Veden äärellä mökkeilevä saa tarvittavan kasteluveden järvestä tai lammesta.
Veden äärellä mökkeilevä saa tarvittavan kasteluveden järvestä tai lammesta.

29 VINKKIÄ

Kesäkodin huoleton puutarha

Kesämökin piha on parhaimmillaan kaunis, huoleton ja ekologinen. Poimi puutarhan raamit luonnosta ja salli rosoisuus paikassa, jossa vietät suloisimman suven ajan.

Hyödynnä olemassa oleva

1.Kesämökit sijaitsevat lähes poikkeuksetta luonnon keskellä. Unohda pihatyyli, joka vaatii perustamisen puskutraktorilla ja valtavan määrän muualta tuotua materiaalia.

2.Tarkkaile, millaisia katseenvangitsijoita mökkitontiltasi löytyy, ja perusta pihasi niiden varaan. Korosta vanhaa käppyrämäntyä tai siirtolohkaretta, hyödynnä maaston muodot ja kallion painanteet.

3.Jätä paikoilleen kauneimmat luonnonkasvit. Ne ovat paikalle luontaisesti sopeutuneet, joten ne pärjäävät ilman hoitoa.

4.Kaunis varvikko tai satoisa mustikkamätäs on mitä parhainta pihan pohjaa. Älä turhaan perusta paikalle nurmikkoa, joka on sekä työläs että epäekologinen. Tee kulkuväylät varvikon lomaan maastoa mukaillen.

5.Jos joudut kaataamaan tontilta puita, hyödynnä kannot istutusryhmien kohottajina ja pölkyt jakkaroina. Samalla säästät lahopuuta pihalla.

Lomailijan kasvivalinnat

6.Jos tontilla kasvaa kukkivia luonnonkasveja, varjele niitä. Valkovuokot, kissankellot, päivänkakkarat, kurjenpolvet ja maitohorsmat kukkivat sinnikkäästi ilman hoitoa, kun ne ovat kerran paikalle sopeutuneet. Luonnonvaraiset heinäkasvit kruunaavat luonnonkukkakimpun.

7.Hanki ostotaimet mökkisi lähialueelta, jos mökkimatkasi on pitkä. Paikalliset taimistot kasvattavat lajikkeita, jotka pärjäävät kyseisellä kasvuvyöhykkeellä parhaiten.

8.Vältä kasveja, jotka leviävät voimakkaasti ja karkaavat helposti luontoon. Tällaisia ovat esimerkiksi jättipoimulehti (Alchemilla mollis) ja isotuomipihlaja (Amelanchier spicata).

9.Tutustu kasvien kukinta-aikoihin ja valitse sellaisia lajeja, jotka varmimmin kukkivat ollessasi paikalla. Jos kesälomasi ajoittuu yleensä loppukesään, panosta loppukesän kukkijoihin.

10.hanki ja vaali kasveja, joilla on mahdollisimman pitkä kukinta-aika. Nopeiden kukkijoiden kukinta voi varsinkin hellekesänä jäädä kokonaan näkemättä, jos olet viikonkin poissa mökiltä.

11.Pitkään kukkivia perennoja

Kurjenpolvet (Geranium)

Harmaamalvikki (Lavatera thuringiaca)

Pohjanrantakukka (Lythrum salicaria)

Kesäpikkusydän (Dicentra formosa)

Sulkaneilikka (Dianthus plumarius)

Elokuunasteri (Aster amellus)

Päivänsilmä (Heliopsis helianthus)

12.Istuta kasveja, jotka ovat kauniita läpi kasvukauden. Pihlajat kukkivat kauniisti alkukesällä, ovat näyttäviä nuokkuessaan marjoista ja saavat vielä upean ruskavärin. Kultatyräkin keltainen kukinta on tyrmäävä keväällä, mutta kellertävä hehku säilyy kasvissa läpi kesän.

13.Lomailijalla on aikaa tarkkailla luontoa. Istuta mökkipuutarhaan kasveja, jotka houkuttavat perhosia: syreeniä, punahattua, syyssyrikkää, tädykkeitä ja nauhuksia. Lisää joukkoon tuoksuvia yrttejä kuten mäkimeiramia, iisoppia ja minttuja.

14.Jos haluat täydentää mökkipihaa kesäkukkaistutuksilla, valitse vähään hoitoon tyytyviä lajeja kuten samettikukkia, pelargoneja ja kosmoskukkia.

Lannoitus ja kastelu helpoksi

15.Kompostoi ja kierrätä puutarhassa niin paljon kuin mahdollista. Käytetyistä kahvinporoista pitävät happaman maan kasvit kuten alppiruusut ja hortensiat, kananmunan kuoret taas ovat kasveille hyvä kalsiumin lähde.

16.Ruukkukasveilla suositaan varastolannoitusta ja esimerkiksi ravinnepuikkoja. Niiden lannoittava vaikutus kestää pitkään, ja hoidoksi riittää pelkkä kastelu.

17.Suojaa lannoiterakeet ja -puikot kosteudelta tai vie ne kokonaan pois mökiltä talven ajaksi. Myös nestemäiset lannoitteet on hyvä suojata jäätymiseltä.

18.Käymäläjätettä voi käyttää lannoittamiseen, kunhan se on kompostoitua. Jälkikompostoi käymälästä tyhjennetty jäte vähintään vuoden ajan ennen levitystä hyötypuutarhaan.

19.Virtsa soveltuu typpipitoiseksi lannoitteeksi laimennettuna. Sopiva suhde on yksi osa virtsaa ja kaksi osaa vettä. Ajoita virtsalannoitus alkukesään.

20.Ota sadevesi talteen ja käytä se kasteluun säästääksesi kaivovettä. Kasvit myös pitävät sadevedestä eniten.

21.Järvivesi kelpaa kasteluun, jos se on uimakelpoista. Älä käytä hyötykasveille järvivettä, josta on löydetty esimerkiksi myrkyllisiä leviä.

22.Merivesi soveltuu vain tilapäiseen kasteluun. Suomen merenrannikoilla suolapitoisuus on alhainen valtameriin verrattuna, mutta jatkuvasta kastelusta on haittaa maaperälle.

Satoa mökkipihalta

23.Kasvata helppoja monivuotisia hyötykasveja. Raparperi ja ruohosipuli ovat rennon puutarhurin uskolliset kumppanit, jotka kohoavat maasta joka kevät. Raparperin satokautta voi pidentää katkaisemalla kukinnot. Ruohosipuli on kaunis myös koristekasvina, jos sen antaa kukkia.

24.Puutarhamansikoiden paras aika on melko lyhyt, mutta kuukausimansikka sen sijaan tuottaa satoa läpi kesän. Pienet punaposket ovat erityisesti lasten suosikkeja. Vaali myös luonnollisia ahomansikkakasvustoja.

25.Vaatimaton karhunlaukka soveltuu korvikkeeksi valkosipulille, jonka viljely mökkioloissa vaatii enemmän suunnitelmallisuutta. Karhunlaukka kukkii touko–kesäkuussa valkoisin kukin, ja sen lehdet ovat kauniin kielomaiset.

26.Pieni pottumaa ei vaadi paljoa työtä, ja mikään ei kruunaa kesäpäivän ateriaa kuten tuoreet, vasta nostetut perunat! Valitse viljelyyn varhaisia lajikkeita kuten ’Jussia’, ’Siikliä’, ’Timoa’ tai ’Annabellaa’.

27.Perusta yrttiruukkutarha mökin terassille. Ruuanlaitto on lomalla ihanaa ajanvietettä, ja tuoreet yrtit kruunaavat aterian.

28.Hyödynnä luonnonmarjat ja sienet. Ne ovat superfoodia parhaimmillaan, hyötyliikunnan siivittämänä.

29.Istuta myös herukkapensaita. Ne ovat suhteellisen vaatimattomia ja antavat satoa sekä tuorekäyttöön että säilöntään.

Säästä ja korosta luonnon omia sommitelmia. Puolukka on koristellut lahon kannon.Säästä ja korosta luonnon omia sommitelmia. Puolukka on koristellut lahon kannon.
Suosi hoitovapaita luonnonkukkia. Kesän kauneimmassa leikkokimpussa on kukkien lisäksi heiniä tai varpuja.Suosi hoitovapaita luonnonkukkia. Kesän kauneimmassa leikkokimpussa on kukkien lisäksi heiniä tai varpuja.
Kanerva  (Calluna vulgaris) on niin yleinen kasvi, että sen kauneus jää helposti huomaamatta. Loppukesäinen kukinta houkuttaa myös perhosia.Kanerva (Calluna vulgaris) on niin yleinen kasvi, että sen kauneus jää helposti huomaamatta. Loppukesäinen kukinta houkuttaa myös perhosia.
Rennon puutarhurin polut syntyvät kulkiessa.  Lomalla on lupa nauttia kesästä!Rennon puutarhurin polut syntyvät kulkiessa. Lomalla on lupa nauttia kesästä!
Syreenit (Syringa) kukkivat uskollisesti vuodesta toiseen.Syreenit (Syringa) kukkivat uskollisesti vuodesta toiseen.
Rohtoiisoppi (Hyssopus officinalis) on hyvä mesikasvi perhosille ja mehiläisille.Rohtoiisoppi (Hyssopus officinalis) on hyvä mesikasvi perhosille ja mehiläisille.
Pihlajat  (Sorbus) hurmaavat läpi kesän. Syksyinen marjasato on kuin uusi kukinta, ja ruska tuo hehkun myös lehtiin.Pihlajat (Sorbus) hurmaavat läpi kesän. Syksyinen marjasato on kuin uusi kukinta, ja ruska tuo hehkun myös lehtiin.
Vesistön läheisyys vaikuttaa tontin pienilmastoon leudontavasti. Mökkipuutarhassa se lisää monimuotoisuutta.Vesistön läheisyys vaikuttaa tontin pienilmastoon leudontavasti. Mökkipuutarhassa se lisää monimuotoisuutta.
Vähennä jätettä ja käytä puutarhan hyödyksi kahvinporot ja munankuoret.Vähennä jätettä ja käytä puutarhan hyödyksi kahvinporot ja munankuoret.
Yrttiruukku terassilla on kesän kaunein maustevarasto.Yrttiruukku terassilla on kesän kaunein maustevarasto.
Ahomansikka (Fragaria vesca) on paras sellaisenaan popsittuna. Kasvi soveltuu myös ruukkuistutuksiin ja maanpeittäjäksi.Ahomansikka (Fragaria vesca) on paras sellaisenaan popsittuna. Kasvi soveltuu myös ruukkuistutuksiin ja maanpeittäjäksi.
Helppohoitoiset herukat (Ribes) popsitaan mökillä sellaisenaan tai leivotaan piirakaksi.Helppohoitoiset herukat (Ribes) popsitaan mökillä sellaisenaan tai leivotaan piirakaksi.
Parhaat mökkipuutarhan kasvimatot ovat luonnon omia.Parhaat mökkipuutarhan kasvimatot ovat luonnon omia.