Kultajyvät

Preerian tuoksukasvi

Värimintut ovat pohjoisamerikkalaisia perennoja. Etenkin punavärimintulla (Monarda didyma) ja tarhavärimintuilla on vakiintunut paikkansa perinteisissä kukkapenkeissä. Värimintut ovat suosittuja myös moderneissa preeriaistutuksissa, jotka muistuttavat niittyä. Kukinta-aikaan heinä–elokuussa perhoset, kimalaiset ja mehiläiset hyörivät kukissa.

Punavärimintun lehtistä haudutettu tee maistuu hieman Earl Grey -teeltä, ja lehdillä voi maustaa myös salaatteja ja liharuokia. Teeharrastajia kiinnostanee erityisesti sitruunalle ja oreganolle tuoksuva sitruunaväriminttu (M. citriodora).

Väriminttujen korkeus vaihtelee 30 ja 100 sentin välillä. Huulikukista koostuvia kukintokiehkuroita kehittyy noin 2–3 kerrokseen nelikulmaisiin varsiin. Teriön väri vaihtelee violetista vaaleaan pinkkiin ja paloauton punaiseen sekä valkoiseen. Kukintojen alla on värikkäät ylälehdet.

Aurinkoisella kasvupaikalla pitäisi olla paksulti multaa, jotta värimintut eivät kärsi kuivuudesta ja saa härmätartuntaa. Puolivarjossa kasvit voivatkin paremmin ja kukkivat kauemmin. Kuivimmille paikoille voi istuttaa paahdetta sietävän preeriavärimintun (M. fistulosa). Värimintut jaetaan, kun kasvustot harvenevat keskeltä.

Ella Räty