Vanhat omenapuut luovat rungon 20-luvun pihapiirille. Kalkkipitoinen ja syvämultainen maa näkyy puiden kukoistavana kasvuna.
Vanhat omenapuut luovat rungon 20-luvun pihapiirille. Kalkkipitoinen ja syvämultainen maa näkyy puiden kukoistavana kasvuna.

Unelmaelämää hedelmätarhassa

Mitä tapahtuu, kun kaksi kaupunkilaista muuttaa unelmatalon perässä maalle? Saara Reimanin arkeen kuuluvat puolivilli puutarha, iso hedelmätarha, omavaraisuuden tavoittelu ja arjen kauneudesta nauttiminen.

Kun Saara Reiman muutti omenatarhoistaan tunnetun Lohjan Virkkalaan, naapuri opasti hänet ensi töikseen tavoille.

”Jos huomaatte omenavarkaan, juoskaa nopeasti hakemaan muovikasseja omenoiden kuljettamiseen”, Saara muistelee naapurin sanoja.

Touko–kesäkuun vaihteessa aikaisempienkin omenalajikkeiden satoon on vielä aikaa. Lähes kaikki tarhan 27 puuta ovat puhjenneet komeaan kukintaan. Puiden määrä ei ole kuitenkaan täkäläisittäin kovin suuri, sillä lähes kaikissa pihoissa kasvaa kymmenittäin hedelmäpuita. Naapurin tontilla komeilee 40 omenapuuta, toisella naapurilla taas noin 80 kriikunaa.

”Meidän tontillamme on jo vuosikymmeniä yritetty pysytellä molempien perässä, mutta sentään häviölle jääden, onneksi.”

Puiden lukumäärä ylittää kuitenkin kymmenkertaisesti sen, mistä Saara ja hänen miehensä Teemu Reiman haaveilivat reilut kymmenen vuotta sitten. Saara unelmoi pienestä kasvimaasta, Teemulle olisi riittänyt rivitalopiha.

Suunnitelmat muuttuivat kertarysäyksellä, kun ikänsä kaupungissa asunut pariskunta sai päähänsä mennä katsomaan 20-luvun puutaloa idyllisen kulttuurimaiseman syleilyssä. Talon ympärillä kukkivan omenatarhan lumo tepsi: Saara ja Teemu tekivät tarjouksen samana iltana.

”Ja niin aloimme hoitaa omenatarhaa, vaikka emme osanneet käyttää edes ruohonleikkuria.”

Saara, VTM, filosofi ja ympäristöeetikko, pohtii nopeaa ostopäätöstä Filosofian puutarhassa -bloginsa postauksessa, joka ajoittuu muutaman vuoden takaiseen omenapuiden kukinta-aikaan: ”En tiedä, voiko mystinen rakkaus johtaa harhaan. Tähän aikaan vuodesta on vaikea uskoa, että niin voisi olla.”

Omenapuiden kehto

Lohjan seutu kuuluu mantereen ilmastollisesti suotuisimpiin alueisiin. Maa on täällä kalkkiperäistä, ja vanha kalkkitehdas sijaitsee vain kilometrin päässä tontista. Korkea pH-luku hyödyttää kaikkia hedelmäpuita, mikä näkyy elinvoimaisena kasvuna.

Täkäläiset leikkaavat puut huolellisesti ja vuosittain, oikeaoppiset leikkaus- ja taivutusohjeet välittyvät sukupolvelta toiselle. Myös uudet naapurit opastetaan mieluusti kasvatuksen saloihin. Reimanitkin ottivat vuosia oman onnensa nojassa olleiden, sateenvarjon mallisten puiden saksimiseen mallia naapurilta.

”Leikkaaminen oli helppoa, sillä puilla oli niin selvä muoto. Poistimme vain sen, mikä ei näyttänyt kuuluvan puuhun”, Saara toteaa.

Tarkat ohjeet omenapuiden oikeasta leikkausajasta saavat Saaran huvittumaan. Puuhassa kuluu nimittäin noin kuukausi, jos ahkeroi kaikki illat. Leikkaaminen alkaakin vähälumisina talvina jo helmikuun puolivälissä. Omenatarha tarjoaa Saaralle ja Teemulle parhaan mahdollisen paikan nauttia lopputalven vaihtumisesta kevääksi.

”Samalla näen, miten linnut aloittavat kevättouhunsa ja miten ensimmäiset pälvet ilmaantuvat.”

Blogissaan Saara kuvailee, kuinka omenapuu, oksaleikkuri ja raikas ulkoilma karkoittavat murheet: ”Ei ole yhtään epäselvää, mitä elämällä pitäisi tehdä, mikä on sen suunta ja tarkoitus, ja mitä hyötyä kaikesta ahkeroinnista on. Omenapuu haluaa vain kauniin, vesiversoista siivotun latvuksen, ja oksasaksia pitelevän ihmisen tehtävä on leikata se.”

Seuraavien vuosikymmenten sato

Osa puista on jo vanhoja ja lahoja. Tarhan omistajat istuttavat puutarhaan uusia taimia, jotta hedelmätarha kukoistaisi tontilla myös tulevina vuosikymmeninä.

”Ystävät lakkasivat kyselemästä liikojen puiden kaatamisesta, kun aloimme istuttaa uusia taimia”, Saara virnistää.

Omenapuun taimen kasvattaminen satoisaksi, hyvärakenteiseksi puuksi on Saarasta paljon vaikeampaa kuin vanhojen puiden hoitaminen. Rusakot ja jänikset kaluavat hanakasti taimia ja nuoria puita, taivuttaminen ja leikkaaminenkin tuottavat päänvaivaa. Oksakulmat taivutetaan kivi- ja naruviritelmän avulla avoimiksi samaan tapaan kuin ammattitarhalla.

”Puu ohjataan kasvamaan virkkalalaiseen bonsaimalliin. Sateenvarjon mallinen latvusto kestää hedelmien painon ja kuivaa nopeasti sateen jälkeen.”

Omenapuiden lisäksi pihassa kasvaa reilut 50 luumu- ja kriikunapuuta. Minne uusia puita saa oikein mahtumaan?

”Onneksi puutarhassamme on toistaiseksi vielä muutama hedelmäpuun mentävä kolo.”

Tässäkin apuun tulee paikallinen ajattelutapa: pieneenkin koloon mahtuu omenapuu, jos sen leikkaa huolellisesti. Lisäksi jokaiseen tarjolla olevaan tontin kolkkaan kannattaa istuttaa hedelmäpuu.

Lohja tunnetaan omenakaupunkina, jossa järjestetään vuosittain Omenakarnevaalit. Reimanit eivät ole vielä koskaan ehtineet juhlahumuun mukaan, sillä syyskuun loppu on puuhakasta aikaa. Silloin talon alla olevaan kellariin kannetaan lähes päivittäin mehuja, hilloja ja siidereitä.

”Syksyllä emme ehdi kävellä. Silloin juostaan.”

Saara kuvailee satoaikaa blogissaan näin: ”En enää muista, mitä teimme syksyisin ennen kuin otimme nämä hedelmäpuut kasvatettaviksemme. Emme mitään erityisen mieleenpainuvaa. Maalla elämään on tullut aivan uusi rakenne, ja alati monimutkaistuvassa, sirpaloituvassa maailmassa siinä on jotakin hyvin lohdullista.”

Puiden kukinta taas pysäyttää puutarhan kevätkiireet, kuten kasvimaan kunnostamisen. Silloin Saara viipyilee puutarhassa nauttien huumaavasta kukkaisjuhlasta ja pölyttäjien pörinästä.

Saara ja Teemu pyrkivät järjestämään omenankukkajuhlat ystäville, jotka pääsevät paikalle lyhyellä varoitusajalla. Silloin pöytä koreilee oman puutarhan antimilla: salaatissa maistuvat voikukan lehdet ja raparperihillokkeella täytetyn kakun päällä koreilee kriikunan kukkia.

Muitakin puutarhan antimia on tulossa pöytään. Mansikkamaa nousi puutarhaan vasta yhdeksän vuoden suunnittelun ja jahkailun jälkeen.

”Tämä pientila ottaa vuosittain askelen hyvään suuntaan. Yksi askel vuodessa, kymmenen vuosikymmenessä. Tarkemmin ajatellen se on ihan sopiva tahti.”

1 Syksyisin Saara ja Teemu Reimanin kellari täyttyy hilloista, soseista ja mehuista.2 Kevätesikko (Primula veris) kasvaa omenapuiden alustalla. Muiden perennojen tapaan se joutuu kamppailemaan elintilasta rehevässä puutarhassa.3 Japaninruusukvitteni (Chaenomeles japonica) kasvaa omenapuun katveessa. Hedelmä antaa ihanan maun omenahilloon.4 Oregano eli mäkimeirami tuottaa satoa keväästä syksyyn. Saara Reiman iloitsee jok’ikisestä puutarhan tuottamasta ruuan murusesta. Pihassa suositaan hyötykasveja kaikkialla: ovensuussa roikkuu amppelitomaatti, vajan seinustalla versoo chilejä ja tomaatteja. Satoa tuottavat myös useat marjapensaat, vadelmamaa, kirsikka- ja luumupuut, mansikkamaa, pieni yrttipenkki ja lehtikompostissa kasvavat kurpitsat.5 Puistolemmikki kylväytyy omenapuiden alla.6 Kirsikka kukkii ennen omenaa. Kun lajeja ja kasveja on runsaasti, satoa tulee aina ja siitä riittää myös lintujen ja tuholaisten suihin.

Kauneutta ja syötävää puutarhasta

1 Syksyisin Saara ja Teemu Reimanin kellari täyttyy hilloista, soseista ja mehuista.

2 Kevätesikko (Primula veris) kasvaa omenapuiden alustalla. Muiden perennojen tapaan se joutuu kamppailemaan elintilasta rehevässä puutarhassa.

3 Japaninruusukvitteni (Chaenomeles japonica) kasvaa omenapuun katveessa. Hedelmä antaa ihanan maun omenahilloon.

4 Oregano eli mäkimeirami tuottaa satoa keväästä syksyyn. Saara Reiman iloitsee jok’ikisestä puutarhan tuottamasta ruuan murusesta. Pihassa suositaan hyötykasveja kaikkialla: ovensuussa roikkuu amppelitomaatti, vajan seinustalla versoo chilejä ja tomaatteja. Satoa tuottavat myös useat marjapensaat, vadelmamaa, kirsikka- ja luumupuut, mansikkamaa, pieni yrttipenkki ja lehtikompostissa kasvavat kurpitsat.

5 Puistolemmikki kylväytyy omenapuiden alla.

6 Kirsikka kukkii ennen omenaa. Kun lajeja ja kasveja on runsaasti, satoa tulee aina ja siitä riittää myös lintujen ja tuholaisten suihin.

Hyötytarha Lohjan Virkkalassa

Omistaja Saara ja Teemu Reiman

Menestymisvyöhyke Ib

Puutarhan koko Noin 2 200 neliömetriä.

Viljely alkoi Tontilla 20-luvulla, nykyiset omistajat ovat asuneet täällä 10 vuotta.

Maalaji Ihanteellinen multamaa

Blogi filosofianpuutarha.blogspot.fi

Kerrannaiskukkainen kaunokainen eli tuhatkauno (Bellis perennis) on vanhaa perua.Kerrannaiskukkainen kaunokainen eli tuhatkauno (Bellis perennis) on vanhaa perua.
Itse ommellut mekot ja essut palvelevat Saaran työasuna ympäri vuoden.Itse ommellut mekot ja essut palvelevat Saaran työasuna ympäri vuoden.
Leveälatvuksiset puut saavat runsaasti valoa ja niiden lehdistö kuivaa nopeasti aamulla ja sateen jälkeen.Leveälatvuksiset puut saavat runsaasti valoa ja niiden lehdistö kuivaa nopeasti aamulla ja sateen jälkeen.