Kultajyvät

Kaupunkipiha toimivaksi ja kauniiksi

Lukuisin esimerkein höystetty Pihalla! Suomalainen pihakirja opastaa kaupunkipuutarhuria ottamaan kaiken irti pienestä tilasta. Maisemasuunnittelija Tanja Nieminen on ladannut teokseen parhaat vinkit pihojen tilansuunnitteluun, materiaali- ja kasvivalintoihin. Hyvät ja selkeät kuvat innostavat tutkimaan sisältöä tarkkaan ja antavat käyttökelpoisia vinkkejä monen hankalan paikan ja ongelmatilanteen ratkaisuun. Rinnepiha, savikko ja vanhan pihan kunnostus ovat tuttuja lähtötilanteita monelle oman paratiisin rakentajalle. Tieto ja käytännölliset ohjeet pihan vihreyttämiseen ovat varsinkin uudelle pihan omistajalle tuiki tarpeen.

Rinnepihan pengertäminen, valaiseminen ja hulevesien ohjailu vaativat usein hyvää yhteistyötä suunnittelijan ja rakentajan kanssa. Savimaan parantaminen, kohopenkkien merkityksen ymmärtäminen ja rakenteiden huolellinen perustaminen ovat oikeiden kasvivalintojen ohella ensiarvoisia asioita onnistuneeseen lopputulokseen savisella tasamaalla. Kirja sisältää vinkkejä myös materiaalivalintoihin ja viimeistelyyn. Vanhan pihan kunnostamisessa opastetaan huomioimaan rakennuksen ja puutarhan yhteys ja tyylillinen yhteensopivuus.

Innostava teksti kannattelee ja kuljettaa lukijaa, mutta joissain kohdissa ohjeistus lipeää hauskasti käsistä. Pihapuuhaa lapsille -vinkkejä lukiessaan ei paikoin tiedä, ovatko Mitä minä tekisin -ohjeet suunnattu lasten iloksi vaiko vain pihanomistajan omaksi viihdykkeeksi. Samapa tuo, sillä puutarhanhoito on iloinen asia ja leikkimieli kannattaa säilyttää, vaikka perheen pienimpiä ei lähettyvillä olisikaan.

Esimerkkipihat ja viljelykohteet on valittu huolella ja niistä lukija voi ammentaa paljon, sillä sympaattisiin kohteisiin ja niiden ylläpitäjiin on helppo samaistua. Kirja on taitoltaan selkeä ja runsas kuvitus tuo paljon lisäsisältöä. Pienet kuvatekstit antaisivat tilaisuuden täydentäville lisätiedoille, sillä ilman kuvatekstejä lukijan on luotettava omaan kykyynsä yhdistellä asioita. Luova ratkaisu voi tuottaa hyvää tulosta. Kirjoittajan kokemus ja teemojen keskeisyys välittyvät tekstistä, vaikka sisällysluetteloa selatessa otsikot tuntuvatkin hieman hajanaisilta. AO

Pihalla! – suomalainen pihakirja

Tanja Nieminen, Anu Valkeinen, Readme.fi 2019.


Voimaa puutarhasta

Moni kokee yhä lisääntyvää tarvetta hakeutua paikkoihin, joissa voi palautua ja löytää mielenrauhaa ja virkistystä. Paikka ja mielentila voivat olla saavutettavissa helpommin kuin arvaammekaan. Hyvän mielen puutarha, terapiaa kaikille aisteille -kirja voi olla tiennäyttäjä silloin, kun ajatukset on hyvä saada uusille urille.

Puutarhaterapiaa ja aistipuutarhan elämyksellisyyttä raottava uutuuskirja on luova sekoitus elämäntapaopasta ja käytännöllistä neuvokkia. Eija's Garden -elämyspuutarhaa ylläpitävä puutarha-ammattilainen Eija Keckman valottaa oman esimerkin ja oivallusten kautta puutarhan voimaannuttavia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia.

Kirja on oivallinen kokemusmatka konkaripuutarhurin matkassa puutarhan suunnitteluun, rakentamiseen ja samalla mielen maisemiin. Kärsivällisimmät lukijat voivat kokeilla kirjan harjoituksia oman mielen rauhoittamiseen ja puutarhan tarkasteluun herkin ja avoimin aistein.

Kirja on rinnalla kulkija uupuneelle ja virikkeiden antaja uutta suuntaa hakeville. Puutarhassa puuhaaville kiitollisuuden ja voimaantumisen kokemukset ovat onnea tuottavia, yhdistäviä ja jaettavia ilonaiheita. Kirjan luettuaan tulee halu päästä kokemaan Eijan puutarhan harmoniaa. AO

Hyvän mielen puutarha, terapiaa kaikille aisteille

Eija Keckman, Werner Söderström Osakeyhtiö, 2019.


Ekosysteemi järkkyy

Olemme riippuvaisia siitä, että hyönteiset hoitavat työnsä. Tarvitsemme niitä pölyttämiseen, maatumiseen, maanmuodostukseen, muiden eläinten ravinnoksi, haitallisten organismien aisoissa pitämiseen ja siementen levittämiseen. Hyönteisten määrä on pudonnut puoleen 40 vuoden aikana. Maapallon ekosysteemit ovat muuttuneet nopeammin sadan viime vuoden aikana kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Mitä tapahtuu, jos hyönteiset katoavat?

Intensiivinen ja asiapitoinen kirja koukuttaa lukijansa. Sisältö etenee systemaattisesti hyönteisten tuntomerkeistä edeten käsittelemään niiden mutkikasta yhteiseloa muiden eläinten ja kasvien kanssa.

Kirjoittaja Anne Sverdrup-Thygeson on Norjan ympäristötieteen ja biologian yliopiston professori ja Norjan luonnontieteellisen tutkimuslaitoksen tieteellinen neuvonantaja. Hän kirjoittaa mukaansatempaavasti tehden hyönteisistä inhimillisiä olentoja iloineen ja suruineen. Ankeuttajapistiäis-äidit tekevät kaikkensa, jotta vauvalla olisi eloonjäämisen mahdollisuudet, niiden häikäilemätön ja raaka käytös jatkaa sukua hyvin kekseliäästi.

Tarinan muodossa kerrottu teksti ei jätä lukijaansa kylmäksi. Ajatuksia herää muun muassa siitä, mitä voimme tehdä hyönteisten elinolojen hyväksi. Jaana Heikkinen

Jos hyönteiset katoavat

Anne Sverdrup-Thygeson, Minerva 2019.

Kuvat kustantajat