Piha

kuntoon

Sisäänkäynti siistiksi

Matala pensasryhmä sopii reunustamaan sisäänkäynnin käytävää tai puutarhan suoraa polkua. Luo symmetriaa ja tee samanlainen istutus käytävän molemmin puolin.

S uunnitelman istutus koostuu ryhdikkäästä pensasryhmästä, joka ei tuki näkymiä. Matalat pensaat muodostavat komeita reunoja, jotka ovat juuri sopivan kokoisia tilaan, joka halutaan pitää reunustettuna mutta kuitenkin avoimena. Pienet pensaat sopivat mittakaavaltaan pieneen pihaan, maltillisen kokoisen rakennuksen eteen tai kapean, (noin 50–80 cm leveän) käytävän varrelle. Istutusta on täydennetty perennoilla, jotka lisäävät kukinnan määrää.

Istutukseen on valittu pensaita, jotka pysyvät pienikokoisina, vaikka niitä ei leikattaisi. Angervopensaat hyötyvät kuitenkin vuosittaisesta muotoilusta, sillä leikkauksen jälkeen niiden lehdistö muuttuu entistä tiiviimmäksi. Pyöreään muotoon leikkaaminen luo istutukseen huolitellun särmikkään ja modernin ilmeen.

Istutus on helppohoitoinen. Pikkupensaat ja maanpeittoperennat täyttävät ajan kanssa koko istutuksen. Tyhjälle multapinnalle voi laittaa myös katetta ennen kuin perennat valtaavat niille varatun alan. Istutukseen sopii erityisesti lehtipuukate, joka soveltuu myös perennoille. Perennakasvustoja voi hieman suitsia, jos näkyville halutaan jättää myös katetta. Perennojen peittämä istutus on täyteläinen ja kukkaisa. Osittain katteella peitetty pinta antaa puolestaan ilmavan vaikutuksen. Istutus toimii kummallakin tavalla yhtä hyvin.

Istutuksessa on paljon erilaisia lehtimuotoja ja -värejä. Siksi kokonaisuus on mielenkiintoinen myös silloin, kun se ei ole kukassa. Maanpeittoperennat kukkivat pienin mutta runsain kukin pitkän aikaa. Pensaiden kukinta ajoittuu keväälle ja keskikesälle. Erityisen näyttävä kukinta on maata peittävällä lamohietakirsikkalla ja japaninruusukvittenillä.


FAKTA /

Valitset pensaat tilan mukaan

Puuvartisia pensastavia kasveja on useita eri kokoisia. Pensaan lopullinen koko ja leikattavuus on hyvä selvittää jo ennen ostopäätöstä. Taimipotin koosta ei voi päätellä lopullista kokoa. Valitse sopivan kokoisia pensaita kasvupaikan mukaan. Jätä kasville myös riittävästi tilaa ympärille, jotta se voi kasvaa täyteen kokoonsa. Osaa pensaista voi pitää maltillisemman kokoisena leikkaamalla. Hoito on helpompaa, jos kasvit ovat luonnostaan optimaalisen kokoisia.


Suunnitteluhortonomi
Kati Jukarainen

Maa peittoon kasveilla

kasvustoltaan tiheitä ja peittäviä perennoja kutsutaan luonteensa mukaan maanpeittokasveiksi. Ne ovat tyypillisesti matalia kasveja, jotka leviävät maavarren eli juurakon tai maata pitkin suikertavien rönsyjen avulla. Maanpeittoperennat muodostavat ajan kanssa suuria mattomaisia kasvustoja. Tarjolla on useita eri lajeja ja lajikkeita niin aurinkoon kuin varjoon. Parhaimmillaan tiheä kasvusto vie rikoilta mahdollisuuden asettua samaan istutukseen. Osa maanpeittokasveista on kuitenkin niin hentoisia, että ne päästävät rikkoja asettumaan kasvuston sekaan. Tällainen on esimerkiksi hopeahärkki, jonka kevyen lehdistön seassa pärjää erinomaisesti juolavehnä. Jos maanpeittokasvit istuttaa rikattomaan multaan ja kitkee säännöllisesti, on ylläpito helppoa. Matalat ja tiheät kasvit sopivat hyvin kivikkoon sekä perenna- ja pensasryhmien reunakasveiksi. 

Suunnitteluhortonomi Kati JukarainenSuunnitteluhortonomi Kati Jukarainen

Näin onnistut

1.

Muokkaa 5 x 1,5 metrin kokoinen istutus aurinkoiselle paikalla kulkuväylän molemmille puolille. Käännä maata pistolapion syvyydeltä. Poista pohjasta nurmitupsut, juuret ja rikat. Hyvä kasvualusta on tuoremultainen, läpäisevä ja ravinteikas. Multaa on hyvä olla noin 40 senttiä. Suosi kohopenkkiä, joka laskeutuu kohti reunoja. Jos kohopenkki on korkea, on istutukseen hyvä laittaa reunakivet ja reunanauha, jotta multa ei valu kiveykselle.

2.

Sommittele puuvartiset kasvit paikoilleen. Riko juuripotin pohja puukolla, jotta juuristo lähtee paremmin kasvuun. Kaada istutuskuoppiin vettä reilusti. Peitä kasvien juuripaakut mullalla ja tiivistä ne juurenniskan ympäriltä. Istuta ensin pensaat ja sitten perennat.

3.

Kastele istutusta 2–3 kertaa viikossa ensimmäisen kuukauden ajan. Sen jälkeen tahtia voi harventaa. Kasvit pärjäävät omillaan seuraavana kesänä. Hoida istutusta kevät- ja syyslannoitteella sekä kalkilla.

4.

Leikkaa pensasangervot kevättalvella kovien pakkasten mentyä. Vaihtoehtoisesti voit leikata puuvartiset kasvit juhannuksen jälkeen. Perennoja ei leikata keväällä kokonaan. Odota, että kasvu lähtee käyntiin ja poista ainoastaan kasvuston kuolleet osat.

Kuvat annikki oikkonen (1), Ella Räty (2, 3), Teija Tuisku (5, 6, 9), hanna Marttinen (8)