Kysy meiltä

Naavatillandsia saa ravinteensa kastelu- ja sumutusvedestä.

Millä ilmakasvi elää?

Ei kai mikään pelkässä kuivassa ilmassa vuosikausia elä. Miten sitä ravitaan?Maikki

Ilmakasvit (Tillandsia) elävät puiden ja pensaiden oksilla päällyskasveina, ja niiden juuret ovat vain kiinnittymistä varten. Ilmakasvit ottavat ravinteet ja veden lehdistönsä kautta.

Kastele ilmakasvi sumuttamalla tai upota se veteen noin 20 minuutiksi 1–2 viikon välein. Kuiviin oloihin tottuneet lajit uppokastellaan kerran kuukaudessa.

Ilmakasvit saavat luonnossakin vain vähän ravinteita sadevedestä ja maatuvista lehdistä. Lannoita niitä kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä tai sumuttamalla. Laita lannoitetta veteen vain neljännes ohjeen mukaisesta määrästä. Ilmakasveille käyvät samat lannoitteet kuin ananaskasveille ja orkideoille sekä merileväuute ja laimennettu nokkosvesi.

Lisätietoa ilmakasveista saa suomen- ja englanninkielisestä uutuuskirjasta Living with Air Plants, jonka on kirjoittanut Johanna Vireaho.

Mikä kasvi?

Kasvimaallemme ilmestyi kasvi, jollaista emme ole ennen nähneet.Heikki M.

Marunatuoksukki (Ambrosia artemisiifolia) tulee puutarhaan yleensä linnunsiementen mukana. Tätä Pohjois-Amerikasta levinnyttä yksivuotista rikkakasvia on tavattu satunnaisesti ainakin Oulussa saakka. Marunatuoksukki on runsastunut Euroopassa 1900-luvun loppupuolella, ja se on vakiintunut jo Etelä-Ruotsin korkeudella. Tanskassa se luokitellaan haitalliseksi.

Marunatuoksukki tuottaa runsaasti sekä siemeniä että siitepölyä, jolle voi allergisoitua. Tuulen kuljettama siitepöly on aiheuttanut allergiaoireita jopa 200 km:n päässä kasvin esiintymisalueista. Kosketuksesta se saattaa aiheuttaa myös ihotulehdusta.

Marunatuoksukki kukkii Suomessa yleensä elo–lokakuussa eikä tiettävästi ehdi tuottaa itäviä siemeniä, mutta tilanne voi muuttua ilmaston lämmetessä. Jos marunatuoksukki alkaa tuottaa itävää siementä ja lisääntyy, se tulee torjua välittömästi.

Kitkerät kurkut

Miksi avomaankurkuista tulee karvaita joka vuosi? Ne kasvavat suojaisassa lavassa ravinteikkaassa mullassa ja mielestäni myös kastelen niitä riittävästi. Jopa lajike, jonka luvattiin tuottavan ei-karvaita kurkkuja, maistui yhtä kauhealta.M.S.

Jos jopa niukasti karvasainetta kukurbitasiinia sisältävä kurkku maistuu pahalta ja on kasteltu riittävästi, syy voi olla kasvualustan liian suuressa ravinnepitoisuudessa. Sitä ilmaisee korkea johtoluku, joka selviää viljavuusanalyysissä. Korkea johtoluku vaikeuttaa kasvin vedenottoa. Makuvirheitä voivat aiheuttaa myös ravinteiden epätasapainotilat sekä kurkun säilytys liian kylmässä jääkaapissa. Avomaankurkun säilytyslämpötilan pitäisi olla 5–10 astetta.

Kultapallosta on olemassa myös vain metrin korkuinen lajike 'Goldquelle'.

Kultapallosta matalampi

Kultapallo kasvoi viime kesänä lähes kolmemetriseksi ja taittui latvasta vaikka tuin sitä naruilla. Pitääkö paikkansa että perennasta tulee lyhyempi leikkaamalla?Leila

Kun latvat katkaistaan alkukesällä kultapallon versojen ollessa enintään puolimetriset, kasvi jää lyhyemmäksi, ja se haarautuu ja kehittyy pensasmaiseksi. Myös kukinta myöhästyy, joten Pohjois-Suomessa kukat saattavat jäädä avautumatta ennen talvea. Valo-olot sekä maan ravinnetilanne ja kosteus vaikuttavat versojen pituuteen ja tukevuuteen. Versoista kehittyy tukevimmat auringossa ja kasvun ollessa tasapainoisen vahvaa. Ei siis kannata lannoittaa liikaa eikä toisaalta pitää kasvia nälässä.

Puut savimaassa

Pihallamme kituu 6 vuotta sitten istutettuja puita. Ne ovat vain himpun isompia kuin istutuskeväänä, noin 150 cm. Toipuvatko puut, jos siirrän ne parempaan paikkaan? Ne on istutettu savimaahan tehtyyn kuoppaan, johon tuli turvemultaa ehkä puolen metrin verran.Kimmo M.

Jos puissa ei näy merkkejä taudeista tai lahottajista kuten käävistä, puut voivat toipua paremmalla paikalla. Mitättömästä kasvusta päätellen juuripaakut ovat pieniä, joten ne pystyy kaivamaan ylös rikkomatta loppujakin juuristosta.

Syy kitumiseen vaikuttaa olevan kasvualustassa. Tiiviiseen savi- tai hiesumaahan kaivetut istutuskuopat keräävät vettä, jolloin juuristo kärsii jatkuvasti hapenpuutteesta. Saveen ja hiesuun tulee sekoittaa runsaasti hiekkaa tai soraa sekä eloperäistä ainesta kuten kompostimultaa ja turvetta. Tiiviillä savimaalla kuoppien sijaan kaivetaan yhtenäinen matala istutusalue ja ilmavasta hiekka-multaseoksesta muotoillaan loivasti sivuille viettävä 20–30 cm korkea kohopenkki. Kasvualustan tulee olla puilla vähintään 60 cm syvä. Sen alla oleva pohjamaa salaojitetaan tarvittaessa.

Kolme

lyhyttä

kysymystä

Onko myrkyllisiä heiniä, joita koira ei saisi pureskella? Juuso

Heinät eivät ole myrkyllisiä lukuun ottamatta yksivuotista myrkkyraiheinää (Lolium temulentum), jota saatetaan kutsua myös myrkkylusteeksi. Se on hyvin harvinainen satunnainen uustulokas, jota on tavattu satamissa, myllyillä ja kaatopaikoilla.

Miten kauan perunan istutuksesta menee satoon? H.V.

Jos haluaa esimerkiksi juhannusperunoita, mukulat on istutettava jo huhtikuun alussa. Lajikkeesta ja lämpötilasta riippuen varhaisperunan kasvuaika on 7–10 viikkoa. Kasvua nopeutetaan kylminä kausina peittämällä versot harsolla.

Miksi päältä punaisen ostotomaatin sisus on joskus vihreä? Tomppu

Jos tomaatti on poimittu hieman liian aikaisin, siis liian vaaleana, ja lisäksi tomaatti jäähdytetään tehokkaasti ennen kuljetusta ja kauppaan päätymistä, pysähtyy jälkikypsyminen ja sisäosa jää vihreäksi.

Kuvat: lukija/marunatuoksukki ja Ella Räty

Piirros: Ella Räty