Tienvarsiniittyjen satoa loppukesällä, kaunokkeja ja pietaryrttejä. Suvi kerää lapsuuden nappikukat eli pietaryrtit kompostin herättäjäksi ja hyödyntää niitä myös tuholaistorjunnassa.
Tienvarsiniittyjen satoa loppukesällä, kaunokkeja ja pietaryrttejä. Suvi kerää lapsuuden nappikukat eli pietaryrtit kompostin herättäjäksi ja hyödyntää niitä myös tuholaistorjunnassa.

Rikkakasvit

täsmäkäyttöön

Moni rikkaruoho on voimapommi, joka lannoittaa ja vahvistaa puutarhan kasveja. Typen lisäksi rikkakasveista löytyy arvokasta piitä, mangaania ja kaliumia.

Jos et halua puutarhaasi rikkakasveja, täytyy maa kattaa tai kasvattaa siinä jotakin. Olemassa oleville rikkakasveille löytyy kuitenkin monia käyttötarkoituksia, joista luonto on antanut mallin.

Moni yleinen rikkakasvimme – voikukka, nokkonen, vesiheinä eli pihatähtimö, savikkaat ja ohdakkeet – kerää ja nostaa maaperästä hyödyllisiä ravinteita. Luonnollisessa kierrossa ne pudottavat syksyisin ravinnepitoiset lehtensä maahan, jotka maatuessaan lannoittavat maaperää. Samanlaista kierrätystä voi myös puutarhuri hyödyntää puutarhassa. Ilmaista lannoitetta saadaan rikkakasveista saadusta viherkatteesta ja lannoitevesistä. Moni rikkaruoho käy myös puutarhalajien kumppanuuskasviksi.

Esimerkiksi siankärsämökasvustot ja pietaryrtti auttavat vieressä kasvavia sietämään kuivuutta nostamalla maaperästä kaliumia, joka säätelee kasvien vesitaloutta. Myös nokkonen, voikukat ja leskenlehdet sisältävät kaliumia.

Pelto-ohdake on hyötykasvien vedenottokykyä parantava ja tärkeitä lisäravinteita luovuttava kumppanuuskasvi. Se kerää maaperästä etenkin fosforia ja kaliumia sekä vettä. Kun pelto-ohdakkeen varret katkoo, kasvilta jää vettä jaettavaksi viljelykasveille. Pölyttäjiä houkutteleva pelto-ohdake sopii hallitusti kasvatettuna voimakaskasvuisten perunoiden ja valkosipulin seuraan.

Moni rikkakasvi sisältää maaperässämme niukasti esiintyvää mangaania, joka vaikuttaa kasvien yhteyttämiseen ja parantaa taudinkestävyyttä. Runsaasti mangaania sisältäviä katekasveja ovat peltovillakko, pihatähtimö eli vesiheinä, takiaiset, sananjalat ja jauhosavikka.

Kukkivat rikkakasvit tuovat puutarhaan myös tärkeitä hyödyllisiä pölyttäjiä ja hyönteisiä.

⊲ Sarjan seuraavassa osassa Suvi neuvoo, miten puutarhakasveja lääkitään ja suojellaan luonnonmukaisesti.

1. PIETARYRTTI nostaa maaperästä runsaasti kaliumia. Sitä esiintyy savimailla luontaisesti paljon, mutta karkeilla kivennäismailla sen tarve on suuri. Pietaryrtti sisältää myrkyllistä tujonia ja toimii tuholaistorjunnassa tehokkaasti, joskin sen käytön jälkeen on aina aiheellista pitää varoaikaa ennen sadonkorjuuta.2. PELTOKORTE sisältää monia ravinteita ja paljon myös harvinaista piitä. Piitä kasvit eivät tarvitse kasvaakseen, mutta se vahvistaa hyötykasvien kasvustoa mekaanisesti taudinaiheuttajia vastaan. Kuivatusta peltokortteesta saa liotettua ravinneliuosta, jota suihkutetaan kasveille ennen sadon muodostusta. Kohopenkissä peltokortetta kannattaa käyttää kateaineksena. Myös voikukat ja raunioyrtit sisältävät paljon piitä.3. PIHATÄHTIMÖN eli vesiheinän voi antaa vapaasti muodostaa peittävän katematon kasvirivien väleihin. Se kerää maaperästä haitallisia nitraatteja, sitoo kosteutta ja on sopiva kumppanuuskasvi salaateille ja punajuurille. Pihatähtimöstä saa myös maukkaan salaatin.
4. VUOHENPUTKEN arvokkaat vitamiinit ja hivenaineet sopivat hyötykasvien ravinteiksi. Hankalana rikkakasvina tunnetusta vuohenputkesta saa tehokkaan, typpipitoisen viherkatteen hyötykasveille. Kasvuston leikkaaminen useaan kertaan kesän aikana väsyttää sen hallitsematonta kasvua. Katteeksi silputtu vuohenputki sopii etenkin paljon lannoitusta kaipaaville kaaleille, kurpitsalle ja valkosipulille. Nuoret versot käyvät salaattien, kastikkeiden ja peston raaka-aineeksi.

Ravinteita luonnosta

1. Pietaryrtti nostaa maaperästä runsaasti kaliumia. Sitä esiintyy savimailla luontaisesti paljon, mutta karkeilla kivennäismailla sen tarve on suuri. Pietaryrtti sisältää myrkyllistä tujonia ja toimii tuholaistorjunnassa tehokkaasti, joskin sen käytön jälkeen on aina aiheellista pitää varoaikaa ennen sadonkorjuuta.

2. Peltokorte sisältää monia ravinteita ja paljon myös harvinaista piitä. Piitä kasvit eivät tarvitse kasvaakseen, mutta se vahvistaa hyötykasvien kasvustoa mekaanisesti taudinaiheuttajia vastaan. Kuivatusta peltokortteesta saa liotettua ravinneliuosta, jota suihkutetaan kasveille ennen sadon muodostusta. Kohopenkissä peltokortetta kannattaa käyttää kateaineksena. Myös voikukat ja raunioyrtit sisältävät paljon piitä.

3. Pihatähtimön eli vesiheinän voi antaa vapaasti muodostaa peittävän katematon kasvirivien väleihin. Se kerää maaperästä haitallisia nitraatteja, sitoo kosteutta ja on sopiva kumppanuuskasvi salaateille ja punajuurille. Pihatähtimöstä saa myös maukkaan salaatin.

4. Vuohenputken arvokkaat vitamiinit ja hivenaineet sopivat hyötykasvien ravinteiksi. Hankalana rikkakasvina tunnetusta vuohenputkesta saa tehokkaan, typpipitoisen viherkatteen hyötykasveille. Kasvuston leikkaaminen useaan kertaan kesän aikana väsyttää sen hallitsematonta kasvua. Katteeksi silputtu vuohenputki sopii etenkin paljon lannoitusta kaipaaville kaaleille, kurpitsalle ja valkosipulille. Nuoret versot käyvät salaattien, kastikkeiden ja peston raaka-aineeksi.