Kultajyvät

Kuivurilla monenlaista herkkua

Sienien ja yrttien säilöminen kuivaamalla on monille tuttua. Se, mitä kaikkea muuta voi tehdä kuivurilla ei niinkään. Englanninkielisestä alkuperäisteoksesta suomennetussa kirjassa kannustetaan kokeilemaan muun muassa kuivalihan valmistamista, kuivattujen hedelmäsoseiden tekemistä hauskoiksi välipaloiksi ja herkkujen kuivaamista lemmikeille.

Perinteisempiä ohjeita ovat hedelmien ja vihannesten kuivaaminen. Niihinkin on kuitenkin kehitetty uusia ideoita; vaahterasiirappiin upotetut raparperit houkuttavat, samoin maissisipsit ja chipotlella ja limetillä maustetut cashewpähkinät.

Teos puhuu niin sanotun raakaruuan puolesta ja sivuilta löytyy myös useita kuivurilla valmistettavia raakaruokaohjeita. Kuivurin monipuoliset mahdollisuudet innostavat. Aion kokeilla ainakin jogurtin hapattamista ja leivän kohottamista kuivurissa. Suomalaisena jäin kaipaamaan ohjeita aromikkaan marjasadon säilömiselle ja jalostamiselle kuivaamalla. MSi

Terveellistä ja hyvää kotikuivurista, 192 s., suom. Anna Maija Luomi, Minerva 2016, noin 28 e.

Sato talteen – modernisti ja mummon menetelmillä

Ruotsalainen uutuuskirja esittelee perinteiset säilöntämenetelmät lyhyesti ja ytimekkäästi, ja menee sen jälkeen vitkastelematta asiaan. Omat lukunsa saavat puutarhan ja metsän antimet: marjat, hedelmät, sienet ja kasvikset laji lajilta.

Marjat täyttävät melkein puolet kirjan sivuista. Klassisten hillojen, mehujen, marmeladien ja hyytelöiden lisäksi ohjeita löytyy maustettujen etikoiden, makusiirappien, mehujen, limonadien ja tahnojen valmistamiseen. Plussaa tulee myös oivaltavista sieni- ja vihannesresepteistä. Kokeiluun menevät ainakin sienisuola ja korealainen kimchi.

Ruotsalaiseen tapaan kirja on erityisen kaunis. Upeat kuvat ja piirroskuvitukset houkuttelevat lukemaan ja innostavat säilöntäkokeiluihin. Lahjaksi kirjan kelpaisi antaa edistyneellekin säilöntämestarille. Kaikista kirjan säilöntäresepteistä on kuvat. MSi

Vastapoimittua, 231 s., kovakantinen, suom. Jutta Jarvansalo, Minerva 2016, noin 33 e.

Tomaatin kaverit

Tomaattisato on loppukesällä runsaimmillaan. Lemmenomenan makua korostavat parhaiten tietyt mausteyrtit. ER

Basilika (Ocimum basilicum) on perinteinen tomaatin makupari. Maku on aina erilainen riippuen siitä, onko kyseessä vaikkapa thai-, limetti-, kaneli- tai sitruunabasilika. Ruoan houkuttelevuutta lisäävät basilikan herkulliset värit. Vaaleanvihreää perusväriä täydentävät esimerkiksi purppuraiset, vihreänkeltaiset ja tummanvihreät lajikkeet. Kuvassa kanelibasilika.Basilika (Ocimum basilicum) on perinteinen tomaatin makupari. Maku on aina erilainen riippuen siitä, onko kyseessä vaikkapa thai-, limetti-, kaneli- tai sitruunabasilika. Ruoan houkuttelevuutta lisäävät basilikan herkulliset värit. Vaaleanvihreää perusväriä täydentävät esimerkiksi purppuraiset, vihreänkeltaiset ja tummanvihreät lajikkeet. Kuvassa kanelibasilika.
Uutuuskasvi oliiviyrtti (Santolina viridis) tuoksuu ja maistuu vahvasti joltain havukasvilta tai tervapastillilta – ja nimensä mukaisesti oliivilta. Pelkkä hipaisu levittää kasvin tuoksun ilmaan. Makunautinto on valmis, kun sekaleivän päälle lisää silputtua oliiviyrttiä, tomaattiviipaleita ja oliiviöljyä tai juustoa.Uutuuskasvi oliiviyrtti (Santolina viridis) tuoksuu ja maistuu vahvasti joltain havukasvilta tai tervapastillilta – ja nimensä mukaisesti oliivilta. Pelkkä hipaisu levittää kasvin tuoksun ilmaan. Makunautinto on valmis, kun sekaleivän päälle lisää silputtua oliiviyrttiä, tomaattiviipaleita ja oliiviöljyä tai juustoa.
Mäkimeirami (Origanum vulgare) eli oregano on Suomen luonnossa tavattava, valtoimenaan kukkiva ja siementävä yrtti, joka on tavattoman helppo kasvatettava. Se on myös erinomainen mesikasvi. Meiramien suvusta on tarjolla monta aromikasta lajia. Versot säilyvät parhaiten kuivattuina.Mäkimeirami (Origanum vulgare) eli oregano on Suomen luonnossa tavattava, valtoimenaan kukkiva ja siementävä yrtti, joka on tavattoman helppo kasvatettava. Se on myös erinomainen mesikasvi. Meiramien suvusta on tarjolla monta aromikasta lajia. Versot säilyvät parhaiten kuivattuina.

Kuvat: Kustantajat ja Ella Räty