Pääkirjoitus

Kolean kesän jälkeen

Tänä kesänä meillä puutarhaihmisillä riitti säissä ihmeteltävää. Ensin kesä ei tahtonut tulla ollenkaan. Tomaatin taimet värjöttelivät vielä juhannuksenakin kylmien kelien riepoteltavana, ja raakileet olivat harvassa. Mansikat sen sijaan viihtyivät viileydessä, sillä niiden aromista kehkeytyi poikkeuksellisen hyvä, vaikka sato kypsyi myöhässä ja jäi määrältään keskinkertaiseksi. Muutenkin marjoja on tullut mukavasti. Ainakin oma karviaispensaani pukkasi marjaa enemmän kuin olisin halunnut piikkien lomasta poimia.

Vaikka sato ei olekaan niin yltäkylläinen kuin helteisempinä kesinä, kaikkea siitä ei välttämättä saa kulutettua huippusesongin aikana. Siksi kannattaa tutkia sivulta 60 alkavat vinkit sadon jalostamiseen. Niistä löytyy monta hyvää tapaa säilöä kasvimaan, marjatarhan ja hedelmäpuiden maut ja vitamiinit tuleviin herkutteluhetkiin.

Tätä kirjoittaessani syyskesän säätiedote näyttää lupaavalta myös tomaattien kannalta. Parikin aurinkoista viikkoa antaa vauhtia kypsymisprosessille, ja sen jälkeen loppu hoituu sisätiloissa – jos toivottua intiaanikesää ei sittenkään syksyyn suoda.

Aurinkoista syyskesää!

Juuri nyt on aika varmistaa ensi kevätkesän sipulikukkaloisto ja aloittaa kukkasipulien istutus maahan. Tässä numerossa kerromme, mitkä lajit ovat toimituksen suosikkeja. Itselleni alkukesän kutkuttavin hetki koittaa, kun laukkojen nuput alkavat poksahtaa auki ja pihan täyttää pallomeri.

Kuva Maija Astikainen

Kotipuutarha

Perustettu 1941

Julkaisija

Puutarhaliitto ry, alan keskusjärjestö

www.puutarhaliitto.fi

Toimitus

Päätoimittaja Maija Stenman

Toimituspäällikkö Minna Siltala

Toimittaja Annikki Oikkonen

Toimittaja Piia Reinikainen

Graafikko Hanna Lahti

Media-assistentti Agneta Järvenpää

Kotipuutarha-lehti

Viljatie 4 C, 00700 Helsinki

p. (09) 584 166

kotipuutarha@puutarhaliitto.fi tai etunimi.sukunimi@puutarhaliitto.fi

Tämän numeron avustajat

Maija Astikainen, Heli Einesalo, Johannes Enroth, Adrian Evans, Henrik Frondelius, Leena Hokka, Kati Jukarainen, Hanna Marttinen, Paula Ritanen-Närhi, Ella Räty, Tristan Trefoil, Teija Tuisku, Outi Tynys

Asiakaspalvelu

Kotipuutarha-lehti

Viljatie 4 C, 00700 Helsinki

p. (09) 5841 6501 tai

p. (09) 5841 6503

tilaajapalvelu@puutarhaliitto.fi

www.kotipuutarha.fi

Tilaushinnat vuonna 2017

Kestotilaus: 36 e/5 nron laskutusjakso tai 71 e/10 nron laskutusjakso.

Määräaikainen vuositilaus: 83 e/10 numeroa.

Ilmoitusmarkkinointi

Saarsalo Oy

Jussi Piha p. 050-522 5475 ja Mikko Nykänen p. 040-567 6400

etunimi.sukunimi@saarsalo.fi

Kirjapaino Forssa Print

Aikakauslehtien Liiton jäsen

ISSN 0355-8673

Tämän lehden osoiterekisteriä voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Markkinointi- ja luovutuskiellot: tilaajapalvelu@puutarhaliitto.fi

Kuvat: Maija Astikainen ja Maija Stenman (Koriste- ja ukkolaukkoja)