Muutaman vuoden takaiset Töölönlahden kesäkukkatarhat olivat ylistys daalioille. Helsingin kaupungin vihersuunnittelija Kirsti Oksasen luomissa kukkatarhoissa daalioiden riemukas kukinta ja yhteiselo muiden kesäkukkien kanssa oli raikasta ja uudenlaista Suomessa. Kuvassa liila ’Fascination’ ja oranssinkirjava ’Jescot Julie’.
Muutaman vuoden takaiset Töölönlahden kesäkukkatarhat olivat ylistys daalioille. Helsingin kaupungin vihersuunnittelija Kirsti Oksasen luomissa kukkatarhoissa daalioiden riemukas kukinta ja yhteiselo muiden kesäkukkien kanssa oli raikasta ja uudenlaista Suomessa. Kuvassa liila ’Fascination’ ja oranssinkirjava ’Jescot Julie’.

Daalia avaa värihanat

Daaliat tuovat räjähtävää energiaa ja huimia värejä puutarhaan. Uudet, matalat patiodaaliat hehkuvat ruukuissa terassilla ja parvekkeella. Näyttävät, isokokoiset klassikot sopivat perennojen kumppaniksi.

Daaliat ovat persoonallisia kasveja, joiden huimasta kukinnasta kumpuaa ilo ja kasvun voima. Juurimukulat ovat vieneet tätä elämäniloa talosta toiseen kautta aikojen. Nykyään maatiaisdaaliat ovat keräilijöiden vaalimia perintöaarteita, joiden rinnalle on noussut uusien lajikkeiden näyttävä sukupolvi. Nyt samassa pihassa voivat kasvaa ikivanha daaliakulkuri ja vastajalostettu muhkea kukkakeikari ritirinnan.

Voisi luulla, että Meksikon seuduilta kotoisin oleva eksoottinen kasvikaunotar ei muhkean ulkonäkönsä ja voimakkaan värityksensä puolesta sovi Pohjolaan, mutta asia on päinvastoin. Korkeat maatiaisdaaliat istuivat harmaiden hirsitorppien seinustoille kuin piste i:n päälle, mutta modernit kukkatarhat koristautuvat uusilla, sähäköillä lajikkeilla. Oranssit, punaiset, keltaiset ja valkoiset daaliat kaikissa liukuväreissään ja kukkamuodoissaan ovat kotonaan kaikkialla maailmassa. Suomessa daaliat jaotellaan 14 eri ryhmään, hybridejä on satoja.

Supernovan salaisuus

Mutta mikä työläänä pidetyn daalian kukissa on niin koukuttavaa? Daalian ystäville se on itsestäänselvyys: rakkaus kukan moninaisiin väreihin ja muotoihin sekä vahvaan kasvuun. Pienestä mukulasta kehkeytyy puutarhaan muhkea värikarkelo, ja olisi vääryys jättää se kylmän talven armoille. Daalioiden mukuloiden syksyinen nosto pakkasettomaan tilaan talvehtimaan on pieni vaiva. Talvettaminen pitää mukulan hengissä ja takaa kukkajuhlan myös seuraavalle kesälle.

Monimuotoisen kauneutensa lisäksi daaliat ovat yksi monikäyttöisimmistä koristekasvien suvuista. Puutarhassa ei ole paikkaa mihin ne eivät sovi. Ruukkukasvatukseen sopivat matalat patiodaaliat, jotka kasvavat vain 15–20-senttisiksi. Ne ovat verrattomia terassien ja parvekkeiden kaunistajia, joita engalnninkielisessä maailmassa kutsutaan nimellä Dahliettas. Kesäkukkapenkkeihin sopivat kaikki daaliat sellaisenaan tai muiden kesäkukkien seurassa. Kukkapenkkien reunuskasveiksi käyvät niin matalat kuin korkeat lajikkeet.

Rohkeimmat istuttavat daalioita myös perennatarhaan. Kun istutat sopivan korkuisen ja värisen daalian perennojen joukkoon, saat penkkiin helposti vaihtelua. Jättiperennojen joukossa jo metrin korkuiset komeat daaliat ovat kuin kotonaan. Heinät ja daaliat ovat niin ikään hohdokas yhdistelmä.

Daaliat ovat löytäneet paikkansa myös kasvimaalta, vaikka syötäväksi sen juurimukuloista ei ole. Niiden kitkeryyden totesivat jo ranskalaiset kasvitieteilijät daalian saavuttua 1700-luvun lopulla Eurooppaan. Onneksi kasvia ei silloin hylätty, vaan se otettiin koristekasviksi tuon ajan hyöty- ja koristepuutarhoihin. Sieltä daalian voittokulku eurooppalaisissa puutarhoissa on saanut alkunsa.

Loistava kumppani

Täydellinen kukka kestää ihailua läheltä ja kaukaa. Daalia on juuri sellainen. Sen kukissa on pieniä yksityiskohtia, joiden pauloihin maalarit ja valokuvaajat ovat uppoutuneet kautta aikojen. Kaunottaren maailmaan vihkiytyneet kasvattajat puhuvat kukan arkkitehtuurista ja symmetriasta kuin upeimmasta rakennelmasta. Daalioiden kukkien muotojen säännönmukaisuus korostuu runsaassa kukinnassa.

Koko kasvi pääsee oikeuksiinsa, kun se on istutettu muiden lajien joukkoon kesäkukkaistutukseen, perennapenkkiin tai ruukkutarhaan. Daalia ei jää helposti muiden varjoon, ja sen vetovoima korostuu entisestään, kun muut luovat sille nostetta. Daalian kumppaneiksi kannattaa valita lajeja, joilla on siitä poikkeavat lehti- tai kukkamuodot.

Tämän mestarillisen kumppanuusilmiön keksi tunnettu englantilainen puutarhasuunnittelija ja kirjailija Christopher Lloyd (1921–2006). Hänen tyyliään, joissa daalioilla on vahva rooli, voi ihailla yleisölle avoimessa Great Dixterin puutarhassa Englannissa. Paikan daaliakuuluisuus on pionidaalia ’Bishop of Llandaff’.

Lloyd ripotteli punakukkaista, jo 1920- luvulla jalostettua lajiketta nerokkaasti täysin erilaisten kasvukumppaneiden joukkoon. Tummalehtisestä daaliasta tuli ilmiön myötä 1990-luvun supertähti, joka johti daalioiden vallankumouksellista käyttöä puutarhoissa. Hauskaa, että lajiketta on yhä myynnissä meilläkin.

Lloydin mallin mukaisia dramaattisia tunnelmia voi luoda tummilla kesäkukilla ja perennoilla. Esimerkiksi tummalehtiset kimikit ja nauhukset tai kesäkukista jättiverbena ovat hyvä pari korkeille, pensasmaisille daalioille. Suosi topakoita ja tarpeeksi pienikukkasia lajikkeita, sillä kovin painavat kukat vaativat tukemisen.

Kukkakokoja kuin vaatekaupassa

Daaliat ovat täydellinen valinta kimppuihin. Ylitsepursuava asetelma muhkeita daalioita on sykähdyttävä näky!

Daalian kukat mitataan asteikolla XS–XL. Kaikki pitkävartiset ja tavallisen koristedaalian kokoiset lajikkeet ovat hyviä leikkokukkina. S-kokoiset kukat ovat halkaisijaltaan 10–15-senttisiä ja M-kokoiset 15–20-senttisiä. Giganttiluokan daalioita näkee harvoin, mutta tähän juttuun haastateltu daaliaharrastaja Nina Nupponen kasvattaa XL-koon daalioita, joiden kukat ovat halkaisijaltaan yli 25-senttisiä. Superkukat ovat parhaita maljakossa, sillä ne katkeavat helposti ruukuissa. 

1 Tähtidaalia ’Honka’ on korkea lajike, joka avaa pitkät teräleh-det kiertyneenä suipoksi. Kun keltaiset laitakukat eivät koske-ta toisiaan, siitä seuraa ryhmälle tyypillinen tähtikuvio. Kukka-runsaus on huikea näky.  Korkeus 110 cm.  2 Koristedaalia ’Lavender Per-fection’ on 1950-luvulla ristey-tetty kaunotar. Sitä kutsutaan englanniksi Dinnerplate-daali-aksi, koska kukka on kooltaan ruokalautasen kokoinen eli 20–25-senttinen. Upea sellaise-naan tai perennojen ja kesäkuk-kien 3 Kaktusdaalia ’Popular Guest’ on aikamoinen näky, kun sen vaaleanpunaiset, taaksepäin kääntyneet terälehdet avautu-vat lähes piikkisiilimäiseen ta-paan. Pinkki komistus on pitänyt pintansa markkinoilla, sillä se nousi suosioon heti synnyttyään 1950-luvulla. Korkeus 100–120 cm. 4 Dahlia imperialis on yksi Kes-ki-Amerikan luonnonvaraisista daalioista. Suurin osa puutarha-daalioista on saanut alkunsa Meksikosta löytyvien 36 luon-nonvaraisen lajin pohjalta tuo-tetuista risteymistä. Alkuperäi-set lajit ovat yksinkertaismyke-röisiä ja usein melkoisia hujop-peja. Niitä kutsutaan myös puudaalioiksi. Kotiseuduillaan Dahlia imperialis voi kasvaa 8–10 metrin korkuiseksi.5 Pompondaalia ’Franz Kafka’ on herttainen kuten kaikki ryh-mänsä edustajat väriin katso-matta. Ryhmän kukkamykeröt ovat hyvin tiiviitä ja kooltaan alle 10-senttisiä. Haalea laven-teli on Franz Kafka -lajikkeen valttikortti sievän muodon lisäk-si. Sopii hyvin myös ruukkuun. Korkeus 60–80 cm. 6 Kaulusdaalia ’Joyful Invest-ment’ näyttää selvästi, mistä ryhmä on saanut hauskan ni-mensä. Lajikkeen tunnusomai-set kauluskiehkukat ovat laita-kukkia selvästi vaaleammat. Niiden ansiosta kukat erottuvat jo kaukaa edukseen. Erikoisuus on upea myös leikkokukkana. Korkeus 80–100 cm.

Monimuotoisia kaunottaria

1 Tähtidaalia ’Honka’ on korkea lajike, joka avaa pitkät terälehdet kiertyneenä suipoksi. Kun keltaiset laitakukat eivät kosketa toisiaan, siitä seuraa ryhmälle tyypillinen tähtikuvio. Kukkarunsaus on huikea näky. Korkeus 110 cm.

2 Koristedaalia ’Lavender Perfection’ on 1950-luvulla risteytetty kaunotar. Sitä kutsutaan englanniksi Dinnerplate-daaliaksi, koska kukka on kooltaan ruokalautasen kokoinen eli 20–25-senttinen. Upea sellaisenaan tai perennojen ja kesäkukkien joukossa. Korkeus noin 100 cm.

3 Kaktusdaalia ’Popular Guest’ on aikamoinen näky, kun sen vaaleanpunaiset, taaksepäin kääntyneet terälehdet avautuvat lähes piikkisiilimäiseen tapaan. Pinkki komistus on pitänyt pintansa markkinoilla, sillä se nousi suosioon heti synnyttyään 1950-luvulla. Korkeus 100–120 cm.

4Dahlia imperialis on yksi Keski-Amerikan luonnonvaraisista daalioista. Suurin osa puutarhadaalioista on saanut alkunsa Meksikosta löytyvien 36 luonnonvaraisen lajin pohjalta tuotetuista risteymistä. Alkuperäiset lajit ovat yksinkertaismykeröisiä ja usein melkoisia hujoppeja. Niitä kutsutaan myös puudaalioiksi. Kotiseuduillaan Dahlia imperialis voi kasvaa 8–10 metrin korkuiseksi.

5 Pompondaalia ’Franz Kafka’ on herttainen kuten kaikki ryhmänsä edustajat väriin katsomatta. Ryhmän kukkamykeröt ovat hyvin tiiviitä ja kooltaan alle 10-senttisiä. Haalea laventeli on Franz Kafka -lajikkeen valttikortti sievän muodon lisäksi. Sopii hyvin myös ruukkuun. Korkeus 60–80 cm.

6 Kaulusdaalia ’Joyful Investment’ näyttää selvästi, mistä ryhmä on saanut hauskan nimensä. Lajikkeen tunnusomaiset kauluskiehkukat ovat laitakukkia selvästi vaaleammat. Niiden ansiosta kukat erottuvat jo kaukaa edukseen. Erikoisuus on upea myös leikkokukkana. Korkeus 80–100 cm.

1 Vuokkodaalia ’Rock'n Roll’ on samaan aikaan herkkis ja rokka-ri. Siinä on herkkiä vuokkomaisia piirteitä, mutta väritykseltään se on vahva. Lajike on parhaimmil-laan yksittäiskasvina tai kat-seenvangitsijana muiden kukki-en joukossa. Korkeus yli 100 cm.2 Lummedaalia ’Karma Lagoon’ muistuttaa karmiininpunaista lummetta. Napakka lajike on ja-lostettu varta vasten leikkoku-kaksi. Sillä on pitkä ja suora varsi, ja kukka kestää pitkään maljakos-sa kauniina. Korkeus 60–80 cm.3 Koristedaalia ’Arabian Night’ kuuluu 1950-luvulla jalostettui-hin daalioihin, joista on tullut maailmanlaajuinen hitti. Eikä suotta, sillä sen dramaattinen tumma väritys on nimeään myö-ten myyvä ja näyttävä. Erinomai-nen kaikissa kukkatarhoissa. Korkeus 100 cm.4 Kaktusdaalia ’Preference’ on Hollannista tilattu harvinaisuus. Kukan piikikäs kaktusmaisuus sekä hento roosa ovat mainio yh-distelmä. Noin 10–15 sentin ko-koiset kukat kaipaavat tukemis-ta. Korkeus 100–120 cm. 5 Pionidaalia ’Bishop of Oxford’ on loistava puutarhadaalia, jon-ka kuparinoranssit kukat ja tum-ma lehdistö hurmaavat penkissä ja ruukussa. Pionidaalioiden kukkien kerrannaisuus vaihte-lee. Tällä lajikkeella se on hyvin maltillinen. Korkeus 70–80 cm.6 Pallodaalia ’Stolze von Berlin’ on suloinen, hollantilainen laji-ke. Pallo- ja pompondaalian kukkia on välillä vaikea erottaa toisistaan. Pallodaalian kukat eivät ole aivan yhtä tiiviit kuin pomponeilla, ja kukka on muo-doltaan lähes täydellinen pallo.  Hyvä reunus- ja ruukkukasvi. Korkeus 100 cm.

Uutuuksia ja klassikoita

1 Vuokkodaalia ’Rock'n Roll’ on samaan aikaan herkkis ja rokkari. Siinä on herkkiä vuokkomaisia piirteitä, mutta väritykseltään se on vahva. Lajike on parhaimmillaan yksittäiskasvina tai katseenvangitsijana muiden kukkien joukossa. Korkeus yli 100 cm.

2 Lummedaalia ’Karma Lagoon’ muistuttaa karmiininpunaista lummetta. Napakka lajike on jalostettu varta vasten leikkokukaksi. Sillä on pitkä ja suora varsi, ja kukka kestää pitkään maljakossa kauniina. Korkeus 60–80 cm.

3 Koristedaalia ’Arabian Night’ kuuluu 1950-luvulla jalostettuihin daalioihin, joista on tullut maailmanlaajuinen hitti. Eikä suotta, sillä sen dramaattinen tumma väritys on nimeään myöten myyvä ja näyttävä. Erinomainen kaikissa kukkatarhoissa. Korkeus 100 cm.

4 Kaktusdaalia ’Preference’ on Hollannista tilattu harvinaisuus. Kukan piikikäs kaktusmaisuus sekä hento roosa ovat mainio yhdistelmä. Noin 10–15 sentin kokoiset kukat kaipaavat tukemista. Korkeus 100–120 cm.

5 Pionidaalia ’Bishop of Oxford’ on loistava puutarhadaalia, jonka kuparinoranssit kukat ja tumma lehdistö hurmaavat penkissä ja ruukussa. Pionidaalioiden kukkien kerrannaisuus vaihtelee. Tällä lajikkeella se on hyvin maltillinen. Korkeus 70–80 cm.

6 Pallodaalia ’Stolze von Berlin’ on suloinen, hollantilainen lajike. Pallo- ja pompondaalian kukkia on välillä vaikea erottaa toisistaan. Pallodaalian kukat eivät ole aivan yhtä tiiviit kuin pomponeilla, ja kukka on muodoltaan lähes täydellinen pallo. Hyvä reunus- ja ruukkukasvi. Korkeus 100 cm.

Ruukut täynnä daalioita

”M iten rumasta ja kurttuisesta mukulasta voi kasvaa näin valloittava kukka”, daaliaharrastaja Nina Nupponen ihmettelee ja pyörittelee jättimäistä ’Mom´s Special’ -daalian kukkaa käsissään.

Ninan sanoissa kiteytyy pähkinänkuoressa koko daaliaharrastuksen suola. Se saa lajiin hurahtaneen naisen hoivaamaan yli 150 muhkuraista mukulaa ympäri vuoden – jo kuudetta vuotta. Huikea lukumäärä on oma ihmetyksen aihe kuten myös se, mitä kaikkea Niina tekee hoidokeilleen ennen kuin daaliat räväyttävät pulleat kukkanuppunsa auki.

Puolentoistasadan daalian kasvattaminen ruukuissa omakotitalon patiolla ei ole pikkujuttu, sillä ruukkujen kanssa puljaaminen on oma taiteenlajinsa. Jo yksistään kastelu vie aikaa ja vaatii voimia.

Alkuhuumassa Nina haali kaikenväriset ja -muotoiset daaliat mitä marketeista ja taimimyymälöistä löytyi, mutta huomasi, että valikoima toistui melko samana. Harrastus sai uuden vivahteen, kun posti toi uusia lajikkeita ulkomailta.

”Kun kaivan ruskeasta paperipussista pienen mukulan sekä käsinkirjoitetun nimilapun, kyse on elämäntavasta ja rakkaudesta daalioita kohtaan”, Nina paljastaa.

Nämä tunteella lähetetyt nyssäkät tulevat Tŝekeistä, mutta Nina on tilannut daalioita myös Hollannista, Englannista ja Saksasta. Ihme kyllä, Saksasta tulleet lajikkeet ovat olleet harmittavan usein väärin nimettyjä. Lisäksi hän harmittelee Englannin punnan kallista kurssia, sillä britit ovat intohimoisia daalian kasvattajia ja vanhojen kantojen vaalijoita, joten tarjontaa on.

Uudet maailmalta tulleet mukulat pääsevät ensin maaliskuussa autotalliin ruukutettavaksi. Kun ensimmäiset lehdet pilkistävät mullasta, Nina kuskaa ruukut kasvilampun alle kodin lämpöön. Yli satapäinen ruukkuarmeija valloittaa kevättalvella ikkunan edustan kolmessa huoneessa. Nina elää ruukkujen keskellä lähes pari kuukautta ennen kuin lämpötila on ulkona riittävä ja daaliat voi siirtää kasvihuoneeseen tai suoraan patiolle.

”Kerran pakkanen pääsi yllättämään, mutta onneksi mukulat säästyivät”, Nina muistelee.

Hän leikkasi nuupahtaneet versot pois, ja ihme kyllä ne lähtivät uudelleen kasvuun. Hävikkiä syntyy eniten talven aikana, jolloin noin 10 prosenttia mukuloista kuivahtaa tai saa sienitaudin. Vaikka Nina käärii jokaisen mukulan erikseen rahkasammalen sisään ja vuoraa paketin sanomalehdillä, erityisesti kaktusdaaliat kuivuvat helposti. Niillä on kaikkein ohuimmat juurimukulat, eikä niitä pelasta aina satunnainen suihkuttelukaan talven aikana viileässä varastossa.

”Juuri sen verran voin tilata vuosittain uusia tilalle”, Nina iloitsee ja harmittelee samanaikaisesti.

Myös viime kesän kylmä ja sateinen sää oli daalioiden kukinnan kannalta katastrofaalinen. Aurinkoa ei vain ollut tarpeeksi, että nuput olisivat jaksaneet aueta. Silti Ninan usko kaunottariin ei ole heikentynyt, ja daalioiden pauloihin jäänyt perinnöllisyystieteilijä tietää mitä tekisi, jos voittaisi lotossa: ”Ryhtyisin kasvattamaan ja jalostamaan daalioita elämäntyökseni.”

Patiodaalia ’Gallery Rembrandt’Patiodaalia ’Gallery La Tour’Patiodaalia ’Melody Fanfare’.

Patiodaaliat

Patiodaaliat ovat 25–50 cm korkeita, itsestään haaroittuvia ja kukkivat parhaillaan jo kesä–heinäkuun vaihteessa. Näihin ominaisuuksiin ihastui myös Nina Nupponen. Lisäksi hän iloitsee, että ruukut ovat kevyitä siirtää, versoja ei tarvitse sitoa eivätkä ne katkea siirtopuuhissa. Hän kuvailee patiodaalioita nöyriksi kasveiksi, joilla on silti daalioiden upea kukka. Nina jopa teki ensimmäisen onnistuneen oman risteytyksen patiodaalioilla. Tulos: kerrrrannainen oranssi kukka ja hieno tumma lehdistö!

Daalioiden hankintapaikkoja

www.dahliaworld.co.uk/weblinks.htm

nationaldahliacollection.co.uk

eurobulb.nl

peternyssen.com

lukonbulbs.eu

samenhaus.de

bulbs.se

Lähteet:

Lökar & Knölar, Maria Hansson, Björn Hansson, 2013, Norstedts

Tammen suuri puutarhakirja, Osa 2. 1998, Otava

The plant lover`s guide to dahlias, Andy Vernon, 2014 Timber Press

Daaliakasvattajan kalenteri

Maalis–Huhtikuu

Istuta yksi mukula halkaisijaltaan 30-senttiseen ruukkuun tai yksi iso mukula ja kaksi pientä 40–50-senttiseen ruukkuun.

Lisää pohjalle kevytsoraa pohjalle ja tee lisäreikiä ruukun alareunaan.

Täytä ruukku puolilleen ravinteikkaalla mullalla.

Peitä mukula kokonaan mullalla.

Talvehtinut juurimukula on kurttuinen ennen multaan pääsyä.Talvehtinut juurimukula on kurttuinen ennen multaan pääsyä.

Huhtikuu

Siirrä ruukut valoisaan ja lämpimään, kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät.

Asenna kasvivalot, jos luonnonvaloa ei ole riittävästi.

Tarjoile lisäravinteita kerran viikossa. Vähätyppinen syyslannoite edistää nuppujen muodostusta.

Leikkaa versot kolmannen lehtiparin yläpuolelta, jolloin taimi tuuhettuu.

Toukokuu

Siirrä taimettuneet daaliat kasvihuoneeseen, jossa on pakkasvahti.

Tarjoile lisäravinteita kerran viikossa.

Lisää multaa tarvittaessa.

Ensimmäiset daalian lehdet ilmestyvät parissa viikossa.Ensimmäiset daalian lehdet ilmestyvät parissa viikossa.

Kesäkuu

Siirrä ruukut ulos, kun lämpötila on + 10 astetta.

Kastele niin, että vesi valuu aluslautaselle, mutta ei jää sinne seisomaan. Liikamärkyys voi mädännyttää mukulan.

Tarjoile lisäravinteita kerran viikossa.

Riesaksi voi tulla sienitauti. Viotus näkyy versojen tyvellä.Riesaksi voi tulla sienitauti. Viotus näkyy versojen tyvellä.

Heinä–Lokakuu: KUKINTA

Leikkaa kuihtuneet kukat.

Tue pitkät daaliat.

Suojaa kukkia yöhalloilta.

Tarjoile lisäravinteita elo–syyskuuhun asti.

Syys–Marraskuu

Pidä daaliat ulkona ensimmäiseen pakkaseen, että niiden varret mustuvat. Näin mukulan pinta kovettuu ja valmistuu talveen.

Leikkaa loput kukat maljakkoon ja varret noin 10 cm:n tapille.

Pese mullat pois mukuloista ja anna niiden kuivua viikon ajan lattialla sanomalehtien päällä. Pidä nimilaput mukana.

Vuoraa mukulat turpeella ja rahkasammaleella ja kääri sanomalehteen.

Vie varastoon, jossa noin + 10 astetta.

Marras –Maaliskuu

Tarkista muutaman kerran talven aikana etteivät mukulat ole liian kuvia.

Anna kuiville mukuloille vesisuihku.

Modernissa istutuksessa on daalioiden seurana erilaisia kukka- ja lehtimuotoja, kuten sinistä kaukasiantörmäkukkaa ja pyöreälehtistä eukalyptusta. Kuvan daalia on ’Bishop of York’.Modernissa istutuksessa on daalioiden seurana erilaisia kukka- ja lehtimuotoja, kuten sinistä kaukasiantörmäkukkaa ja pyöreälehtistä eukalyptusta. Kuvan daalia on ’Bishop of York’.
Tulipunainen ’Bishop of Llandaff’ -daalia nousi kuuluisuuteen 1990-luvulla kuuluisan englantilaisen puutarhasuunnittelijan ja kirjailijan Christopher Lloydin puutarhassa, Great Dixterissä.Tulipunainen ’Bishop of Llandaff’ -daalia nousi kuuluisuuteen 1990-luvulla kuuluisan englantilaisen puutarhasuunnittelijan ja kirjailijan Christopher Lloydin puutarhassa, Great Dixterissä.
Nina Nupponen hoivaa, kukittaa ja talvettaa daalioita ympäri vuoden seuranaan  puutarhakoira Nelson. Perinnöllisyystieteilijän haaveena on oma risteytys. Tavoitteena on saada aikaiseksi kaksisävyinen, dekoratiivinen, keskikorkea kaunotar.Nina Nupponen hoivaa, kukittaa ja talvettaa daalioita ympäri vuoden seuranaan puutarhakoira Nelson. Perinnöllisyystieteilijän haaveena on oma risteytys. Tavoitteena on saada aikaiseksi kaksisävyinen, dekoratiivinen, keskikorkea kaunotar.
Matalien ja helppohoitoisten patiodaalioiden osuus on kasvanut Ninan daaliakokoelmissa.Matalien ja helppohoitoisten patiodaalioiden osuus on kasvanut Ninan daaliakokoelmissa.

Kuvat: daaliakasvattajan kalenteri ja Nina Nupponen/’Karma Lagoon’ ja ’Melody Fanfare’