Kuukauden kysymys

Osaammeko hyödyntää puutarhaa hyvinvoinnin lähteenä riittävästi?

Puutarhan ja vehreän ympäristön positiivinen vaikutus terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin on tutkimusten mukaan kiistaton. Tutkija Erja Rappen mukaan asiantuntijatietoa ei aina osata hyödyntää julkisissa hankkeissa.

Millainen on hyvää tekevä puutarha?

Kaikki vihreä ikkunalautaviljelyksestä puistoon ja metsään toimii ihmisen parhaaksi. Vihreä ympäristö tuottaa aistien kautta kokijalleen hyvää mieltä. Luonto ei vaadi meiltä mitään, vaan ottaa jokaisen vastaan ehdoitta. Kun puuhailee omassa puutarhassa omaehtoisesti voimavarojensa mukaan, se palkitsee. Niille ihmisille, jotka eivät omin jaloin pääse vihreään ympäristöön, tämä voimaannuttava elämys pitää tarjota jossain muodossa julkisessa ympäristössä: päiväkodeissa, kouluissa, puistoissa ja hoivapalveluissa.

Mitä elementtejä tähän kuuluu?

Kauniin ympäristön ja esteettisten elämysten luomiseen tarvitaan kasveja ja kasvillisuutta. Ellei ole omaa puutarhaa, voi nauttia huonekasveista, parvekeviljelmästä tai kaupunkivihreästä. Yhteisöllinen kaupunkiviljely on uusi, tervetullut ilmiö tässä ajassa.

Edistääkö puutarha mielenterveyttä?

Vihreä, monimuotoinen ympäristö palauttaa voimavaroja ja antaa elämänuskoa. Metsässä voi vapautua omista ajatuksista ja heittäytyä kokemaan luonnon läsnäoloa osana sitä. Puutarhassa puuhastelu irrottaa arjesta ja tuottaa mielihyvää. Puutarhatoiminnan käyttö hoivapalveluissa ja kuntoutuksessa on yleistynyt, joten hyvällä tiellä ollaan.

Riittääkö pelkkä oleskelu puutarhassa vai pitääkö uurastaa?

Tilanteen mukaan tarvitaan erilaista soveltamista. Vihreän parantavaan voimaan kannattaa luottaa, jolloin sen tuottama hyvä aalto ulottuu mahdollisimman laajalle. Puutarhasta ei pidä milloinkaan ottaa stressiä, vaan ja rauhoittua huomaamaan sen elämyksellisyys ja kuunnella omia tarpeitaan.

Onko Suomessa osattu hyödyntää tutkimustietoa?

Ymmärrys tutkimustiedon merkityksestä ja taito lukea tutkimuksia on kasvanut pitkällä aikavälillä. 20 vuoden aikana on saatu paljon uutta tietoa, joka täydentyy koko ajan. Hyviä kokemuksia puutarhan vaikuttavuudesta on saatu esimerkiksi ikäihmisten ja muistisairaiden parissa sekä erityislasten kanssa. Kotipuutarhureiden aktiivisuus on yksi hyvä esimerkki onnistumisesta. Nähtävissä kuitenkin on, että kiire poliittisessa päätöksenteossa vähentää kootun asiantuntijatiedon hyödyntämistä. AO