Neuvot ja niksit

Kukoistava sipulikranssi asetetaan vedenpitävälle alustalle ja pidetään viileässä.
Kukoistava sipulikranssi asetetaan vedenpitävälle alustalle ja pidetään viileässä.

Kokoa värikäs ­kranssi

Värikäs kranssi syntyy liekehtivän oransseista ruusuista ja herkistä keväisistä sipulikukista: tetenarsisseista, perunanarsisseista ja helmililjoista. Sipulikukat on poimittu keväisistä ruukkuistutuksista, jotka alkavat olla kukintansa loppusuoralla. Kranssissa kukat saavat vielä pienen jatkoajan.

Varpumaisen pagodipuun versot tuovat kranssiin keväistä herkkyyttä. Kranssin kasvit säilyttävät parhaiten tuoreutensa parvekkeella tai viileällä kuistilla. Ruusutkin viihtyvät yllättävän hyvin viileässä kevätsäässä. Yöksi kranssi kannattaa nostaa sisätiloihin mahdollisimman viileään paikkaan.

Parhaimmillaan värikäs kranssi säilyttää kauneutensa viikkokaudet ja on kuivuttuaankin koristeellinen.

Kevätkranssin pohjaksi hankitaan oasis- eli märkäsieni. Imeytä sienipohjaa vedessä niin kauan, että se tuntuu vedestä kohotettuna painavalta. Huonekasviksi myytävän pagodipuun oksilla, hiirenkorvalle hyödetyillä koivunvarvuilla tai muratinversoilla saa sientä peittoon.Kymmenen kappaleen ruusunippu jalostuu kranssissa. Ei haittaa, vaikka ruusut olisivat avautuneet, sillä viileässä ne kestävät silti pitkään. Leikkaa veitsellä jokainen kukkavarsi 2–3 sentin mittaiseksi. Viistoa leikkauspinta, jotta varsi uppoaa terävästi sieneen.Kukkakranssiin sopivat myös ohikukkineiden narsissien ja helmililjojen viimeiset kukat. Kun joku kukka kuihtuu, sen voi nyppäistä pois ja korvata tuoreella. Lasiterassin tai -parvekkeen pöydällä kranssi on pitkäikäinen.

1 Kevätkranssin pohjaksi hankitaan oasis- eli märkäsieni. Imeytä sienipohjaa vedessä niin kauan, että se tuntuu vedestä kohotettuna painavalta. Huonekasviksi myytävän pagodipuun oksilla, hiirenkorvalle hyödetyillä koivunvarvuilla tai muratinversoilla saa sientä peittoon.

2 Kymmenen kappaleen ruusunippu jalostuu kranssissa. Ei haittaa, vaikka ruusut olisivat avautuneet, sillä viileässä ne kestävät silti pitkään. Leikkaa veitsellä jokainen kukkavarsi 2–3 sentin mittaiseksi. Viistoa leikkauspinta, jotta varsi uppoaa terävästi sieneen.

3 Kukkakranssiin sopivat myös ohikukkineiden narsissien ja helmililjojen viimeiset kukat. Kun joku kukka kuihtuu, sen voi nyppäistä pois ja korvata tuoreella. Lasiterassin tai -parvekkeen pöydällä kranssi on pitkäikäinen.