Kultajyvät
Kuivurilla monenlaista herkkua
Sienien ja yrttien säilöminen kuivaamalla on monille tuttua. Se, mitä kaikkea muuta voi tehdä kuivurilla ei niinkään. Englanninkielisestä alkuperäisteoksesta suomennetussa kirjassa kannustetaan kokeilemaan muun muassa kuivalihan valmistamista, kuivattujen hedelmäsoseiden tekemistä hauskoiksi välipaloiksi ja herkkujen kuivaamista lemmikeille.
Perinteisempiä ohjeita ovat hedelmien ja vihannesten kuivaaminen. Niihinkin on kuitenkin kehitetty uusia ideoita; vaahterasiirappiin upotetut raparperit houkuttavat, samoin maissisipsit ja chipotlella ja limetillä maustetut cashewpähkinät.
Teos puhuu niin sanotun raakaruuan puolesta ja sivuilta löytyy myös useita kuivurilla valmistettavia raakaruokaohjeita. Kuivurin monipuoliset mahdollisuudet innostavat. Aion kokeilla ainakin jogurtin hapattamista ja leivän kohottamista kuivurissa. Suomalaisena jäin kaipaamaan ohjeita aromikkaan marjasadon säilömiselle ja jalostamiselle kuivaamalla. MSi
Terveellistä ja hyvää kotikuivurista, 192 s., suom. Anna Maija Luomi, Minerva 2016, noin 28 e.
Sato talteen – modernisti ja mummon menetelmillä
Ruotsalainen uutuuskirja esittelee perinteiset säilöntämenetelmät lyhyesti ja ytimekkäästi, ja menee sen jälkeen vitkastelematta asiaan. Omat lukunsa saavat puutarhan ja metsän antimet: marjat, hedelmät, sienet ja kasvikset laji lajilta.
Marjat täyttävät melkein puolet kirjan sivuista. Klassisten hillojen, mehujen, marmeladien ja hyytelöiden lisäksi ohjeita löytyy maustettujen etikoiden, makusiirappien, mehujen, limonadien ja tahnojen valmistamiseen. Plussaa tulee myös oivaltavista sieni- ja vihannesresepteistä. Kokeiluun menevät ainakin sienisuola ja korealainen kimchi.
Ruotsalaiseen tapaan kirja on erityisen kaunis. Upeat kuvat ja piirroskuvitukset houkuttelevat lukemaan ja innostavat säilöntäkokeiluihin. Lahjaksi kirjan kelpaisi antaa edistyneellekin säilöntämestarille. Kaikista kirjan säilöntäresepteistä on kuvat. MSi
Vastapoimittua, 231 s., kovakantinen, suom. Jutta Jarvansalo, Minerva 2016, noin 33 e.
Tomaatin kaverit
Tomaattisato on loppukesällä runsaimmillaan. Lemmenomenan makua korostavat parhaiten tietyt mausteyrtit. ER
Kuvat: Kustantajat ja Ella Räty