Kultajyvät

Hienosäätöä säilöntään

Nuoret suomalaiset kokit ja keittiömestarit ovat nostaneet kotimaiset raaka-aineet näyttämölle. Myös yhä useampaa kotikokkia kiinnostaa lähellä tuotetun ruuan sekä metsästä ja puutarhasta kerätyn sadon käyttö keittiössä. Viimeisin buumi on säilöntä. Kaikkea ei tarvitse saada tuoreena ympäri vuoden, vaan satokauden maut taltioidaan erilaisilla menetelmillä.

Kahden kokin uutuuskirjassa käydään läpi säilöntätavat luku luvulta. Mukana on myös ammoin käytettyjä keinoja kuten veteen ja rasvaan säilöminen. Resepteistä huomaa, että nyt ei täytetä kaappeja muonitusmielessä vaan tehdään hienosäätöä. Herkuttelijoita hellitään muun muassa ohjeilla, joissa neuvotaan, miten tehdään suolattuja sitruunoita, graavattuja keltuaisia, savustettuja punajuurta, maahumalavoita, koivunlehtisokeria ja koskenkorvaan säilöttyjä kallioimarteen juuria. Klassista keittokirjan muotoa noudattavassa kirjassa on toki perusohjeita kurkkurelissistä suolasieniin ja hillotuista omenoista marjojen pakastamiseen, mutta parasta antia ovat vähemmän tunnetut säilöntätavat ja uudet, erikoiset ohjeet. MSi

Säilö & kokkaa – herkullisia makuja ympäri vuoden., Ilkka Isotalo ja Santeri Vuosara, 180 s., kovakantinen, Docendo 2016, noin 29 e.

Inspiroiva kukkatarha

Tämä katselu- ja vinkkiteos sopii varsinkin romanttisen tyylin ystäville ja erityisesti aloitteleville kotipuutarhureille. Tekijä antaa hyviä ideoita kasviyhdistelmiin niin sipulikukkien istutuksessa ja ruukkupuutarhassa kuin perennapenkin sommittelussa. Teksti on tunnelmoivaa, paikoitellen suorastaan runollista. Lukija ahmii kuvia pastellinsävyisistä kimpuista ja herkän suloisista kasveista, mutta tunnelmaa häiritsee hiukan teoksen sisäisen logiikan horjuminen ja loppua kohti näkyvä otteen herpoaminen. Tekijä ei ole aina osannut päättää, haluaako pitää jalat maassa ja tarjota yleistietoa suunnitteluun ja hoitoon vai leijua pilvissä romanttisesta puutarhasta unelmoiden.

Kirjan kuvitus on runsas ja kukkakuvat ovat inspiroivia, mutta kuvissa näkyy jonkin verran harrastajamaisuus ja laadun epätasaisuus. MSt

Rakas puolivilli puutarha – Kesähetkiä ja kukkakuumetta, Linda Peltola. 143 s., kovakantinen, Docendo 2016, noin 27 e.

Väri-iloa parvekkeella

Kylmyyttä uhmaavat parvekekukat loistavat useita kuukausia, kun sijoitat ne valoisaan paikkaan. ER

Krysanteemin (Chrysanthemum x grandiflorum, Dendranthema indicum) kukat voivat olla valkoiset tai keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyjä, yksinkertaisia tai kerrannaisia. Yksiväristen ruukkujen ohella on tarjolla myös monivärisiä istutuksia. Elo–marraskuussa kukkivaa krysanteemia kutsutaan syys-, ulko- tai pallokrysanteemiksi. Korkeus 30–50 cm. Kuvassa syyskrysanteemi ’Rock’n Roll’.

Isokaunosilmä (Coreopsis grandiflora) kukkii keskikesästä pitkälle syksyyn, jos kuihtuneet kukat nypitään säännöllisesti. Yksi luottokukkijoista on puolikerrannainen Fleuroselect-voittaja ’Early Sunrise’. Isokaunosilmä on lyhytikäinen ja talvisuojausta kaipaava perenna, joten sen voi kasvattaa yhtä hyvin yksivuotisena. Korkeus noin 50 cm. Kuvassa isokaunosilmä

’Early Sunrise’.

Sädepäivänhattu (Rudbeckia fulgida var. sullivantii) kukkii myös heinäkuusta myöhäiseen syksyyn. Vanhan tutun ’Goldsturm’-perennan pikkusisko ’Little Goldstar’ tulee vain polvenkorkuiseksi ja erityisen tiheänä se sopii loistavasti syksyn ruukkuistutuksiin. Korkeus 40 cm. KuvassaSädepäivänhattu ’Little Goldstar’.

Kuvat: Kustantajat ja Ella Räty