Punakukkaiset kasvit

Suorakaiteen muotoinen kukkapenkki. Idea runsaslajiseen suunnitelmaan on lainattu Naantalin Kultarannasta.

Istutus on saanut inspiraationsa kuuluisan suomalaisen puutarha-arkkitehdin, Paul Olssonin (1890–1973) punavoittoisesta istutusalueesta, joka sijaitsee Kultarannan muotopuutarhassa. Tämä Punatarha-niminen istutus on näyttävä sekoitus kesäkukkia ja perennoja, ja se on sijoitettu Kultarannassa paraatipaikalla. Suunnitelman värimaailma ja muotokieli on valittu suoraan Punatarhasta.

Istutus tulee sijoittaa aurinkoiselle paikalle, sillä punainen näyttää parhaalta suorassa auringonvalossa. Värin eri sävyillä syntyy salaperäisen romanttinen tunnelma.

Punainen on puutarhan huutomerkki, joka vaatii huomion eikä pyytele anteeksi olemassaoloaan. Suurella määrällä kirkkaanpunaista voi olla latistava vaikutus. Sen takia istutukseen on valittu punaisen eri sävyjä sekä muutama lisäväri, jotka rikkovat punaisen aikaansaaman yksitotisuuden. Lisäväriä istutukseen tuovat hempeän pastelliset kivikkokäenminttu ja virginiantädyke ’Rosea’ sekä siniliilaan vivahtava yksivuotinen jättiverbena.

Paul Olsson suunnitteli Kultarannan puutarhan yhdessä isänsä Svante Olssonin (1856–1941) kanssa. Presidentin kesäasunnon puutarhan muotokieli edustaa 1900-luvun arkkitehtonista puutarhatyyliä, jonka Paul Olsson omaksui, kun hän opiskeli Saksassa. Tyylin mukaisesti Punatarhakin on puhtaan geometrinen. Suorakaiteen muotoinen istutus löytyy puutarhan keskiakselilta.

Useita julkisia puutarhoja suunnittelut Paul Olsson suosi monissa kasviryhmissään yhtenäistä värisävyä. Hän luotti siihen, että erilaiset vivahteet, kuten sävyt ja lehtimuodot, luovat vaihtelua istutukseen.

Lähde: Kultarannan puistopuutarhuri, hortonomi Terho Marttila


1 Virginiantädyke (Veronica virginica) kukkii ravinteikkaalla ja aurinkoisella paikalla vuodesta toiseen. Suunnitelmaan sopii parhaiten vaaleanpunainen Rosea-lajike. Kuvassa oleva lajike on siniliila. 100–150 cm2 Syysleimu ’Starfire’ (Phlox paniculata) on yksi Kultarannan Punatarhan vahvoista punaisista kukkijoista. Lajike on leimuistakin yksi punaisimmista. 70–90 cm3 Verikonnantatar (Bistorta amplexicaulis) on hillittykasvuinen ja matala tatarlaji. Sillä on pitkä kukinta-aika ja maata peittävä kasvutapa. 60–90 cm4 Kivikkokäenminttu (Calamintha nepeta) on pensastava pieni yrtti, jota käytetään paljon koristekasvina. Se sietää hyvin paahdetta ja kuivuutta ja sopii siten kivikkokasviksi. 30 cm5 Jättiverbena (Verbena bonariensis) on ilmava ja tukeva kesäkukka. Muista latvoa taimet, niin saat ne haarautumaan. 70–120 cm6 Riippaverbena (Verbena bipinnatifida) on kesäkukka, joka muodostaa terttumaisia kukintoja rentoihin versoihin. Siksi se sopii amppeleihin, kukkalaatikoihin ja istutusten reunoille. 20–40 cm7 Ruusunnuppubegonia (Begonia Rosiflora-Ryhmä) on aurinkopaikan kesäkukka, joka viihtyy myös ruukussa ja käy huonekasviksikin. Paahdetta se ei kuitenkaan siedä. 30 cm8 Semikaktusdaalia (Dahlia Semikaktus-Ryhmä) on yksi daalioiden koristeellisimmista muodoista. Daaliat jaetaan ulkonäkönsä perusteella koriste-, kaktus-, semikaktus- ja lummedaalioihin. 90–120 cm9 Koristedaalian (Dahlia Dekorativ-Ryhmä) matalat lajikkeet sopivat kesädaalioiden tapaan istutuksen reunaan tai ruukkuihin. Lisää tietoa daalioista ja kuva koristedaaliasta sivulla 26.
30–50 cm

Istutuksen kasvit

1 Virginiantädyke (Veronica virginica) kukkii ravinteikkaalla ja aurinkoisella paikalla vuodesta toiseen. Suunnitelmaan sopii parhaiten vaaleanpunainen Rosea-lajike. Kuvassa oleva lajike on siniliila. 100–150 cm 8–9

2 Syysleimu ’Starfire’ (Phlox paniculata) on yksi Kultarannan Punatarhan vahvoista punaisista kukkijoista. Lajike on leimuistakin yksi punaisimmista. 70–90 cm 7–9

3 Verikonnantatar (Bistorta amplexicaulis) on hillittykasvuinen ja matala tatarlaji. Sillä on pitkä kukinta-aika ja maata peittävä kasvutapa. 60–90 cm 7–9

4 Kivikkokäenminttu (Calamintha nepeta) on pensastava pieni yrtti, jota käytetään paljon koristekasvina. Se sietää hyvin paahdetta ja kuivuutta ja sopii siten kivikkokasviksi. 30 cm 7–8

5 Jättiverbena (Verbena bonariensis) on ilmava ja tukeva kesäkukka. Muista latvoa taimet, niin saat ne haarautumaan. 70–120 cm 7–9

6 Riippaverbena (Verbena bipinnatifida) on kesäkukka, joka muodostaa terttumaisia kukintoja rentoihin versoihin. Siksi se sopii amppeleihin, kukkalaatikoihin ja istutusten reunoille. 20–40 cm 6–9

7 Ruusunnuppubegonia (Begonia Rosiflora-Ryhmä) on aurinkopaikan kesäkukka, joka viihtyy myös ruukussa ja käy huonekasviksikin. Paahdetta se ei kuitenkaan siedä. 30 cm 6–9

8 Semikaktusdaalia (Dahlia Semikaktus-Ryhmä) on yksi daalioiden koristeellisimmista muodoista. Daaliat jaetaan ulkonäkönsä perusteella koriste-, kaktus-, semikaktus- ja lummedaalioihin. 90–120 cm 7–9

9 Koristedaalian (Dahlia Dekorativ-Ryhmä) matalat lajikkeet sopivat kesädaalioiden tapaan istutuksen reunaan tai ruukkuihin. Lisää tietoa daalioista ja kuva koristedaaliasta sivulla 26.

30–50 cm 7–9

aurinko  puolivarjo  varjo  kukinta-aika

Säihkyvät daaliat

Lajikeryhmästä riippuen daalian kerrannaiskukkaiset, yksinkertaiset vuokkomaiset, yksiväriset, moniväriset, pienet ja suuret kukinnot ovat loputon ihmettelyn aihe puutarhassa. Suurimmat kukat kasvavat jopa lapsen pään kokoiseksi.

Suomessa yksivuotisena kasvava daalia on mainettaan helpompi. Kukkiakseen se tarvitsee ravinteikkaan kasvualustan ja säännöllisen kastelun. Monivuotisen ilon kasvista saa, kun nostaa juurakon ylös ennen pakkasia. Juurakko talvehtii kellarissa turpeen seassa. Pakkaslukemia juurakko ei kestä.

Kuvassa kasvavat rinnakkain vaaleanpunainen koristedaalia ja syvänpunainen suklaakosmos.

1. PERUSTA 2 x 4 metrin kokoinen istutusalue aurinkoiselle, mutta ei paahteiselle paikalle. Muokkaa maa ravinteikkaaksi ja vettä pidättäväksi 40 sentin syvyydeltä. Hyvässä pohjassa on 3/4 ravinteikasta multaa ja 1/4 karkeaa hiekkaa.
2. ISTUTA perennat ja kesäkukat istutuskartan mukaisesti. Peitä juuripotit kokonaan mullalla ja tiivistä multa kasvin ympäriltä hellästi käsin painellen.
3. KASTELE istutus huolellisesti juuren syvyydeltä. Kesäkukkia sisältävä istutus tarvitsee jatkuvaa kastelua läpi kesän 1–2 kertaa viikossa. Annan kasteluveden mukana kesäkukille tarkoitettua lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.
4. POISTA kesäkukkien taimet ennen talvea ja anna perennoille vähätyppistä syyslannoitetta. Kesäkukat tulee uusia istutukseen joka kevät.

Perusta, istuta ja hoida

1. Perusta 2 x 4 metrin kokoinen istutusalue aurinkoiselle, mutta ei paahteiselle paikalle. Muokkaa maa ravinteikkaaksi ja vettä pidättäväksi 40 sentin syvyydeltä. Hyvässä pohjassa on 3/4 ravinteikasta multaa ja 1/4 karkeaa hiekkaa.

2. Istuta perennat ja kesäkukat istutuskartan mukaisesti. Peitä juuripotit kokonaan mullalla ja tiivistä multa kasvin ympäriltä hellästi käsin painellen.

3. Kastele istutus huolellisesti juuren syvyydeltä. Kesäkukkia sisältävä istutus tarvitsee jatkuvaa kastelua läpi kesän 1–2 kertaa viikossa. Annan kasteluveden mukana kesäkukille tarkoitettua lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.

4. Poista kesäkukkien taimet ennen talvea ja anna perennoille vähätyppistä syyslannoitetta. Kesäkukat tulee uusia istutukseen joka kevät.

Suunnitteluhortonomi Kati Jukarainen antaa suunnitteluvinkkejä.Suunnitteluhortonomi Kati Jukarainen antaa suunnitteluvinkkejä.

Lisää alkukesän kukintaa ja toteuta koko istutus kesäkukilla.

Tarhatähtisilmä

Vaihda kivikkokäenmintun tilalle tarhatähtisilmä (Osteospermum Ecklonis-Ryhmä). Matalat tähtisilmät sopivat ruukkujen lisäksi myös aurinkopaikan kukkapenkkiin. Näyttäviä tarhatähtisilmiä löytyy useissa eri väreissä. 30 cm 6–10.

Punakosmoskukka

Vaihda verikonnantataren tilalle punakosmoskukka (Cosmos bipinnatus). Punakosmoskukat tuovat istutukseen herkkyyttä ja ilmavuutta. Samettimaisen ohuet ja pehmoiset kukat sekä tillimäisen kevyt lehdistö ovat kosmosten kauneuden salaisuus. 40 cm 6–10

Hämähäkkikukka

Vaihda syysleimun ja virginiantädykkeen tilalle hämähäkkikukka (Cleome hassleriana). Se on erikoinen kesäkukka kokonsa ja ulkonäkönsä puolesta. Kookkaudesta huolimatta hämähäkkikukilla on ilmava habitus. 90–100 cm 7–10

aurinko  puolivarjo  varjo  kukinta-aika

Kuvat: Hanna Marttinen, Ella Räty, Outi Tynys ja Teija Tuisku