Parvekkeen seiniä vehreyttävät tomaatit, pavut ja amppelikasvit. Tummia kasveja Pitta Innas istuttaa sinne tänne tuomaan näyttävää kontrastia vihreille lehdille.
Parvekkeen seiniä vehreyttävät tomaatit, pavut ja amppelikasvit. Tummia kasveja Pitta Innas istuttaa sinne tänne tuomaan näyttävää kontrastia vihreille lehdille.

Puutarha pienoiskoossa

Parvekepuutarhuri Pitta Innas kierrättää mullan ja parantaa sitä hiilellä ja bokashimullalla. Tuholaisten torjunnasta vastaavat leppäkertut.

S einää vasten kypsyvät tomaatit ja köynnöstävät pavut saivat Pitta Innaksen ystävän muistelemaan Italian matkaa. Nyt ollaan kuitenkin Tampereen keskustassa kahdeksannen kerroksen parvekkeella, josta avautuu hulppeat näkymät kattojen yli; taustalla häämöttävät Näsinneula ja Aleksanterinkirkon teräväkärkinen torni.

Näköalasta ja isosta parvekkeesta nautitaan täällä nyt kolmatta kesää. Pitta ja hänen miehensä Jarkko asuivat aiemmin samassa talossa asunnossa, jossa oli pieni parveke.

”Sekin parveke oli täynnä kuin turusen pyssy.”

Pitta on seurannut vuosia puutarhalehtiä ja -ohjelmia haaveillen omasta kasvatustilasta. Kun parveke vihdoin viimein saatiin, opit olivat hallussa ja harrastus pääsi ryöpsähtämään kunnolla vauhtiin heti ensimmäisenä kesänä.

Leppäkertut töissä

Erityisen kiinnostunut Pitta on kaikista mahdollisista hyötykasveista ja luonnonmukaisesta puutarhasuuntauksesta.

”Parveke on puutarha pienoiskoossa. Kun hoidan kasveja, punaiset petopunkit vilistävät lehdillä”, Pitta sanoo ja kertoo pahimman riesan olleen vihannespunkki, joka piinasi salko- ja ruusupapuja viime kesänä.

Kellastuvista köynnöksistä huolimatta Pitta pitäytyy tyystin kaikenlaisten torjunta-aineiden käytöstä; hyötyhyönteiset voivat pitää tuholaiset aisoissa parvekkeellakin, kunhan niille vain antaa tilaisuuden. Pitta seuraa tarkkaan hyönteisten elämää; leppäkertun munista kuoriutuu yllättävän paljon toukkia.

”Minulle on ollut yllätys se, miten tehokkaita rohmuja ne ovat. Kerran leppäkerttuarmeija oli köynnöskrasseissa pari päivää ja söi kirvat.”

Pitta sanoo olevansa parvekkeella laiska siivooja – hämähäkit saavat täällä vapaasti kutoa seittejään ja tuhatjalkaiset vilistää ruukkujen alla. Puuritilän alla parvekkeen lattialla talvehtii leppäkerttuja.

”Lakaisen vain käytäviä. Kaikkia nurkkia ei tarvitse siistiä. Jätän talveksi lattialle lehtikasoja, joissa leppäkertut voivat talvehtia”, Pitta kertoo.

Keväällä hyönteisten herättyä Pitta siivoaa nurkat lehdistä ja jättää ne muutamaksi päiväksi avonaiseen astiaan, josta hyönteiset pääsevät kömpimään pois.

Kesällä leppikset löytyvät usein ensimmäiseksi ruiskaunokeista.

”Ruiskaunokkien sanotaan houkuttelevan leppäkerttuja, ja se tosiaan pitää paikkansa.”

Kukkia pölyttäjille

Parvekkeelle tervetulleita ovat myös pörriäiset, joita varten Pitta kasvattaa muun muassa koreatörmäkukkaa, punahattua ja punatähkää sekä ruiskaunokkia.

”Kaupungin keskustassa on pölyttäjille tarjolla vain vähän kukkia. Olen niin onnellinen, kun parvekkeella pyörii kimalaisia.”

Perennat Pitta istuttaa lajeittain niin, että kasvit muodostavat tiiviin ja yhtenäisen ryhmän, ikään kuin perennapenkin.

”Jos samassa ruukussa olisi monia lajeja, kokonaisuus olisi sillisalaatti. Välillä muuttelen ruukkujen paikkoja ja nostan huonot kasvit piiloon.”

Pitta suosii suorakaiteen muotoisia istutusastioita, sillä ne saa pakattua tiiviisti vierekkäin. Muovisilla ruukuilla on Pitan mielestä turhan huono maine.

”Muovi on erinomainen ja kestävä materiaali. Sitä tulisi arvostaa, eikä tuhlata kertakäyttöisiin ruukkuihin.”

Keveissä ruukuissa olevat kasvit, kuten verenpisarat ja laventelit, on helppo kantaa talon kylmäkellariin talveksi. Monet parvekkeella talvehtivat kasvit, kuten säleikköomenapuu ja matala ’Ruby Red’-vadelma sekä herukat kasvavat termoruukuissa, joiden paksut seinämät hidastavat mullan lämpötilan vaihteluja. Tavallisten muoviruukkujen ympärille Pitta kietaisee talveksi huopia kasvien suojaksi.

Muhevuutta multaan

Ensimmäisenä vuonna Pitta ja Jarkko rahtasivat parvekkeelle noin tuhat litraa säkkimultaa. Sen jälkeen Pitta on jättänyt mullan talveksi ruukkuihin ja möyhinyt sen keväällä pohjia myöten. Uutta multaa tarvitaan vain ruukkujen pinnalle.

”Isoin osa parvekkeen vaatimasta ajasta menee siihen, kun veivaan ja puljaan mullan kanssa.”

Viime kesästä saakka käytössä ovat olleet bokashi-kompostointiastiat, joissa parvekkeelta kertyvän viheraineksen voi kierrättää nopeasti ja hajuttomasti. Astiassa muhineen aineksen Pitta sekoittaa mullan joukkoon parvekkeen sohvan alle työnnettävissä laatikoissa eli multatehtaissa. Keväällä möyheää bokashimultaa riitti sekoitettavaksi kaikkiin ruukkuihin.

Lehtipuusta valmistettua grillihiiltä parvekkeella kuluu iso säkillinen kesässä. Hapertunut hiilisilppu korvaa kastelukiteet mullan joukossa, isot palat taas kevytsoran ruukun pohjalla. Myös katteeksi Pitta levittää grillihiiliä.

”Pitkään mietin, mikä kate olisi kevyttä, edullista ja muutenkin sopivaa.”

Hiilikate vähentää haihdutusta ja myös hidastaa mullan jäätymistä syksyllä, mistä on etua monivuotisille kasveille. Astioiden pohjalle tulevat hiilet Pitta kastelee eli ”lataa” nestemäisellä luomulannoitteella, jotta hiilet eivät ime itseensä ensimmäisenä kesänä kasvien käyttöön tarkoitettuja ravinteita.

Tuulta ja sadetta

Avonaisella kattoparvekkeella tuuli heiluttelee kaiteen luona olevia valkotupakoita yhtenä nippuna. Pitasta kasvit kestävät ihmeen hyvin puuskittaistakin tuulta, eikä hän kaipaa parvekelasitusta siitäkään huolimatta, että sohvan pehmusteita joutuu kiikuttamaan sateensuojaan.

”Sade kastelee taimia, eikä parveke ole pätsi, jossa ilma seisoo”, Pitta perustelee.

Pitkulainen 20 neliön länsiparveke on viherpeukalolle ihanteellinen monellakin tapaa. Toisesta päästä ison osan lohkaisee markiisin suojaama istumapaikka, toinen pääty on taas varattu ennen kaikkea hyötykasveille.

Aurinko paistaa tänne puolesta päivästä iltaan, ja valoa riittää tasaisesti pitkällä seinustalla oleville kasveille. Talon kiviseinät keräävät lämpöä ja luovuttavat sitä yöllä, joten lämpötila pysyy mukavissa lukemissa toukokuisina öinä, kun maan tasalla mitataan miinuslukemia.

Kasvatus pääseekin alkuun jo aikaisin keväällä. Pääosan taimista Pitta kasvattaa itse siemenistä. Vihanneksista täällä kasvaa koristeellisia lajeja ja lajikkeita, kuten ’Bright Lights’-mangoldi ja ’Callaloo’-kirjorevonhäntä. Tomaateista Pitta keskittyy eri värisiin kirsikkatomaatteihin.

”Haluan että kasvi on satoisa, hyvänmakuinen ja hyvännäköinen. Täällä on aika paljon tummia vihanneksia”, Pitta sanoo ja esittelee ’Vampire’-chiliä, jonka mustat raakileet punastuvat tummanpuhuvassa kasvustossa.

Chilit hoitaa Jarkko, johon Pitta on onnistunut tartuttamaan kasvi-innostuksen niin pe­- rinpohjin, että siippa toivoo taimia jopa synty- mäpäivälahjakseen.•


1 Kuumana ja paahteisena viime kesänä salkopavut kärsivät vihannespunkeista.

2 Pelargonin kukissa on juuri oikea punaisen sävy.

3 Amppelit ovat seinustalla suojassa sateelta. Etualalla versoilee salkopapuja.

4 Kimalaiset löytävät kahdeksannen kerroksen parvekkeelle asti. ’Sweet Scabious’-koreatörmäkukan lehtiä somistaa valkoinen reunus.

5 Verenpisarat viettävät talven kerrostalon pimeässä ja viileässä kylmäkellarissa.

6 Istutuslaatikot muistuttavat kukkapenkkiä, kun ne asetellaan vieri viereen.

7 Salkopavut luovat keveän verhon ikkunan eteen. Edessä’Callaloo’-kirjorevonhäntä.

8 Tumma petunia tuo dramatiikkaa vihreyden keskelle.

1 Kuumana ja paahteisena viime kesänä salkopavut kärsivät vihannespunkeista.

2 Pelargonin kukissa on juuri oikea punaisen sävy.

3 Amppelit ovat seinustalla suojassa sateelta. Etualalla versoilee salkopapuja.

4 Kimalaiset löytävät kahdeksannen kerroksen parvekkeelle asti. ’Sweet Scabious’-koreatörmäkukan lehtiä somistaa valkoinen reunus.

5 Verenpisarat viettävät talven kerrostalon pimeässä ja viileässä kylmäkellarissa.

6 Istutuslaatikot muistuttavat kukkapenkkiä, kun ne asetellaan vieri viereen.

7 Salkopavut luovat keveän verhon ikkunan eteen. Edessä’Callaloo’-kirjorevonhäntä.

8 Tumma petunia tuo dramatiikkaa vihreyden keskelle.


Pitan vinkit

Satoa parvekkeelta

Istuta hyötykasvien taimet isoihin ruukkuihin ja paranna mullan vedenpidätyskykyä. Puolen litran potteja pitää kastella helteellä kolme kertaa päivässä.

SUOSI satoa tuottavia köynnöksiä, kuten kurkkua sekä salko- ja ruusupapua

Hyödynnä kumppanuuskasveja. Istuta tomaattiruukkuun samettikukkia tai basilikaa ja salkopavun juurelle kesäkurpitsa. Näin saat hyödynnettyä koko ruukun tehokkaasti ja paljon erilaisia kasveja.

KASVATA kirsikkatomaatteja. Pienet hedelmät ovat koristeellisia ja kypsyvät syksylläkin. Runko- ja amppelitomaatit menevät pieneen tilaan.

VALITSE ruukkukasvatukseen kompakteja lajikkeita, kuten kesäkurpitsa ’Summer Ball’ F1 ja myskikurpitsa ’Butterbush’ F1.

TSEKKAA myös puuvartisten hyötykasvien valikoima. Omalla parvekkeellani kasvaa herukoita sekä vähäpiikkinen ja metrin korkuinen ’Ruby Beauty’-vadelma.

JATKA kylvöjä kesän mittaan. Retiisisadon jälkeen samaan astiaan voi kylvää vaikkapa baby leaf -salaattiseosta tai istuttaa yrttien taimia.

ÄLÄ LANNISTU jos viljely ei heti onnistu. Ota selvää, mikä meni pieleen ja yritä uudestaan. Oikea kasvi oikeaan paikkaan pätee myös parvekkeella.


1 Parvekkeen toinen pääty on varattu etupäässä oleskeluun. Säleikössä versoo koristeomenapuu ’Royalty’. Kaiteen luona kohoaa valkotupakan valkoisia kukintoja, jotka tuoksuvat suloisesti iltaisin.

2 Kirsikkatomaatti ’Indigo Rose’ tuottaa mukavasti aromikasta satoa, mutta lähes mustat hedelmät kypsyvät melko hitaasti, vaikka musta väri tulee aikaisin. Kypsyys on helpointa tarkistaa kurkistamalla kannassa olevien verholehtien alle. Jos siellä näkyy punaista, tomaatti on kypsä. Jos taas väri on vihreä, tomaatti on vielä raaka.

3 ’Ildi’-kirsikkatomaatti on Pitan suosikki. Runkotomaatti kasvaa noin 120-senttiseksi ja mahtuu kapoisena myös pieneen tilaan. Tertut ovat isoja ja hedelmät makeita ja vähähappoisia.

4 Satoa riittää parvekkeelta korjattavaksi aina kesäkuulta lähtien syyskuun loppuun asti.

5 Mansikat ja yrtit kasvavat Elhon masikkaruukussa., joita pystyy pinoamaan monta lomittain.

6 Valmiit salaattiseokset ovat käteviä pienessä tilassa. Muun muassa mizunaa, sinappeja ja pak-choita sisältävä seos on kylvetty vasta keskellä kesää.

7 Mangoldi ja salkopavut ovat erityisen koristeellisia hyötykasveja.

1 Parvekkeen toinen pääty on varattu etupäässä oleskeluun. Säleikössä versoo koristeomenapuu ’Royalty’. Kaiteen luona kohoaa valkotupakan valkoisia kukintoja, jotka tuoksuvat suloisesti iltaisin.

2 Kirsikkatomaatti ’Indigo Rose’ tuottaa mukavasti aromikasta satoa, mutta lähes mustat hedelmät kypsyvät melko hitaasti, vaikka musta väri tulee aikaisin. Kypsyys on helpointa tarkistaa kurkistamalla kannassa olevien verholehtien alle. Jos siellä näkyy punaista, tomaatti on kypsä. Jos taas väri on vihreä, tomaatti on vielä raaka.

3 ’Ildi’-kirsikkatomaatti on Pitan suosikki. Runkotomaatti kasvaa noin 120-senttiseksi ja mahtuu kapoisena myös pieneen tilaan. Tertut ovat isoja ja hedelmät makeita ja vähähappoisia.

4 Satoa riittää parvekkeelta korjattavaksi aina kesäkuulta lähtien syyskuun loppuun asti.

5 Mansikat ja yrtit kasvavat Elhon masikkaruukussa., joita pystyy pinoamaan monta lomittain.

6 Valmiit salaattiseokset ovat käteviä pienessä tilassa. Muun muassa mizunaa, sinappeja ja pak-choita sisältävä seos on kylvetty vasta keskellä kesää.

7 Mangoldi ja salkopavut ovat erityisen koristeellisia hyötykasveja.

Monilajinen parveke tampereella

Parveketta hoitaa Pitta Innas.

Parvekkeen koko 20 neliöta,

10 x 2 metriä.

Menestymisvyöhyke III, kahdeksas kerros 50-luvun kerrostalossa

Parvekeviljelmän ikä Kuluva vuosi on parvekkeen kolmas. Sitä ennen Pitalla oli pari vuotta pienempi parveke.

Ilmansuunta Parveke avautuu länteen; aurinko paistaa keskipäivästä auringonlaskuun saakka.

Muuta Osa monivuotisista kasveista talvehtii talon kylmäkellarissa, osa suojattuna parvekkeella.


Kirsikkatomaattien uusia lajikkeita pääsee kokeiluun vuosittain. Kuvan ’Hundreds and Thousands’ tuotti amppelissa suuren sadon, ja nyt loppukesästä sen lehdet alkavat lakastua.Kirsikkatomaattien uusia lajikkeita pääsee kokeiluun vuosittain. Kuvan ’Hundreds and Thousands’ tuotti amppelissa suuren sadon, ja nyt loppukesästä sen lehdet alkavat lakastua.
Pitta nauttii isosta parvekkeesta nyt kolmatta kesää. Kookkaat ruukut ja istutusastiat helpottavat kasvien hoitoa ja takaavat rehevän kasvun.Pitta nauttii isosta parvekkeesta nyt kolmatta kesää. Kookkaat ruukut ja istutusastiat helpottavat kasvien hoitoa ja takaavat rehevän kasvun.
Mieto tummanpunainen chili ’Vampire’ tuottaa satoa aikaisin. Raakileet ovat lähes mustia ja kypsät hedelmät hehkuvan punaisia.Mieto tummanpunainen chili ’Vampire’ tuottaa satoa aikaisin. Raakileet ovat lähes mustia ja kypsät hedelmät hehkuvan punaisia.
’Callaloo’-kirjorevonhännän lehtien maku muistuttaa parsakaalia ja pinaattia.’Callaloo’-kirjorevonhännän lehtien maku muistuttaa parsakaalia ja pinaattia.
’Blauhilde’- salkopapu on lehtevä, satoisa ja koristeellinen violetteine kukkineen ja palkoineen.’Blauhilde’- salkopapu on lehtevä, satoisa ja koristeellinen violetteine kukkineen ja palkoineen.
Kesäkukista  lähes kaikki on kasvatettu itse siemenistä. Niin myös kuvan ’Cherry Brandy’-kesäpäivänhattu.Kesäkukista lähes kaikki on kasvatettu itse siemenistä. Niin myös kuvan ’Cherry Brandy’-kesäpäivänhattu.
Muoviruukut ovat pitkäikäisiä, kevyitä ja huolettomia avonaisella parvekkeella.Muoviruukut ovat pitkäikäisiä, kevyitä ja huolettomia avonaisella parvekkeella.
Kahden metrin levyinen  pitkä länsiparveke on Pitan mielestä kaikin tavoin ihanteellinen kasviharrastajalle.Kahden metrin levyinen pitkä länsiparveke on Pitan mielestä kaikin tavoin ihanteellinen kasviharrastajalle.