Kultajyvät

Ei armoa röyhkeille!

Tuore opaskirja vieraslajeista vie lukijan syvälliselle matkalle ei-toivottujen kasvi- ja tuhoeläinlajien pariin. Kirja perehdyttää pihapuutarhurin juurta jaksain vieraslajien tunnistamiseen, mikä onkin olennaista seurannan ja torjunnan kannalta. Haittaeläimetkin on syytä tuntea tarkkaan, että ei hävitä väärää lajia. Kirja valistaa myös ajankohtaisista säädöksistä ja opastaa aiheeseen liittyvään terminologiaan. Selkeä sisältörakenne helpottaa tarvittavan tiedon löytämistä.

Vieraslajit aiheuttavat haittaa paitsi toisille lajeille, myös ihmisen taloudelle ja terveydelle. Kirjan käytännöllisten ohjeiden avulla haitallisten lajien hävittäminen ja leviämisen estäminen käy mahdollisimman vaivattomasti.

Kansallisen vieraslajiasetuksen mukaiselle haitallisten kasvien listalle on päätynyt toistaiseksi vasta kaukasianjättiputki, joka onkin hävitettävä välittömästi kaikkialta. Kirjaa selatessaan hämmästyy niiden lajien runsautta, jotka ovat päätyneet seurattavien listalle. Listaa päivitetään koko ajan, joten seuranta ja valistus ovat tarpeen.

Espanjansiruetana, jättipalsami ja kurtturuusu eivät jatka voittokulkuaan luonnon kustannuksella, kun puutarhuri on hereillä ja toimii valppaasti. AO

Kotipihan valtaajat – Opas haitallisten vieraslajien torjuntaan, Miia Jauni ja Markus Seppälä, Into Kustannus Oy, 2017, noin 25 e.

Inspiraatiota kasveilla sisustamiseen

Kansainvälinen buumi puree ja kasvien kauneus innostaa – vihreää halutaan joka paikkaan!

Sanna Rasku on puutarha-alan ammattilainen, joka ylläpitää suosittua Kukkala-blogia. Uutuuskirjassaan Kaunista ja vihreää Rasku yhdistelee kasveja saumattomasti sisä- ja ulkotiloissa. Kirja on jaettu kolmeen päälukuun. Ensimmäisessä katsotaan, miten kasveilla kaunistetaan ulkotiloja. Toisessa luvussa viherkauneutta levitetään terassille ja kolmannessa sisustetaan sisätiloja kasveilla.

Kirjan vahvuus on sen tyylissä; ilmavaa, vaaleaa ja erityylisiä kauniita kasveja yhdistettynä tyylikkäisiin rakenteisiin ja huonekaluihin. Kuvat ovat Raskun ottamia. Hänellä on silmää juuri sellaiselle estetiikalle, joka puree kodinlaittajiin, ja hän osaa kirjoittaa kasveista tietopitoisesti. MSi

Kaunista ja Vihreää, Sanna Rasku, WSOY 2017, hinta 22,90 e.

Varmat luonnonperennat

Huolettomimmat puutarhaperennat ovat kotimaisia luonnonkasveja. Ne saavat vaikka levitä ympäristöön, kuten tämä kolmikko. ER

Kyläkurjenpolvi (Geranium pratense) puhkeaa kukkaan tavallisesti heinäkuussa, mutta valoisilla paikoilla Etelä-Suomessa jo kesäkuun loppupuolella. Kukkien väri vaihtelee syvänsinisestä valkoiseen. Syksyllä kasvi hehkuu punaisena. Aurinkoon tai puolivarjoon, keskiravinteiseen maahan. 40–70 cm.

Keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus) kuuluu sukunsa vahvimpiin ja pitkäikäisimpiin. Istuta se kosteaan tai märkään maahan. Runsaassa valossa laji kukkii yltäkylläisesti juhannuksen jälkeen. Taimimyymälästä saa hyvällä onnella valkokukkaisen Alba-lajikkeen, joka on todellinen harvinaisuus. Korkeus noin 100 cm.

Varjolilja (Lilium martagon) on varmasti kestävin liljoista, joita pidetään melkoisina hienohelmoina. Liljathan kukkivat kunnolla vain ravinnerikkaassa mullassa aurinkoisella paikalla, mutta varjolilja sinnittelee jopa vuosikymmeniä heinikossa tai lehtimetsän siimeksessä. Se kukkii keskikesällä. 70–130 cm.

Kuvat: Kustantajat ja Ella Räty