Jos alkukesä on kylmä, pavut kannattaa esikasvattaa sisällä ja karaista ennen istutusta. Karaistutkin taimet on hyvä suojata hallaharsolla.

Kasvata salkopapuja

Kylvä pavut suoraan lämpimään, yli +12 asteiseen maahan tai esikasvata taimia parin viikon ajan. Papu kasvattaa pitkät juuret, joten kasvatusastian on syytä olla noin 15 cm syvä. Wc-paperirullat sopivat tarkoitukseen hyvin. Istuta esikasvatetut pavut kuohkeaan multamaahan ja kastele. Voit sekoittaa multaan kompostia tai hieman luonnonmukaista lannoitetta, mutta varo lannoittamasta papuja liikaa. Salkopavut kasvavat nimensä mukaisesti korkeiksi, helposti yli kaksimetrisiksi ja tarvitsevat köynnös- säleikön tai muun tuen. Muista kastella papuja säännöllisesti ja korjaa palot ohuina, kun siemenet eivät ole vielä pullistuneet. PR

Istuta sipulit niin, että suippo pää jää mullan pinnalle.

Sipulit multaan

Sipulit kasvatetaan pienistä istukassipuleista. Liota istukkaita tunnin parin ajan ennen istutusta. Muokkaa kasvualusta kuohkeaksi. Jos haluat korjata pieniä sipuleita jo kesällä, istuta sipulit 7–10 cm välein ja käytä joka toinen sipuli alkukesän aikana niin, että lopullinen taimiväli on heinäkuulla 15–20 cm. Kasvimaalla sopiva riviväli on 30–40 cm, lavassa 15–20 cm. Paina istukkaat multaan niin, että sipulin yläosa ja suippo kärki jäävät näkyviin. Liian syvä istutus tuottaa paksukaulaisia sipuleita, jotka säilyvät huonosti. Peitä istutus harsolla, sillä linnut nostelevat sipuleita mielellään ylös maasta. Tue harso keppien varaan, ettei se paina sipulien kasvavia versoja. Harso myös edistää sipuleiden kasvua ja suojaa sipulikärpäseltä. PR

Kuvassa kirjotähti (Haworthia), mehiruusuke (Echeveria) ja kaksi erilaista aalo-eta (Aloe).

Kestävä ruukkuistutus

Mehikasvit viihtyvät aurinkoisella paikalla ja pärjäävät paahteisellakin parvekkeella. Eri lajeja ja lajikkeita yhdistelemällä saa aikaan hauskannäköisen istutuksen. Mullaksi sopii kaktuksille tai taimikasvatukseen tarkoitettu kevyt ja miedosti lannoitettu multa. Istuta mehikasvit lähekkäin tai peitä paljas multa koristekivillä. Mehikasvit keräävät vettä paksuihin lehtiinsä ja haihduttavat vain vähän. Sopiva kastelutiheys riippuu kasveista ja ruukun koosta. Aloita kastelemalla 1–2 viikon välein. Kokeilemalla löydät oikean rytmin. PR

Lehtiarkisto

LEIKITTELE KESÄKUKILLA. Valitse tänä vuonna kesäkukkaruukkuihin uusia tuttavuuksia. Kokeile esimerkiksi pikkuruista sinitulitorvea, iloista kesäkynttilää ja ilmavaa poutapilveä. Yhdistä ruukkuihin myös heiniä, perennoja ja yrttejä. Lue juttu Kotipuutarha 5/2010, s. 12.

PERUSTA KIVIKKORYHMÄ. Kukita rinnepiha tai perusta tarha kallionkoloihin. Kivikkoisissa ja kuivissa oloissa viihtyy kokonainen liuta puutarhan sulostuttajia. Tutustu lajivalikoimaan ja perusta kukkiva sorameri omaan puutarhaasi. Lue juttu Kotipuutarha 1/2013, s. 10.

VAALI TOUKKIA PUUTARHASSA. Horsmaa, nokkosta ja karhunputkea ei kannata kitkeä kokonaan pois puutarhasta, sillä perhosten toukat käyttävät näitä luonnonkasveja ravintonaan. Opi tunnistamaan toukat, ettet vahingossa hävitä niitä! Lue juttu Kotipuutarha 1/2013, s. 64.

ISTUTA KUUSAMIA. Reheviä köynnöksiä, näkösuojaa tarjoavia peittopensaita ja suloisesti tuoksuvia kukkia. Kuusamat (Lonicera) viihtyvät tuoreessa kasvualustassa, puolivarjoisassa paikassa. Tutustu ja istuta vehreää runsautta puutarhaan. Lue juttu Kotipuutarha 6/2010, s. 30.

Kestotilaaja! Lue jutut lehtiarkistosta,

http://verkkojulkaisu.viivamedia.fi/kotipuutarha