Neuvot ja niksit

Istuta oma kirsikkapuu

Valitse kirsikkapuulle aurinkoinen, mielellään tuulensuojainen kasvupaikka. Multaa saa olla 80–100 cm syvyydeltä. Jos maaperä on savinen, kasvualusta on hyvä salaojittaa tai rakentaa reilu kohopenkki, jonka mitat ovat vähintään 1,5 x 1,5 m ja syvyys 1 m.

Kohopenkissä alimmaiseksi savimaata vasten ja osittain siihen sekoitettuna tulee 20 cm karkeaa soraa, sepeliä tai kiviä. Loput 80 cm kasvualustasta on kalkittua ja peruslannoitettua multaa. Kohopenkin kokonaissyvyydestä 80 cm on ympäröivän maanpinnan alapuolella ja 20 cm yläpuolella. Tukipuut tai muurikivet pitävät kohopenkin kasassa.

Paljas istutusalue on hyvä kattaa esimerkiksi kuorikkeella tai oljilla. Kate pitää maanpinnan kosteana ja vähentää kastelun tarvetta sekä mullan valumista. Katetta ei pidä laittaa aivan puun runkoon kiinni.

Poista juuririkkaruohot ja kuohkeuta pohjamaa talikolla. Lisää istutuskuoppaan uutta, kalkittua multaa. Painele multa jaloilla tiiviiksi. Nosta puu taimiruukussa kuoppaan. Kuoppa on sopivan syvyinen, kun juuripaakun pinta on samalla tasalla ympäröivän maan tai kohopenkin reunojen 
kanssa.Siirrä puu sivuun ja kastele sitä runsaasti ennen istutusta. Juuripaakku saa olla istuttaessa litimärkä. Sahaa tukikepit sopivaan mittaan ja paina ne istutuskuoppaan. Kumivasara on oiva apuväline.Katkaise sopiva pätkä taipuisaa muoviputkea ja aseta se istutuskuoppaan. Kiinnitä putken pää tukikeppiin niin ylös, että se jää maanpinnalle, kun myöhemmin täytät kuopan. Kasteluputken avulla vesi menee suoraan puun juuristoalueelle.Istuta puu niin, että juuripaakun yläpinta tulee maan pinnan tasalle. Muotoile istutusalueen pinta hieman viettäväksi. Kastele puuta reilusti istutuksen jälkeen. Jatka säännöllistä kastelua ensimmäisen kesän ajan. Anna puulle vettä pari kolme kastelukannullista kerralla noin viikon välein. Sido puu tukikeppeihin löyhästi niin, että latvus pääsee hieman heilumaan tuulessa. Kevyt huojunta vahvistaa taimen juuria.

1 Poista juuririkkaruohot ja kuohkeuta pohjamaa talikolla. Lisää istutuskuoppaan uutta, kalkittua multaa. Painele multa jaloilla tiiviiksi. Nosta puu taimiruukussa kuoppaan. Kuoppa on sopivan syvyinen, kun juuripaakun pinta on samalla tasalla ympäröivän maan tai kohopenkin reunojen kanssa.

2 Siirrä puu sivuun ja kastele sitä runsaasti ennen istutusta. Juuripaakku saa olla istuttaessa litimärkä. Sahaa tukikepit sopivaan mittaan ja paina ne istutuskuoppaan. Kumivasara on oiva apuväline.

3 Katkaise sopiva pätkä taipuisaa muoviputkea ja aseta se istutuskuoppaan. Kiinnitä putken pää tukikeppiin niin ylös, että se jää maanpinnalle, kun myöhemmin täytät kuopan. Kasteluputken avulla vesi menee suoraan puun juuristoalueelle.

4 Istuta puu niin, että juuripaakun yläpinta tulee maan pinnan tasalle. Muotoile istutusalueen pinta hieman viettäväksi. Kastele puuta reilusti istutuksen jälkeen. Jatka säännöllistä kastelua ensimmäisen kesän ajan. Anna puulle vettä pari kolme kastelukannullista kerralla noin viikon välein.

5 Sido puu tukikeppeihin löyhästi niin, että latvus pääsee hieman heilumaan tuulessa. Kevyt huojunta vahvistaa taimen juuria.

Kuvat: Maija Astikainen