Kohtaamisia

Kotipihasta kimppuja

Puutarha-alan kouluttaja Saija Jäntti Työtehoseurasta kannustaa keräämään oman puutarhan kasveja myös maljakkoon.

Kuinka itse aikoinaan innostuit kukkien sidonnasta? Olen aina ollut kiinnostunut kasveista ja opiskelin ensin puutarhuriksi. Sitten ala vei mennessään ja hankin lisäkoulutusta muun muassa floristiikasta ja kukkakaupasta. Pidin itse 10 vuotta kukkakauppaa ennen kuin ryhdyin kouluttajaksi.

Miten leikkokukkien käyttö on kehittynyt viime vuosina?

Kukkien käyttö on lisääntynyt, kun niitä on saatavilla helposti kukkakaupoista ja marketeista. Samalla käsityön arvostus on kasvanut. Kukkasidontakurssit harrastajille ovat nykyään valtavan suosittuja, sillä ihmiset haluavat saada oman kädenjälkensä näkyviin.

Millaiset trendit kukkakimpuissa nykyään ovat pinnalla?

Nykyään kimput saavat olla luonnollisen näköisiä ja rentoja. Niitä ei enää sidota tiukkaan muotoon, vaan kukan oma rakenne saa näkyä. Erikoisia materiaaleja ja kasveja käytetään joukossa yhä enemmän, ja nyt on suosittua myös ennakkoluuloton värien käyttö ja yhdistely. Kimpussa saa olla koko väriympyrä käytössä, ja yhä enemmän niissä näkee mahtavaa värileikkiä.

Miten kotipihan perennat olisi hyvä valmistella kimppuihin?

Ne kannattaa kerätä aamulla, kun nestejännitys on hyvä. Varsista poistetaan veden alle jäävät lehdet, ja niihin leikataan uudet imupinnat saksien sijasta terävällä veitsellä. Sitten kukat laitetaan veteen imeytymään kunnolla. Pehmeävartisille kukille sopii viileä ja puuvartisille lämmin vesi.

Minkälaiset kukat sopivat parhaiten kimppuihin?

Kaikkea kannattaa kokeilla! Jos lehdet ovat ohuet ja niitä on paljon, kesto ei yleensä ole kovin hyvä, mutta lehtien karsiminen auttaa.

Hyviä kotipihan kasveja ovat esimerkiksi pionit lehtineen, syreeni, akileija ja vuorenkilven lehdet. Myös ruusujen oksat kestävät hyvin. Pikkutalviosta saa reunoille hyvää liikettä. Siemenestä voi kimppuja varten kylvää vaikka tuoksuherneitä, ruiskaunokkeja, auringonkukkia ja kehäkukkia. Ei haittaa, vaikka niiden varret eivät aina olisi suoria. Liike on persoonallista ja leikkiviä linjoja kannattaa arvostaa.

Millaiset helpot ideat sopivat harrastajan kukka-asetelmiin?

Vapaasti veteen asetellut kukat ovat nykyään hyvin trendikkäitä, ja niiden tueksi voi maljakkoon laittaa esimerkiksi oksista kierretyn kehikon tai vaikka onttovartisten kasvien pätkiä.

Erityisen helppo niksi on kerätä paljon pieniä vedellä täytettyjä pulloja tai halpoja kuohuviinilaseja peilin päälle pöydälle ja asettaa jokaiseen kukka tai pari. Niiden lomaan voi lisätä jotain siroa köynnöstä luikertelemaan.

Mistä harrastaja löytää kukka-asetelmiin lisää ideoita?

Puutarhamessuilla kannattaa pysähtyä seuraamaan floristien esityksiä. Lisäksi internetin Pinterestissä on runsaasti erilaisia ideoita, samoin kukkasitojien Instagram-kuvissa.