Kerrroksellisessa puutarhassa on paljon lehteviä perennoja kuten kuunliljat ja herttavuorenkilpi. Niiden seasta pilkistää pietaryrttiä. Etualalla oikealla kukkivat jalopähkämö, päivänkakkara, liljat, virmajuuri, auringontähti ja syyskimikki ’Brunette’. Niiden  takana kasvaa kotkansiipeä ja kivikkoaveljuurta.
Kerrroksellisessa puutarhassa on paljon lehteviä perennoja kuten kuunliljat ja herttavuorenkilpi. Niiden seasta pilkistää pietaryrttiä. Etualalla oikealla kukkivat jalopähkämö, päivänkakkara, liljat, virmajuuri, auringontähti ja syyskimikki ’Brunette’. Niiden takana kasvaa kotkansiipeä ja kivikkoaveljuurta.

Joenvarren yllätys

Pirjo Karhula muutti vuosituhannen vaihteessa hirsimökkiin Lintukymin rannalle. Viidessätoista vuodessa metsäinen tontti on muuttunut kukkivaksi puutarhaksi, joka saa jokea pitkin lipuvat turistitkin hidastamaan vauhtia.

Ensimmäinen kukkapenkki oli yllätys Pirjolle. Niin hyvin se toimi. Kasvualustassa ei nimittäin ollut laisinkaan ostettua multaa, vaan pohja oli muokattu hartiavoimin itse. Ensimmäisen kohopenkin jälkeen tiukkaan savimaahan alkoi nousta kohopenkki toisensa jälkeen. Pelkkää nurmea ja metsää kasvanut piha koki muodonmuutoksen, kun Pirjo muutti sen pala palalta unelmien puutarhaksi.

Pirjo oli lukenut kasvualustan sekoittamisesta itse, ja päätti kokeilla sitä, koska puutarhassa syntyi runsaasti kasvijätettä. Kompostoinnin ansiosta pihasta ei tarvitse toimittaa mitään pois eikä vastaavasti ostaa uutta multaa. Valmiin kompostin Pirjo kalkitsee ennen kuin antaa sitä kasveille. Sekoitus, jossa on tuoretta viherjätettä, maatuneita lehtiä ja reilusti hiekkaa näytti toimivan, ja siinä Pirjo on pitäytynyt. Koko piha kukkii ilman ostomultaa.

”Aluksi rakensin yhden perennapenkin, ja siitä se lähti pikkuhiljaa rönsyämään”, Pirjo kertaa puutarhainnostuksen alkuvaiheita.

Inspiraatio sai aina alkunsa jostain mieleisestä kasvista, jonka ympärille syntyi uusi istutus ja toinenkin. Pirjon istutuksissa erikoista on se, että ne näyttävät täysin erilaisilta eri puolilta katsottuna. Suuret ja polveilevat kasvialueet saavat pihan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Kaikki ei näy kertakatsomalla. Istutusten lomaan kiemurtavat hoitopolut houkuttavat kurkistamaan mutkan taakse ja palkintona on aina vain uusia, hienoja puutarhanäkymiä.

Metsätontin keskelle muodostui aukio, jossa perennat ja köynnökset kasvavat toistensa lomassa. Monessa kukkapenkissä on pyöreä muoto, joka miellyttää Pirjon silmää. Kasveja on yhdistetty rohkeasti ja kaikkialla tuntuu kukkivan. Piiloista paljastuu jatkuvasti uusia lajeja. Varsinaista suunnitelmaa ei tekemisessä ole ollut.

”Sitä katsoi sen mukaan mitä voisi seuraavaksi tehdä”, Pirjo sanoo ja ihailee rauhallisin mielin kättensä jälkeä.

Metsästä puutarhaksi

Pihan tarina alkoi 2000-luvun alkupuolella, kun Pirjo muutti nyt jo edesmenneen aviomiehensä luokse. Pieni hirsimökki sijaitsee aivan joen rannalla, ja pihakin on tiiviisti piilossa suurten puiden lomassa.

Pariskunta remontoi alun perin kesäasunnoksi rakennetun hirsimökin, ja puutarhan tarina sai alkunsa, kun asukkaat olivat paikalla ympärivuotisesti.

Jylhä metsä on edelleen läsnä, ja se on liitetty taitavasti osaksi pihaa. Hirsimökin pihasta katse pysähtyy yhdellä suunnalla metsään kuin suureen, vihreään seinään ja toisella suunnalla Lintukymen jokeen, joka avartaa pihan tunnelman. Mökki ja puutarha veden rannalla ovat unelmien täyttymys.

Pihan yhdistyminen maisemaan on Pirjon mielestä silkkaa sattumaa. Luontainen kauneuden taju on ohjannut matkalla kohti valmista puutarhaa. Pirjon harjaantunut silmä tietää, mitkä puut kannattaa kaataa, jotta valon ja varjon tasapaino säilyy sopivana.

Lähes kaiken Pirjo on saanut tehtyä yksin. Mies oli apuna, kun pihaan kannettiin luonnonkiviä tai kukkapenkit viimeisteltiin reunakivillä. Iloa Pirjo sai onnistumisesta ja alati lisääntyvästä kukkivien kasvien määrästä.

Alapihaa peittää nurmen sijaan pehmoinen sammal. Sen vihreys viehättää Pirjoa.

”Sammalnurmi kuuluu luontaisesti tänne. Siksi sille ei tehdä mitään.”

Joelle johtava, sammaleeseen upotettu lautapolku viimeistelee ilmeen.

Vihreän eri sävyt ovat Pirjon mieleen. Erilaisia kuunliljoja ja saniaisia löytyy sieltä täältä.

”Pihan runko perustuu lehtimuotoihin ja vihreän sävyihin. Erityisesti keväällä ennen kukintaa vihreys on tärkeää”, Pirjo kertoo.

Kukkarunsautta kärhöillä ja perennoilla

Koska pihamaa alkoi olla täynnä jo vuosia sitten, uusia taimia tulee vaihdettua tai hankittua maltillisesti. Pirjo ei kerää mitään tiettyjä kasveja, vaan valitsee sitä mikä miellyttää silmää. Ainoastaan kärhöjä puutarhassa on useita erilaisia. Niitä kiemurtaa omenapuussa, aidan päällä, perennapenkissä ja syreenin oksilla.

”Suosin viinikärhöjä, jotka ovat terveitä ja reippaita kukkimaan. Harkitsen tarkkaan jalokärhöjen ostoa, koska niiden terveydessä on suuria eroja”, Pirjo kertoo.

Kärhöjen kasvua Pirjo ohjaa nostelemalla kasvustoa haluamaansa suuntaan.

Moni pihan kukkivista kasveista on saanut alkunsa Pirjon kasvattamasta siementaimesta. Into syttyi vuonna 2005, kun Pirjo tilasi Ruissalosta mantŠuriankärhön, lännenkonnanmarjan ja malvojen siemeniä.

”MantŠuriankärhöjä kukkii pihassa nykyään kuusi kappaletta”, Pirjo kertoo saavutuksestaan.

Kukkapenkit Pirjo kitkee kerran vuodessa keväisin, kun kasvusto on tuoretta. Kasvun kiihtyessä perennapenkit ovat niin reheviä, ettei väleihin mahdu kasvamaan rikkaruohoja.

Taitavan tekijän käsistä riittää jaettavaa myös muille. Joka syksy ystävät tulevat hakemaan jakotaimia. Vieraisilla käyvien puutarhatuttujen mukana uusia taimia kulkeutuu myös Pirjon pihaan. Niille hän etsii mahdollisimman hyvä paikan ja katsoo, miten taimi alkaa viihtyä.

”Jos paikka ei olekaan kasville oikea, on sille etsittävä uusi kohta.”

Yhtään kasvia Pirjo ei heitä pois. ”En ole kriittinen ihminen. Se mikä on tullut, saa jäädäkin.”

Topiariaa metsäkuusilla

Puutarhan erikoisuus ovat muotoon leikatut metsäkuuset. Sakset pysyvät taitavasti hyppysissä, kun Pirjo muotoilee kuusista täydellisen geometrisia kartioita ja palloja. Hahmotuskyvyn on oltava tarkka, ettei kuusista tule muotopuolia. Oikea-aikainen ja säännöllinen leikkaus on muokannut kuusista tiiviskasvuisia. Lajia ei tahdo tunnistaa enää metsäkuuseksi.

Ihan vierasta havujen leikkaaminen ei Pirjolle ollut.

”Isäni leikkasi kuusiaitaa, kun olin lapsi”, Pirjo muistaa, ja kertoo noudattavansa perittyjä oppeja. Hän valitsee sopivan kokoisen kuusentaimen omasta metsästä ja siirtää sen pihaan. Kuusta sopii alkaa leikata, kun se on lähes halutun kokoinen. Jokaisella kerralla on jätettävä hieman uutta kasvua.

Pirjo ei ole näyttävistä kuusistaan moksiskaan, vaikka vierailijan silmissä ne näyttävät erityisen upeilta.

”Kokeilemalla oppii. Hirveästi ei voi tehdä virheitä, kunhan ei liikaa leikkaa kerralla”, Pirjo kertoo harrastuksestaan.

Erikoisin muotoon leikattu kuusi ottaa tulijat vastaan sisäänkäynnissä. Miehenkorkuisen, rungollisen pallokuusen tarina sai alkunsa sattumalta. Pihalla kasvanut kuusi päätyi Pirjon käsittelyyn, kun se venähti mittaa ja alkoi varjostaa kasvihuonetta. Pirjo katkaisi latvan viitisen vuotta sitten ja poisti samalla alaoksat. Latvus on saanut pyöreän muotonsa vuosittaisilla leikkauksilla. Suojaisa paikka on pitänyt kuusen turvassa tuulilta, jotka saattavat kaataa metsäkuusen jolla ei ole alaoksia.

Heinäkuun puolenvälin jälkeen on aika tarttua saksiin, kun kuusen vuosikasvu on loppunut”, Pirjo kertoo.

Kartion muotoiset kuuset sijaitsevat puutarhan puolella. Ne nousevat maisemaan ylväinä, kuin patsaina perennamerestä. Muotokuuset luovat hienovaraisen sillan metsäisen luonnon ja puutarhan välille. Luonto on löytänyt Pirjon pihalla muuallekin. Isoksi kasvanut metsäkuusi on saanut ravistaa vanhat neulaset katteeksi polulle ja kuu-senoksista sidottu kaide ohjaa kulkua joelle. Pyöreät luonnonkivet viimeistelevät pihan ilmeen. Kaikki täällä näyttää vaivattomalta, luonnolliselta ja harkitulta.

Aika nauttia

Piha on ollut valmis jo pitkään. Enää pariin pieneen nurkkaan mahtuisi jotain uutta. Niistä omistaja ei hermoile. Uutta valmistuu, jos on valmistuakseen. Pirjo nauttii hoitamisesta ja harrastamisesta sekä aamuisista kahvihetkistä terassilla. Nyt on aikaa vain olla ja katsella työn tulosta.

Pihaa hallitsee rauhallisuus, joka syntyy selkeistä alueista. Kukkivat kasvit ovat suurissa, monen neliömetrin kokoisissa istutuksissa. Yhtäällä paikan ilmettä luo ylellinen nurmikko ja toisaalla terassi, jossa kukkivat Pirjon vaalimat kesäkukat.

Terassi kylpee koko päivän auringossa. Ryhmiin aseteltujen ruukkujen kookkaista pelargoneista näkee, että ne eivät ole tämän kesän taimia. Pirjo talvettaa niiden lisäksi myös sinisarjan ja pasuunakukat.

”Sinisarja on ylpeydenaiheeni. Se kukki toisena kesänään”, Pirjo iloitsee.

Terassi on myös kodin sisääntulo. Siinä kelpaa istua auringossa ja kahvitella vieraiden kanssa. Kukkien tuoksu ja värikylpy on aisteja huumaava.

Pirjo siistii kukkiaan usein. ”Ja jos tekemistä ei ole, sitä keksitään”, puuhakas nainen toteaa.

1 Viinikärhöt (Clematis Viticella-Ryhmä) ovat Pirjon suosikkeja-taudinkestävyytensä ja reippaan kukintansa vuoksi. Kärhöjä kas-vaa tukia vasten ja niitä kiipeilee puiden ja pensaiden oksilla.2 Hopeapiiska (Perovskia-ris-teymät) on erikoisuus. Hopean-hohtoinen lehdistö on kaunis sellaisenaan. Loppukesästä3 Puutarhassa on useita erilaisia liljoja. Pirjon mieleen on erityi-sesti tumma tiikerililjahybridi 
’Red Velvet’.4 Kilpiangervo (Astilboides ta-bularis) on suurten lehtiensä ansiosta tärkeä osa puutarhan ilmettä. 5 Pirjo kylvää joka vuosi eriväri-siä yksivuotisia unikoita. Niiden kukinta on yksi kesän odote-tuimpia hetkiä. Kuvassa silk-kiunikko (Papaver rhoeas).6 Sulkavaleangervo (Rodgersia pinnata) piirtää voimakkaita kuvioita puutarhaan. Sen koris-tearvo perustuu enemmän leh-tiin kuin kukintaan. 7 Mantšuriankärhön (Clematis mandchurica) Pirjo on kasvatta-nut itse siemenestä. Nyt se ilah-duttaa joka vuosi suurena val-koisena kukkapilvenä.  8 Kaukasiankirahvinkukka 
(Cephalaria gigantea) on haus-ka erikoisuus.Se sopii hyvin kookkaisiin istutuksiin parimet-risen vartensa ansiosta.9 Kuunliljoja (Hosta)  on puutar-hassa joka puolella. Pirjo yhdis-tää erivärisiä ja -kokoisia lajikkei-ta näyttäviksi yhdistelmiksi.

Pirjon suosikkeja

1 Viinikärhöt (Clematis Viticella-Ryhmä) ovat Pirjon suosikkejataudinkestävyytensä ja reippaan kukintansa vuoksi. Kärhöjä kasvaa tukia vasten ja niitä kiipeilee puiden ja pensaiden oksilla.

2 Hopeapiiska (Perovskia-risteymät) on erikoisuus. Hopeanhohtoinen lehdistö on kaunis sellaisenaan. Loppukesästä puhkeavat pienet siniset kukat.

3 Puutarhassa on useita erilaisia liljoja. Pirjon mieleen on erityisesti tumma tiikerililjahybridi ’Red Velvet’.

4 Kilpiangervo (Astilboides tabularis) on suurten lehtiensä ansiosta tärkeä osa puutarhan ilmettä.

5 Pirjo kylvää joka vuosi erivärisiä yksivuotisia unikoita. Niiden kukinta on yksi kesän odotetuimpia hetkiä. Kuvassa silkkiunikko (Papaver rhoeas).

6 Sulkavaleangervo (Rodgersia pinnata) piirtää voimakkaita kuvioita puutarhaan. Sen koristearvo perustuu enemmän lehtiin kuin kukintaan.

7 Mantšuriankärhön (Clematis mandchurica) Pirjo on kasvattanut itse siemenestä. Nyt se ilahduttaa joka vuosi suurena valkoisena kukkapilvenä.

8 Kaukasiankirahvinkukka (Cephalaria gigantea) on hauska erikoisuus.Se sopii hyvin kookkaisiin istutuksiin parimetrisen vartensa ansiosta.

9 Kuunliljoja (Hosta) on puutarhassa joka puolella. Pirjo yhdistää erivärisiä ja -kokoisia lajikkeita näyttäviksi yhdistelmiksi.

Kukkapuutarha Kouvolassa

Omistaja Pirjo Karhula

Menestymisvyöhyke II

Talo Mökki on rakennettu 1990-luvun alussa ja se muutettiin asuintaloksi 2001.

Pihan koko 1 700 neliötä hoidettua alaa.

Maalaji Savi

Muuta Pirjo osallistuu Avoimet Puutarhat -tapahtumaan 7. elokuuta nimellä Nekun puutarha.

Sinisävyisten saksankurjenmiekkojen ja vuohenkellojen taustalla kohoavat mantšu-riankärhö ja loistokärhö ’Niobe’.Sinisävyisten saksankurjenmiekkojen ja vuohenkellojen taustalla kohoavat mantšu-riankärhö ja loistokärhö ’Niobe’.
Pirjon muotoonleikkaama kuusi on puutarhan erikoisuus. Kuusen edessä polveilee vuohenkelloa,  saniaisia ja auringontähteä.Pirjon muotoonleikkaama kuusi on puutarhan erikoisuus. Kuusen edessä polveilee vuohenkelloa, saniaisia ja auringontähteä.
Kaikki penkit on reunustettu huolellisesti luonnonkivillä. Perennapenkissä kasvavat lännenkonnanmarja, kermesmarja ja kilpiangervo.Kaikki penkit on reunustettu huolellisesti luonnonkivillä. Perennapenkissä kasvavat lännenkonnanmarja, kermesmarja ja kilpiangervo.
Pirjon harrastuksen ansiosta pihlaja koristautuu keramiikkapalloila. Puun alle Pirjo on istuttanut lännenkonnanmarjaa, sinikuunliljan, lehtokieloja ja saniaisia.Pirjon harrastuksen ansiosta pihlaja koristautuu keramiikkapalloila. Puun alle Pirjo on istuttanut lännenkonnanmarjaa, sinikuunliljan, lehtokieloja ja saniaisia.
Taitava Pirjo punoo erilaisia koristeita ja tukia puutarhaan itse. Saniaisten ja kuunliljojen takana nousee lapin- ja kallionauhuksia sekä viiruhelpiä.Taitava Pirjo punoo erilaisia koristeita ja tukia puutarhaan itse. Saniaisten ja kuunliljojen takana nousee lapin- ja kallionauhuksia sekä viiruhelpiä.
Iso sammaleinen kivi luo tunnelmaa joen rannassa. Pikkumökkiin kätkeytyvät pesuaineet, jotka on kätevä napata mukaan uinnille mennessä.Iso sammaleinen kivi luo tunnelmaa joen rannassa. Pikkumökkiin kätkeytyvät pesuaineet, jotka on kätevä napata mukaan uinnille mennessä.
Piha on aidattu koiran vuoksi. Verkkoaitaa ei juuri huomaa, sillä se kätkeytyy lukuisten puiden, pensaiden, köynnösten ja perennojen sekaan. Se toimii myös tukena portin vasemmalla puolella kasvavalle lumikärhölle.Piha on aidattu koiran vuoksi. Verkkoaitaa ei juuri huomaa, sillä se kätkeytyy lukuisten puiden, pensaiden, köynnösten ja perennojen sekaan. Se toimii myös tukena portin vasemmalla puolella kasvavalle lumikärhölle.
Riu´uista tehty kuistin kaide on luontevan näköinen metsäisessä puutarhassa. Myös joen rantaan Pirjo on nikkaroinut vastaavanlaisen kaiteen. Rantaan laskevaa sammalnurmea reunustavat erilaiset kuunliljat sekä herttavuorenkilpi.Riu´uista tehty kuistin kaide on luontevan näköinen metsäisessä puutarhassa. Myös joen rantaan Pirjo on nikkaroinut vastaavanlaisen kaiteen. Rantaan laskevaa sammalnurmea reunustavat erilaiset kuunliljat sekä herttavuorenkilpi.
Pirjo nauttii valmiista puutarhastaan ja keskittyy hoitamaan sitä. Oksilla kiipeilee yksi monista viinikärhöistä.Pirjo nauttii valmiista puutarhastaan ja keskittyy hoitamaan sitä. Oksilla kiipeilee yksi monista viinikärhöistä.
Rungollinen metsäkuusi on Pirjon leikkaama. Se toivottaa vieraat tervetulleeksi heti sisäänkäynnissä.Rungollinen metsäkuusi on Pirjon leikkaama. Se toivottaa vieraat tervetulleeksi heti sisäänkäynnissä.
Puutarhassa on runsaasti kookkaita perennoja kuten kuvan isotöyhtöangervo, rantatädykkeet ja kimikki.Puutarhassa on runsaasti kookkaita perennoja kuten kuvan isotöyhtöangervo, rantatädykkeet ja kimikki.
Pirjo kylvää joka vuosi pitkään kukkapenkkiin yksivuotisia unikoita ja kehäkukkia. Joukossa kasvaa myös kaksivuotista sormustinkukkaa.Pirjo kylvää joka vuosi pitkään kukkapenkkiin yksivuotisia unikoita ja kehäkukkia. Joukossa kasvaa myös kaksivuotista sormustinkukkaa.
Pirjon lempipaikka on aurinkoinen terassi, jonne paistaa lähes koko päivän. Aidatulla pihalla juoksentelee vapaana Pirjon Nekku-koira.Pirjon lempipaikka on aurinkoinen terassi, jonne paistaa lähes koko päivän. Aidatulla pihalla juoksentelee vapaana Pirjon Nekku-koira.
Aurinkoisella puolella pihaa on heleitä perennoja. Siellä kukkii pioneja, vuohenkelloja ja sormustinkukkia sekä useita erilaisia kärhöjä.Aurinkoisella puolella pihaa on heleitä perennoja. Siellä kukkii pioneja, vuohenkelloja ja sormustinkukkia sekä useita erilaisia kärhöjä.