Kultajyvät

Virolaisen maisemasuunnittelija Helle Väärsin tilalla niittyjä on kukkakedosta heinäniittyyn.Virolaisen maisemasuunnittelija Helle Väärsin tilalla niittyjä on kukkakedosta heinäniittyyn.

Nurmikko niityksi

Perinnemaisemat, niityt ja kedot, ovat vähentyneet – ja sitä kautta myös luonnon monimuotoisuus. Ongelmaan on herätty paikoin. Kaupunkien laitamilla olevia peltoja ja laidunalueita pidetään nykyään avoimina, jotta hyönteisille ja muille eliöille olisi tarjolla niille sopivia elinympäristöjä. Uusi kohde niitty- ja ketoluonnon ylläpitoon löytyy kaupungeista. Viheralueiden ja puistojen nurmialueista osa voidaan hyvin säästää leikkurilta ja antaa sen kasvaa niityksi, johon ajetaan polkuja ja joka niitetään vasta kukinta-ajan jälkeen.

Kotipuutarhoissa meistä jokainen voi ryhtyä tuumasta toimeen: jättää osan nurmea leikkaamatta ja antaa sen kehittyä monilajiseksi niityksi.

Viheralan keskusjärjestö Viherympäristöliitto ry valmistelee parhaillaan Kestävä ympäristörakentaminen -hankkeeseen (KESY) liittyvää ohjeistoa, josta ammattilaiset saavat neuvoja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen viheralueilla.

www.vyl.fi


Heidi Hannuksen Altrain Energy -nimisessä suunnitelmassa käytetään aurinko- ja vesienergiaa. Viherkatto kuvastaa hulevesien hallintaa, ja valitut kasvit houkuttelevat mehiläisiä ja perhosia.Heidi Hannuksen Altrain Energy -nimisessä suunnitelmassa käytetään aurinko- ja vesienergiaa. Viherkatto kuvastaa hulevesien hallintaa, ja valitut kasvit houkuttelevat mehiläisiä ja perhosia.

Suomalaiset maailmalla

Suomalainen maisema- ja puutarhasuunnittelu ottaa aimo harppauksia kansainvälisillä areenoilla. Toukokuussa Chelsea Flower Show'ssa Lontoossa nähtiin ensimmäinen suomalainen suunnittelutyö, joka myöskin palkittiin maailman merkittävimpänä pidetyssä puutarhanäyttelyssä.

Jatkoa seuraa juhannuksena alkaneessa Flower Jam 2019 -kilpailussa Moskovassa. Satojen hakijoiden joukosta valittiin 26 finalistia, joista kolme näyttelypuutarhaa on suomalaisten ammattilaisten suunnittelemia. Puutarhat on rakennettu alkukesän aikana Moskovan pääkaduille, bulevardeille ja suosittujen turistikohteiden lähettyville. Puutarhoja arvioidaan neljän kuukauden ajan ja palkintojenjako on syyskuussa.

Elokuussa Moskovan kaduilla nähdään myös toinen kilpailullinen puutarhafestivaali, Gardens and people, jossa on mukana suomalainen puutarha. Maisemasuunnittelija Heidi Hannuksen suunnitelman kulmakivi on ekologinen puutarhasuunnittelu. Näyttelypuutarha rakennetaan elokuun alussa kuuluisaan VDNH-näyttelykeskukseen Moskovan pohjoisosassa.


Ihana metsä vuoteessani

Uhana Design on kotimainen designyritys, jonka vaate- ja kodintekstiilien mallistoissa yhdistyvät luonto ja urbaani kulttuuri. Wonder-pussilakanasettiin kuuluu pussilakana 240 x 210 cm sekä kaksi tyynyliinaa 50 x 60 cm. Hinta verkkokaupassa 179 €.

uhanadesign.com


Myyrähuippu idässä

Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurantojen mukaan myyräkannat ovat runsastumassa kohti huipputiheyksiä Itä-Suomessa ja paikoin pohjoisimmassa Lapissa. Sen sijaan Keski-Suomessa, Hämeessä, Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Metsä-Lapissa myyräkannat ovat viime talven jälkeen alhaiset. Pohjanmaan myyräkannat ovat romahtaneet.


Valoa puutarhaan

Elokuun pimeneviin iltoihin tarvitaan valoa! Fatboyn johdottoman uutuuden, Thierry le Swingerin valonlähteenä on ladattava LED. Valaisimen koko on 40,5 x 20,5 cm. Lampun voi joko kiinnittää riippumaan tai ankkuroida maahan pakkauksessa mukana tulevien köyden ja pyökkisen varren avulla. Hinta nettikaupassa 179 €.

pihano.fi


Paras puutarhapäivä!

Avoimet puutarhat -päivä on tullut jäädäkseen. Heinäkuun 7. päivä kahdeksannen kerran järjestetty tapahtuma sai jälleen kerran puutarhakansan liikkeelle. Vierailuja puutarhoihin tehtiin edellisvuosien tapaan yli 60 000. Tänä vuonna avoinna oli ennätyksellisesti yli 600 puutarhaa, joista valtaosa oli yksityispihoja. Vuonna 2020 Avoimet puutarhat -päivä järjestetään 5. heinäkuuta.

www.avoimetpuutarhat.fi

Hyönteistalkoisiin!

Plantagen on ensimmäisenä puutarhaliikkeiden ketjumyymälänä luopunut glyfosaattia sisältävän torjunta-aineen, Roundupin myynnistä. Glyfosaatin on todettu olevan haitallista esimerkiksi mehiläisille. Kesän aikana ketjun myymälöissä on nostettu esille pölyttäviä hyönteisiä houkuttelevia kasveja, jotka on merkitty Bee Friendly -merkillä.

plantagen.fi


Syksy tuo sametin kodin sisustukseen. Samettipäällysteinen Palm-rahi lehtikuvioinnilla on saatavana keltaisena ja vihreänä. Halkaisija 40 cm. Hinta 79,90 €. hemtex.fi


Haluttu humala

Suomalaiset panimot haluaisivat kotimaista aromihumalaa oluen raaka-aineeksi, jos sitä olisi saatavilla. Kysely liittyi Luonnonvarakeskuksen tutkimukseen, jossa etsittiin vanhoja kotimaisia humalakantoja (Humulus lupulus). Tutkituista 600 kannasta löytyi peräti 260 varsin ainutlaatuista. Niistä 21 on puhdistettu kasvitaudeista ja ne ovat nyt lisättävänä. Kotimaisia taimia voidaan odottaa taimistoille aikaisintaan parin vuoden kuluttua.


Mitsu-lasimaljakon koko on 26 x 26 cm. Maljakko on saatavana kirkkaana tai vihreänä. Hinta 24,90 €.

hemtex.fi

Kuvat Maija Stenman, Teija Tuisku/puutarha, Minna Siltala/Humala, Adobe Stock ja Tuotteiden valmistajat