Kohtaamisia

Luovuus kumpuaa kukista

Floristimestari Saija Sitolahti surffaa leikkokukkatrendien aallonharjalla sekä työssään että lähiaikoina ilmestyvän kirjansa sivuilla.

Miten alun perin päädyit floristiksi ja pitämään kukkakauppaa? Se johtuu oikeastaan sukuperinnöstä. Isovanhemmillani oli kauppapuutarha ja vanhemmillani kukkakauppa. Nuorena hain kolme kertaa lukemaan oikeustiedettä, mutta sitten ensimmäinen kesätyöpaikka kaupassa ja varsinkin kukkasidontakilpailut veivät mennessään. Niinpä opiskelin floristiksi ja floristimestariksi ja jatkoin vanhempieni liikettä yhdessä veljeni kanssa.

Mistä johtuu, että leikkokukkien käyttö on taas lisääntynyt?

Niitä tosiaan näkyy nykyään kaikkialla somessa, blogeissa ja sisustuslehtien sivuilla. Kyseessä voi olla myös muoti-ilmiö, mutta kukalla on helppo viimeistellä niin instagram-kuva kuin kodin sisustus. Kotoilu on lisääntynyt, ja jo pienillä asioilla saa viihtyisää vihreyttä. Kasveillä ympäristöstä tulee nopeasti uniikki ja omaperäinen.

Millaiset trendit leikkokukissa nyt ovat pinnalla?

Aiemmin kukkakimput olivat hyvinkin tiiviitä ja pyöreämuotoisia, nyt sidonnasta on tullut korkeampaa ja ilmavampaa. Kimput saavat näyttää luonnollisen vapailta ja lähes sitomattomilta. Niissä käytetään paljon vihreitä lehtiä, oksia ja kukkia. Nyt kauniit värit ja muodot saavat huomion muhkean massan sijasta. Tilaa uskalletaan antaa jopa yksittäiselle oksalle.

Blogien vapaamuotoiset kimput näkyvät myös floristin työssä, sillä yhä useampi tulee ostamaan kukkia, jotka halutaan mukaan ilman sidontaa.

Kuinka paljon pystyt käyttämään töissäsi kotimaisia kukkia?

Kotimaisia leikkokukkia on tarjolla harmillisen vähän. Havuja ja käpyjä kyllä löytyy, samoin joulun aikaan joulutähtiä, ritarinkukkia ja ruusuja. Muiden leikkokukkien osalta kotimainen tuotanto on pientä ja täytyy pitää tarkkaan silmät ja korvat auki. Suurin osa leikoista tuodaan nykyään Hollannista. Myös perennoja voisi käyttää sidonnoissa, mutta riittävän isoja on harvoin tarjolla. Tässä voisi olla jollekin yrittäjälle tuotteistamisen paikka.

Miksi halusit paljastaa sidonnan niksit uudessa kirjassasi?

Luotan siihen, että mitä enemmän ihmiset uskaltavat käyttää kukkia eri tilanteissa, sitä enemmän nälkä kasvaa. Kukilla on helppo tuottaa iloa vähällä vaivalla, ja ne ovat osa rentoa, stressitöntä elämää. Kaiken tavarapaljouden keskellä kukat ovat myös hyvä lahja, sillä ne voi heittää kuihduttuaan kompostiin.

Millaisia asetelmia teet itsellesi, kun järjestät omat juhlat?

Hyvin usein kokoan pöydälle erilaisia, yhteensopivia maljakoita, joihin asettelen yksittäisiä kukkia ja kauniita lehtiä. Teemana voi olla vaikka jokin tietty väri. Kasvien valinta menee aika paljon vuodenaikojen mukaan. Keväällä sipulikukat ja mimosat ovat ihania, loppuvuodesta leikkoina viehättävät ritarinkukat ja joulutähdet.