’Aleksandra’-talvivalkosipulit kasvavat sipoolaistarhan ravinteikkaassa ja syvämultaisessa maassa muhkeiksi.
’Aleksandra’-talvivalkosipulit kasvavat sipoolaistarhan ravinteikkaassa ja syvämultaisessa maassa muhkeiksi.

Kokkailijan kasvimaalla

Kukkapenkki sai väistyä sipoolaispihasta, kun Sohvi Skopa-Rautvuori innostui vihanneksista ja yrteistä. Puutarhan antimet päätyvät ruokaharrastajan pataan viimeistä naattia myöten.

P öly nousee hiekkatiestä uusmaalaisessa maalaismaisemassa. Ennätyskuiva kesä näkyy pelloilla: vilja tuleentuu jo elokuussa ja piennarkasvit ovat jääneet kituliaiksi. Satokausi on alkamassa ja ilmassa tuoksuu kypsyvä kesä.

Pienen metsäsaarekkeen kohdalla hiekkatie sukeltaa metsään ja kipuaa kummulle. Rinteeseen kätkeytynyt tontti hämmästyttää rehevyydellään. Vankat puut ja tontin reunoilla kasvava pensaikko ovat suojanneet pihamaata auringon säteiltä läpi kesän. Lempeässä puolivarjossa, kerroksellisen kasvuston lomassa kumartelevat omenapuut kantavat muhkeita hedelmiä. Pohjoisen suuntaan viettävän tontin reunalla maassa voi tuntea jopa kosteutta.

Ensi silmäyksellä näkee, että täällä jos missä asuu puutarha- ja pihaihmisiä.

Koristetarhasta paikka vihanneksille

Kun Sohvi Skopa-Rautvuori muutti taloon 22 vuotta sitten, pihalla oli vain kituvaa nurmikkoa. Maisemasuunnittelijan avulla talon ympärille alkoi kehkeytyä puutarha oleskelupaikkoineen, pensaineen ja hedelmäpuineen. Ryhmäruusuille ja perennoille varattiin iso alue talon seinustalta ja sen viereen rakennettiin yli 30 neliömetrin kokoinen terassi, jonne astutaan suoraan olohuoneen pariovista. Terassi on Sohvin ja hänen puolisonsa Toni Rautvuoren mansikkapaikka.

”Terassi on varsinainen olohuoneemme. Vietämme täällä aikaa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Välillä grillin ja pitkän pöydän ääreen kokoontuu suuri perhe ja suku”, Sohvi kertoo.

Vaikka tontilla olisi ollut tilaa varsinaiselle kasvimaalle, se syntyi lopulta terassin kupeeseen. Osa ruusupenkistä ja perennat saivat kyytiä, kun Sohvi innostui kasvattamaan hyötykasveja. Paikka valikoitui talon seinustalta, koska siinä oli istutusten jäljiltä syvämultainen penkki. Terassin kyljessä vihannesmaalta on vain muutama askelma niin grillille kuin keittiöön.

”Rakastan valkosipulia, ja siitä se lähti”, Sohvi kertaa harrastuksen alkuaikoja.

’Aleksandra’-valkosipulit kasvavat savensekaisessa multamaassa nyrkinkokoisiksi palluroiksi. Sohvi on laajentanut valkosipulipenkkiä vuosittain, sillä kuukaudessa pariskunnan keittiössä silputaan jopa 20 kokonaista sipulia.

Muhevassa mullassa pullistelee myös kesäkurpitsoita, mangoldia, lehtikaalia ja persiljaa – perusraaka-aineita ruuanlaittoon. Aurinkoisessa, kuivemmassa kohdassa kasvaa erilaisia timjameita, joista sitruunatimjami ja appelsiinitimjami ovat kasvattajansa suosikkeja.

Terassilla kesäkukkien ja ulkona kesää viettävien huonekasvien lomassa Sohvi kasvattaa ruukuissa chilejä ja arempia yrttejä. Nekin päätyvät maustamaan päivittäisiä aterioita.

Lisää tomaatteja!

Kasvihuoneesta Sohvi innostui, kun hän osti muutaman runkotomaatin taimen sipoolaiselta luottotaimistoltaan ja huomasi, että omat tomaatit ovat maultaan jotain aivan muuta kuin kaupan tarjonta.

Tuota pikaa pihan toiselle laidalle nousi pieni kasvihuone, joka on siitä lähtien joka kevät täyttynyt runkotomaatin taimista. Huoneeseen mahtuu niiden lisäksi muutama kasvihuonekurkku ja chili.

”Ostan valmiit taimet lähitaimistolta, jossa on monipuolinen valikoima”, Sohvi kertoo ja paljastaa, että kasvattaa mieluiten kirsikkatomaatteja niiden tiiviin maun ja makeuden vuoksi. Pieniin hedelmiin kertyy makeutta koleanakin kesänä toisin kuin normaalikokoisiin lajikkeisiin.

“Tosin tänä kesänä myös pihvitomaatit ovat imeneet itseensä aurinkoa ja kasvaneet jättimäisiksi.”

Sohvin toiveissa on suurempi kasvihuone. Koska tomaatteja voi myös säilöä, niitä saisi olla kasvamassa moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna, kotikeittiön makujen mestari miettii.

Isompaan tilaan saisi ehkä paikkoja myös erikoiskasveille, joita Sohvi kokeili kasvihuoneen alkuvuosina, mutta luopui niiden kasvattamisesta tilanpuutteen vuoksi. Munakoiso, meloni ja maissi voisivat uuden huoneen myötä vielä palata kasvateiksi.

Toivelistalla kakkosena on pieni mansikkamaa. Vastikään syntynyt ensimmäinen lapsenlapsi jouduttanee kasvupaikan muokkaamista herkkumarjoille.

Ruokaa omasta maasta

Sohvi ja Toni kokkaavat päivittäin. Valmisruokiin tai pikapizzoihin ei tarvitse sortua viikollakaan. Arkisin tehdään nopeaa, yksinkertaista kotiruokaa, pastoja ja wokkeja, lomilla ja viikonloppuisin keittiö täyttyy huumaavista tuoksuista.

Kesän tullen ruokavarasto täyttyy oman maan antimista. Heinäkuusta lokakuulle harrastus näkyy myös kukkarossa. Kauppalasku pienenee huimasti, kun omaa satoa alkaa kypsyä, Sohvi on huomannut. Syksyllä pakastin täyttyy talven varalle.

Pariskunnan suosikkilajeista syntyy niin piirakoita, grilliherkuja kuin uuniruokia. Mangoldi on yksi Sohvin lempikasveista. Sen mehevät varret ja lehdet päätyvät keittoihin ja piirakoihin. Lehtikaali kuuluu myös tärkeisiin vihanneksiin. Niitä Sohvi kasvattaa pienessä lavassa tontin toisella laidalla omenapuiden lähellä.

”Lehtikaalia voi lisätä mihin tahansa ruokaan. Pakastan sadon sellaisenaan ilman ryöppäystä. Jäiset kaalinlehdet on helppo murentaa pannulle suoraan pakkasesta.”

Uusi kausi on jo alkanut Sipoossa. Maa on muokattu ja kanankakkaa lisätty. Suurin osa taimistakin on kesäkuun alkuun mennessä päässyt multiin. Siemenet Sohvi on kylvänyt jo toukokuussa.

Reseptit ja tulevat kokeilut ohjaavat Sohvin kylvöjä ja taimivalintoja. Kokeilulistalla seuraavana ovat lehtikaalikääryleet. Niitä varten alkaneesta kesästä odotetaan hitusen sateisempaa kuin edellisestä; kosteus ja viileys kun saavat lehtikaalin lehdet kasvamaan kokoa.


Sohvin vinkki

Sohvin juuressipsit paahtuvat vartissa rapeiksi.Sohvin juuressipsit paahtuvat vartissa rapeiksi.

Juuressipsit

2 raitajuurta

2 keltajuurta

1 pieni violetti bataatti

1 pieni oranssi bataatti

mustapippuria ja suolaa

3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

Kuori juurekset. Leikkaa ne noin kahden millin paksuisiksi viipaleiksi. Voit käyttää viipaloinnissa apuna mandoliinia tai monitoimikonetta.

Hiero öljy juureslastuille ja levitä leivinpaperille uunipellille. Mausta suolalla ja pippurilla tai lempimausteellasi. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Kääntele sipsejä paistamisen puolivälissä. Ripottele päälle tuoretta timjamia.

Tarjoile dippikastikkeen kanssa.

Keittiötarha sipoossa

Puutarhaa hoitavat Sohvi Skopa- Rautvuori ja Toni Lehtonen.

Pihan koko Noin 6 000 neliömetriä, josta 3 000 neliötä on hoidettua alaa. Hyötykasveja kasvaa noin 30 neliön kokoisella alalla sekä lavassa ja kasvihuoneessa.

Maaperä Savensekainen multamaa.

kasvuVyöhyke II

Kylvöt, lajivalinnat ja kasvien hoito ovat Sohvin puuhaa, Toni häärää grillillä ja keittiössä. Koko sato käytetään, ylijäämä pakastetaan.Kylvöt, lajivalinnat ja kasvien hoito ovat Sohvin puuhaa, Toni häärää grillillä ja keittiössä. Koko sato käytetään, ylijäämä pakastetaan.
Kurkut jatkavat lämpimänä kesänä kasvua pitkälle syksyyn. Uusia kukintoja ja hedelmiä syntyy, kun kasvi saa riittävästi lannoitusta. Sohvi terästää kasvihuonekurkkujen kasteluvettä kanankakalla läpi kesän.Kurkut jatkavat lämpimänä kesänä kasvua pitkälle syksyyn. Uusia kukintoja ja hedelmiä syntyy, kun kasvi saa riittävästi lannoitusta. Sohvi terästää kasvihuonekurkkujen kasteluvettä kanankakalla läpi kesän.
Oranssi kirsikkatomaatti on maultaan makea ja vain hitusen hapokas.Oranssi kirsikkatomaatti on maultaan makea ja vain hitusen hapokas.
Keittiössä omenasadosta syntyy hilloja, piirakoita ja mehua.Keittiössä omenasadosta syntyy hilloja, piirakoita ja mehua.
Viime kesänä tomaatteihin kehkeytyi ennätyksellisesti makeutta ja makua.Viime kesänä tomaatteihin kehkeytyi ennätyksellisesti makeutta ja makua.
Punajuurikkaat ja mangoldit kasvavat vieri vieressä terassin kylkeen perustetussa vihannesmaassa. Lehtokotilokannan Sohvi on saanut pidettyä kohtuullisena keräämällä nilviäiset päivittäin. Tappamaan tarhuri ei pysty, vaan hän kiikuttaa kotilot kauas pellonlaitaan.Punajuurikkaat ja mangoldit kasvavat vieri vieressä terassin kylkeen perustetussa vihannesmaassa. Lehtokotilokannan Sohvi on saanut pidettyä kohtuullisena keräämällä nilviäiset päivittäin. Tappamaan tarhuri ei pysty, vaan hän kiikuttaa kotilot kauas pellonlaitaan.
Kasvihuoneen kausi on jo täydessä vauhdissa. Ensimmäiset taimet pääsivät kasvusäkkeihin toukokuun puolivälissä.Kasvihuoneen kausi on jo täydessä vauhdissa. Ensimmäiset taimet pääsivät kasvusäkkeihin toukokuun puolivälissä.
Omat tomaatit ovat kesän kohokohta. Sohvi luottaa kirsikkatomaatteihin.Omat tomaatit ovat kesän kohokohta. Sohvi luottaa kirsikkatomaatteihin.
Kuivasta ja kuumasta kesästä huolimatta omenasadosta kehkeytyi viime vuonna runsas ja hedelmät kasvoivat isoiksi.Kuivasta ja kuumasta kesästä huolimatta omenasadosta kehkeytyi viime vuonna runsas ja hedelmät kasvoivat isoiksi.
Uunilohi saa seurakseen paahdettua parsakaalia. Nyytissä valmistuva lohi on kesäruokaa helpoimmillaan.Uunilohi saa seurakseen paahdettua parsakaalia. Nyytissä valmistuva lohi on kesäruokaa helpoimmillaan.
Aromikkaat yrtit ovat Sohvin ja Tonin mieleen. Pienet puremat basilikassa eivät haittaa kotitarveviljelijää ja ruuanlaittajaa.Aromikkaat yrtit ovat Sohvin ja Tonin mieleen. Pienet puremat basilikassa eivät haittaa kotitarveviljelijää ja ruuanlaittajaa.


ruokaKUVat Sohvi Skopa-Rautvuori