäädösten mukainen kaide voitiin jättää pois.Jalallisessa viljelylaatikossa Sanna kasvattaa yleensä kesäkukkia, jotka tuovat väriä talon sisäänkäyntiin.Jalallisessa viljelylaatikossa Sanna kasvattaa yleensä kesäkukkia, jotka tuovat väriä talon sisäänkäyntiin.Verijapaninvaahtera Acer palmatum 'Atropurpureum' on menestynyt kookkaassa istutusaltaassa.Verijapaninvaahtera Acer palmatum 'Atropurpureum' on menestynyt kookkaassa istutusaltaassa.Pikkulehtikatsuran (Cercidiphyllum japonicum) sydämenmuotoiset lehdet, syysväri ja syksyinen tuoksu ovat Sannan mieleen.Pikkulehtikatsuran (Cercidiphyllum japonicum) sydämenmuotoiset lehdet, syysväri ja syksyinen tuoksu ovat Sannan mieleen.

Sanna vinkit

Hyvä suunnittelu palkitsee

Ota pihan rakentaminen huomioon jo taloa suunnitellessa ja jopa tonttia valitessa. Kaava sanelee usein paljon talon sijoittelusta, ja joskus jopa istutettavista puulajeista ja aidoista. Tontti taas määrittelee maaperän ja ilmansuunnat, sekä pihan sijoittumisen taloon ja naapurustoon nähden.

Mieti pihan toiminnot ja tee rakenteet ensimmäiseksi. Istuta ensimmäiseksi puut. Muita kasveja voit istuttaa ja lisätä myöhemmin.

Valitse puiden ja istutusalueiden paikat ennen maansiirtotöitä. Isommat istutuskuopat kannattaa kaivattaa kaivinkoneella.

Varaa myös nurmelle kunnolla multaa. Hyvässä mullassa kasvu on rehevää ja hoito helpompaa.

Pihan rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja lapiotyötä, talo on usein paljon nopeammin valmis kuin puutarha!