Neuvot & niksit

Palmu kitui liian pienessä ruukussa ja istutettiin uuteen multaan.
Palmu kitui liian pienessä ruukussa ja istutettiin uuteen multaan.

Viherviidakon mullanvaihto

Viherkasvit kaipaavat mullanvaihtoa, kun ruukku on jäänyt kasvin kokoon nähden pieneksi, ruukku on täyttynyt juurista tai kasvi halutaan jakaa. Kasvien multa on voinut ajan oloon huveta tai sen pinnalle on noussut kalkkia tai lannoitesuoloja.

Vanhojen arvokkaiden huonekasvien multia vaihdetaan harvakseltaan. Usein riittää, kun levittää keväällä juuripaakun pinnalle tuoretta kukkamultaa, josta ravinteet liukenevat kasvin käyttöön.

Kun ruukku on käynyt pieneksi, uuden ruukun tulee olla vain muutamia senttimetrejä entistä suurempi. Taimi kastellaan tunteja aikaisemmin, irrotetaan vanhasta ruukusta ja istutetaan uuteen astiaan, tuoreeseen multaa.

Istutukset kastellaan, jotta multa tiivistyy juurten ympärille. Lannoittaminen aloitetaan vasta, kun kasvit ovat juurtuneet uuteen kasvualustaan. Uudessa mullassa on riittävästi ravinteita alkuviikoiksi.

Ruukutuksen yhteydessä tyveltä tiheinä kasvavia lajeja voi jakaa. Juurakko halkaistaan veitsellä tai sormin kahteen tai useampaankin osaan. Jokaiseen tulee jäädä sekä juuria että versoja. Juuripistokkaat istutetaan suoraan multaan.

Kasvien sivuhaaroista saa latvapistokkaita, jotka voi leikata muutaman nivelen mittaisiksi, ja juurruttaa ne vedessä tai pistää suoraan multaan. Joskus kasvi on niin korkea, että latvaosa on syytä juurruttaa omaksi yksilökseen.


Kevät on hyvä aika jakaa huonekasvit, koska silloin käsittelystä toipuvilla kasveilla on edessään kasvukausi aikaa juurtua ja rehevöityä. Paavalinkukat eli saintpauliat voi lisätä lehtipistokkaista tai sivuruusukkeista.

Kotiin hankitut uudet viherkasvit, kuten kuvan aaltomaija, kannattaa istuttaa hieman kasvatusruukkua suurempaan ruukkuun. Altakasteluruukuissa viihtyvät kosteutta kaipaavat lajit, saviruukuissa kasvit kaipaavat säännöllistä kastelua.

Kukkamullan rakenne, happamuus ja ravinteikkuus vaihtelevat tuotteittain. Hiekkapitoinen viherkasvimulta on vettä läpäisevää ja rakenteeltaan kestävää, joten se sopii altakasteluruukkuihin. Humuspitoiset mullat pidättävät paremmin vettä ja ravinteita ja sopivat myös kukkiville lajeille.