Pinaatista saa muhkeimman ja maukkaimman sadon, kun sen kylvää kasvimaalle riittävän aikaisin, jo toukokuussa. Katteena käytän kuivaa heinää, olkea tai maa-artisokan varsia, koska tuore ruohosilppu saattaa nostaa pinaatin nitraattipitoisuutta.
Pinaatista saa muhkeimman ja maukkaimman sadon, kun sen kylvää kasvimaalle riittävän aikaisin, jo toukokuussa. Katteena käytän kuivaa heinää, olkea tai maa-artisokan varsia, koska tuore ruohosilppu saattaa nostaa pinaatin nitraattipitoisuutta.

Pinaattia kolmella tavalla

Pinaatti on helpon kasvin maineessa, mutta toisinaan ennenaikainen kukinta voi pilata satotoiveet. Kukintaherkkyyttä voi vähentää sekä viljelynikseillä että lajikevalinnalla. Aina voi myös kokeilla lamopinaattia ja köynnöspinaattia, joiden sato ei tyssää kukintaan.

Monivuotinen köynnöspinaatti (Hablitzia tamnoides) on ensimmäisiä kevään airuita kasvimaallani. Sen paras sesonki ajoittuu vappuun, jolloin leikkaan nuoria meheviä ensiversoja pinaatin tavoin käytettäväksi. Maku on todellakin kuin pinaatissa. Joskus esiin tuleva karvas jälkimaku peittyy ruuanvalmistuksessa.

Käynnöspinaattini kasvatin vuosia sitten siemenistä, jotka ovat vanhaa, kuuluisaa Kuralan kylänmäen kantaa Aurajokilaaksosta. Touko–kesäkuussa köynnösten kasvu on vinhaa ja syötäväksi sopivia nuoria, pehmeitä lehtiä tulee paljon.

Lehtiä voi mainiosti käyttää vielä kukintavaiheessa ja pitkin kesää. Jos ne ovat ehtineet kovemmiksi, niitä voi keittää hiukan muita pinaatteja kauemmin. Ongelma on vain siinä, että kasvukauden loppua kohti kasvustossa on melkein enemmän pitkiä kukintopötköjä kuin lehtiä. Täysaurinkoinen kasvupaikka ja hiekansekainen maa saattavat palstallani edistää ilmiötä.

Lisäksi olen saanut köynnöspinaattiini pahan laikkutaudin, joka on läikittänyt kasvustoa kesäkuusta alkaen. Elokuussa köynnökset olivat kasvimaan rumistuksia, ja leikkasin ne maata myöten alas. Laikkutautiset kasvinosat tulisi polttaa, koska taudinaiheuttaja säilyy kasvijätteissä.

Tavallinen eli "se oikea" pinaatti (Spinacia oleracea) on yksi nopeimmista vihanneksista. Sen voi kylvää varhain keväällä esikasviksi ennen varsinaista viljelykasvia, mutta yhtä hyvin myös rivivälikasviksi hidaskasvuisille lajeille tai viimeiseksi maanpinnan peittäjäksi loppukesän sadonkorjuuaukkoihin. Kaikista hyvistä ominaisuuksista huolimatta se ei oikein ole viihtynyt palstallani. Tarkoitus olisi korjata lehtiä, mutta pinaattini ovat tuskin ehtineet taimelle, kun ne jo alkavat kehittää kukkavartta. Siinä ei auta edes sukulaistädin neuvot leikata pienillä kynsisaksilla kukkavarret pois. Tilalle kasvaa välittömästi kolme uutta kukkavartta.

Taistossa kukintaa vastaan olen yrittänyt kylvää pinaatin mahdollisimman aikaisin keväällä. Huhtikuun 27. päivä tehdyn kylvön peitin kasvuharsolla, mutta silti itäminen kesti pitkään, kylvös jäi aukkoiseksi ja virittyi taaskin kukkaan ennen aikojaan.

Seuraavan kylvön tein toukokuun 9. päivä, hulppeat 11 eri lajiketta rinta rinnan. Kasvuharso tasasi lämpötilaa ensimmäiset pari viikkoa, kunnes poistin sen liian kuumuuden pelossa. Pinaatti rakastaa tasaista kosteutta ja viileää säätä. Tässä kylvöksessä jyvät erottuivat akanoista. On silkkaa tuhlausta kylvää ranskalaista perinnelajiketta: 'Géant d'Hiver' kukki kaikkein ensimmäisenä. Lehtisatoon asti ylsivät vain 'Medania', 'Nores', 'Viking' ja 'Red Kitten'. Parhaiten kukintaa vastusti 'Medania'.

Keskikesällä pinaattia ei kuulemma ainakaan kannata kylvää, koska kuumuudessa ja pitkässä päivässä se alkaa kukkia. Mutta huono-onnisten kevätkylvöjen jälkeen kylvin pinaattia myös juhannuksena, kaikista kielloista huolimatta. Heinäkuu olikin ennätysviileä ja sateinen. Pinaattini kukoistivat ja tuottivat viimeinkin kunnolla satoa. Kylvöajankohtaa tärkeämpää on ehkä sittenkin riittävä kosteus ja sopiva viileys.

Ruukussa pinaatti onnistui kasvuturpeen ja puutarhamullan seoksessa toukokuun alussa kylvettynä puolivarjoisessa paikassa. Myöhemmin kesällä ruukuista pukkasi lähinnä kukkavartta.

Lopulta voin vain onnitella itseäni siitä, että kylvin myös lamopinaattia eli uudenseelanninpinaattia (Tetragonia tetragonioides) sekä esikasvatukseen huhtikuussa että suoraan peltoon toukokuun lopussa. Esikasvatetut taimet antoivat satoa heinäkuun alusta alkaen, suorakylvetyt kuukautta myöhemmin. Ja sitä mukaa, kun leikkasin latvaversoja ja riivin niistä paksut, mehevät lehdet ruuaksi, taimet pörhistyivät ja levittäytyivät yhä laajemmalle. Yksittäinen kasvi peitti alleen yli neliömetrin alan. Huippusatoisaa kasvia riittääkin hyvin 3–5 tainta yhteen talouteen. Pienistä keltaisista kukistakaan ei tarvitse välittää, ne eivät vähennä lehtien käyttökelpoisuutta. Vielä lokakuun ensihallan jälkeen kasvustot vyöryivät vihreinä ja rehevinä. Satokausi päättyi vasta kunnon pakkaseen.

Pinaatti poikineen päätyi monenlaisiin keitoksiin, leipiin sekä tietenkin vihersmoothieen. Rakastan pinaatin makua yhdistettynä parmesan-juustoon ja valkosipuliin. Kaikkia kolmea pinaattia myös pakastin ryöpättynä ja sauvasekoittimella soseutettuna.

Tummanvihreät pinaattikasvit ovat ravinteikkaimpien vihannesten kärjessä, vaikka rautaa niistä ei juuri imeydykään, vanhoista tiedoista poiketen. K-vitamiinin lähteenä pinaatti on huippuluokkaa. 

1. KYLVÄ ulos varhain keväällä. Tee uusintakylvöjä parin viikon välein, mutta vältä keskikesän helteisintä ja kuivinta aikaa.2. HARVENNA kylvös 5–10 sentin välein, kun sirkkalehtien jälkeiset ensimmäiset kasvulehdet ilmestyvät.3. MAAN on hyvä olla kuohkeaa, multavaa ja humuspitoista, mutta varo liikalannoitusta, koska liika typpi kerääntyy helposti lehtiin haitallisiksi nitraateiksi. Huolehdi tasaisesta kosteudesta katteilla ja kastelulla.4. KORJAA lehtiä 4–8 viikkoa kylvöstä, ennen kukintaa tai viimeistään kukkavarsien ilmaannuttua.5. HUOLEHDI kasvuolosuhteista. Ennenaikaista kukintaa edistävät kuivuus, kuumuus ja paahde, pitkä päivä, harventamatta jäänyt kylvös ja huonolaatuinen, tiivis maa.6. SIEMENKODAT kehittyvät, jos pinaatti ehtii kukkaan. Nuoret ja pehmeät siemenkodat käyvät ruuaksi. Tuleentuneista ja kuivatuista siemenkodista voi ottaa seuraavan kevään kylvösiemenet.

Siemenestä satoon

1. Kylvä ulos varhain keväällä. Tee uusintakylvöjä parin viikon välein, mutta vältä keskikesän helteisintä ja kuivinta aikaa.

2. harvenna kylvös 5–10 sentin välein, kun sirkkalehtien jälkeiset ensimmäiset kasvulehdet ilmestyvät.

3. Maan on hyvä olla kuohkeaa, multavaa ja humuspitoista, mutta varo liikalannoitusta, koska liika typpi kerääntyy helposti lehtiin haitallisiksi nitraateiksi. Huolehdi tasaisesta kosteudesta katteilla ja kastelulla.

4. Korjaa lehtiä 4–8 viikkoa kylvöstä, ennen kukintaa tai viimeistään kukkavarsien ilmaannuttua.

5. Huolehdi kasvuolosuhteista. Ennenaikaista kukintaa edistävät kuivuus, kuumuus ja paahde, pitkä päivä, harventamatta jäänyt kylvös ja huonolaatuinen, tiivis maa.

6. siemenkodat kehittyvät, jos pinaatti ehtii kukkaan. Nuoret ja pehmeät siemenkodat käyvät ruuaksi. Tuleentuneista ja kuivatuista siemenkodista voi ottaa seuraavan kevään kylvösiemenet.

Pinaatti

+ Nopeakasvuinen

+ Lehdissä aito pinaattiaromi.

- Kutistuu paljon keitettäessä.

- Kukinta-altis, jolloin sato jää vähäiseksi.


1. ESIKASVATUS aikaistaa sadon alkua. Liota siemeniä vedessä yön yli ennen kylvöä. Yhdestä siemenestä nousee useampi taimi. Leikkaa pikkusaksilla ylimääräiset pois ja jätä yksi taimi ruukkua kohti.2. ISTUTA taimet ulos hallojen mentyä 40–50 sentin välein. Suurimman sadon saat multavalla, tuoreella kasvupaikalla.3. KORJAA pitkin kesää versonlatvoja ja nuoria lehtiä.

Satoa lamopinaatista

1. Esikasvatus aikaistaa sadon alkua. Liota siemeniä vedessä yön yli ennen kylvöä. Yhdestä siemenestä nousee useampi taimi. Leikkaa pikkusaksilla ylimääräiset pois ja jätä yksi taimi ruukkua kohti.

2. Istuta taimet ulos hallojen mentyä 40–50 sentin välein. Suurimman sadon saat multavalla, tuoreella kasvupaikalla.

3. Korjaa pitkin kesää versonlatvoja ja nuoria lehtiä.

Lamopinaatti

+ Erittäin satoisa pitkälle syksyyn saakka.

+ Sietää kuivia kausia ja hellettä.

+ Paksulehtinen eikä kutistu juurikaan keitettäessä.

- Pitkä kasvuaika ja hidas itävyys.

1. HYVÄLLÄ tuurilla taimia voi löytää taimitoreilta tai myymälöistä. Siemenkasvatuksessa tarvitaan kylmäkäsittely.2. KASVUPAIKAN suhteen kasvi on vaatimaton, mutta talvenkestävyyden kannalta paikka ei saa olla märkä tai huonosti ojitettu. Lannoitteeksi riittää keväisin lapiollinen kompostia taimen tyvelle.3. LEIKKAA syötäväksi kevään ensimmäisiä versoja 5–10-senttisenä ja korjaa pitkin kesää nuoria lehtiä.

Kasvata monivuotista köynnöspinaattia

1. Hyvällä tuurilla taimia voi löytää taimitoreilta tai myymälöistä. Siemenkasvatuksessa tarvitaan kylmäkäsittely.

2. Kasvupaikan suhteen kasvi on vaatimaton, mutta talvenkestävyyden kannalta paikka ei saa olla märkä tai huonosti ojitettu. Lannoitteeksi riittää keväisin lapiollinen kompostia taimen tyvelle.

3. Leikkaa syötäväksi kevään ensimmäisiä versoja 5–10-senttisenä ja korjaa pitkin kesää nuoria lehtiä.

Köynnöspinaatti

+ Sopii myös koristeköynnökseksi, 2–4-metrinen.

+ Monivuotinen ja vaatimaton.

+ Lehtiä voi käyttää kaiken kesää.

- Heinäkuusta lähtien kukkaröyhyt ovat kasvustossa enemmistönä ja lehtimäärä vähäinen.

Leena Hokka kokeilee erilaisia kasveja vihannesmaallaan III-vyöhykkeellä.Leena Hokka kokeilee erilaisia kasveja vihannesmaallaan III-vyöhykkeellä.
Pinaatti kasvaa keväällä ja alkukesällä hyvin ruukuissa ja astioissa, jotka kannattaa sijoittaa puolivarjoon. Punaruotinen 'Red Kitten' on tuoreena kaunis lisä salaateissa, baby leaf - asteella korjattuna.Pinaatti kasvaa keväällä ja alkukesällä hyvin ruukuissa ja astioissa, jotka kannattaa sijoittaa puolivarjoon. Punaruotinen 'Red Kitten' on tuoreena kaunis lisä salaateissa, baby leaf - asteella korjattuna.
Kiehauta pinaatinlehtiä 2– 5 minuuttia. Heitä keitinvesi pois. Lehdissä olevan oksaalihapon ja mahdollisten nitraattien vuoksi tuoreena niitä käytetään vain pieniä määriä ja tuoresalaattiin valitaan nuorimpia, pikkuisia lehtiä.Kiehauta pinaatinlehtiä 2– 5 minuuttia. Heitä keitinvesi pois. Lehdissä olevan oksaalihapon ja mahdollisten nitraattien vuoksi tuoreena niitä käytetään vain pieniä määriä ja tuoresalaattiin valitaan nuorimpia, pikkuisia lehtiä.

Pinaattilajikkeet testissä

'Medania' Paras lehtisato, hitaimmin kukkaan virittyvä.

'Nores' Onnistuu ainakin silloin, kun kosteutta on riittävästi.

'Red Kitten' Kauniin punaruotisten lehtien punaisuus vaihtuu tummanvihreäksi keitettäessä.

'Viking' Teräväkärkiset lehdet, melko hyvä sato ennen kukintaa.

’Medania’’Medania’
’Nores’’Nores’
’Red Kitten’’Red Kitten’
’Viking’’Viking’
Laikkutautia köynnöspinaatilla.Laikkutautia köynnöspinaatilla.