Keittiötarvikehyllystä syntyi kätevästi hyllykkö viherkasveille, yrteille ja kesäkukille.
Keittiötarvikehyllystä syntyi kätevästi hyllykkö viherkasveille, yrteille ja kesäkukille.

Piha kuin olohuone

Tyylikkäälle pikkupihalle on rakennettu monta erilaista tilaa, joita asukkaat käyttävät ahkerasti auringon kierron mukaan.

Aurinkoiselle peltoaukeamalle rakennettiin vajaat kymmenen vuotta sitten kolmen paritalon kokonaisuus, ja niiden pienet pihat kukin asukas on laittanut mieleisekseen.

Matleena ja Stefan muuttivat taloonsa ensimmäisten joukossa. Muutettaessa piha oli pelkkä tasattu kenttä, jossa pohjamaan päälle oli vedetty muutaman sentin kerros multaa.

Stefan Forsström oli rakentanut jo pariskunnan aiemman kodin pihaa, joten häntä ei haitannut, vaikka pihamaa ammotti tyhjyyttään. Eipä tarvinnut miettiä, mitä kasveja ottaa tai jättää, vaan asukkaat saivat vapaat tilat ideoilleen.

Matleenalla ja Stefanilla oli alusta pitäen kuva siitä, mitä he halusivat. Kaikki kasvit ovat löytäneet alusta pitäen paikkansa harkitusti, eikä niitä ole tarvinnut siirrellä. Vaikka pihaa tehtiin vuosia pikkuhiljaa, linjaukset ovat pysyneet.

”Halusimme pihastamme helppohoitoisen mutta kodikkaan. Tykkäämme olla kotona ja omalla pihalla. Koska kesän säät vaihtelevat, tarvitaan myös katettuja tiloja. Ukko-koirallemme piha on turvallinen paikka”, Forsströmit kertovat.

Vihreä muuri suojaa

Pihan rakentaminen aloitettiin tuomalla kasvualustaksi kuormakaupalla lisämultaa ja kylvämällä nurmikkoalueet. Tontin rajoille istutettiin ensitöiksi tuija-aita. Vajaassa kymmenessä vuodessa se on venynyt miestä korkeammaksi vihreäksi muuriksi, joka takaa pihalle rauhan.

Modernin talon takapihalle rakennettiin kestopuusta 20 neliömetrin laajuinen puuterassi, joka muutama vuosi myöhemmin lasitettiin. Siitä tuli olohuoneen jatke, jota voi käyttää lähes puolet vuodesta, maaliskuulta lokakuulle.

”Koska lasiterassi on hyvin tiivisrakenteinen ja ilta-auringon puolella, se lämpiää kahvittelupaikaksi keväällä olohuoneen oven avaamalla. Kesällä lasit pidetään auki, sillä muuten kesäksi terassille tuodut viherkasvit paahtuvat”, Matleena huomauttaa.

Lasiterassin viihtyisyyttä lisää sen eteen rakennettu japanilaistyylinen katselupuutarha. Soralla pinnoitetun alueen kohokohtia ovat erikokoiset kivet sekä tarkkaan valitut kasvit, kääpiövuorimännyt, tuijat, koristeheinät ja japaninvaahtera.

”Havujen ja heinien näyttävyydessä on samaa karua kauneutta kuin luonnossamme. Kun katselee tätä puutarhaa, mieli rauhoittuu kuin luonnossa liikkuessa,” Stefan sanoo.

Huvimajan sijaan kesämökki

Vaikka pihalla on kaistale nurmikkoakin, iso osa pihasta on päällystetty soralla ja puulla. Japanilaishenkisen katselupuutarhan päälle on rakennettu puusta laiturimainen kulkureitti. Sitä pitkin kuljetaan terassilta toiselle.

Avoterassille sijoitettiin kalusteet, joiden ääressä voi nauttia ilta-auringosta. Istuinryhmän vieressä on pihan suosituin oleskelupaikka, huvimajan sijaan rakennettu 12 neliömetrin suuruinen pihamökki.

Mökki on Stefanin suunnittelema ja rakentama. Rakennusapua saatiin sekä Stefanin että Matleenan isältä. Isommallekin tilalle olisi käyttöä, mutta mökki piti rakentaa muodoltaan ja kooltaan pieneen tilaan sopivaksi. Mökin pienen koon ansiosta sen rakentamiseen riitti toimen- pidelupa.

Kylmällä kaudella tilassa on sähkölämmitin, jonka ansiosta mökki lämpiää muutaman asteen pakkasellakin. Kesällä lasiseinä pidetään ainakin hyvän sään aikana avoinna.

Pihamökki on päässyt kovaan käyttöön.

”Kutsumme tätä kesämökiksi, jonne on kotoa matkaa vain muutaman askeleen verran. Vaikka mökkimatka on lyhyt, siellä vallitsee kesämökkitunnelma. Meillä käy paljon kavereita, joiden kanssa istumme täällä iltaa.”

Hyötytarha ruukuissa ja astioissa

Pihamökin edustalle on istutettu yrttitarha, jossa versovat rosmariini, basilika, oregano ja laventeli. Kesämökin seinälle Matleena on ideoinut yrttihyllykön. Pihaportin kupeeseen, pihanurmikolle puhkaistiin varsinainen hyötypuutarha, jota ympäröi pergolarakenne.

Puitteiden väliin rakennettiin patio, jossa voi istua ja katsella puutarhaa. Lämpökäsitellystä puusta tehdyissä viljelylaatikoissa satoa tuottavat raparperit ja pensasmustikat ’Aino’ ja ’Alvar’. Pergolan ympärille on istutettu kaneliomenapuita. Satoa syntyy sopivasti kesäpöytään.

”On rikkaus, että kotiovelta on vain muutaman askeleen matka vapaa-aikaan: korjaamaan satoa, kesämökille tai nauttimaan auringosta.”

Kauniiden puurakenteiden verhoksi ovat alkaneet kasvaa rehevät köynnökset. Villiviini versoo hanakasti pergolan puitteissa. Puolivarjossa viihtyvä piippuköynnös vihertää talon kupeella.

Hyötytarhan ja oleskelualueiden väliin on sijoitettu koristeheinälaatikko. Karhunnadat talvehtivat maassa, mutta koristekastikat laatikossa, joissa on pohjassa reiät. Heinät ovat pärjänneet astiassa jo kolme vuotta.

Helppohoitoinen ja kodikas

Kuten pariskunta alun alkaen toivoi, pihasta tuli helppohoitoinen ja kodikas. Kaikki pihan kasvit tyytyvät melko vähään, mutta ilman hoitamista ei selviä yksikään puutarha. Puuhaa riittää läpi vuoden.

Olohuonemaisessa pinnoitteilla peitetyssä puutarhassa patioita lakaistaan ja sorapeitteelle lennähtäneitä roskia kerätään. Tuija-aita leikataan kerran kasvukaudella, pieni nurmikkokaistale kerran kahdessa viikossa.

Rikkaruohojen kasvun pohjamaasta estä sorapeitteen alle levitetty kangas, johon tehtyihin reikiin kasvit on istutettu. Silti rikkaruohoja itää soran pintaan. Stefan nyppäisee ne pois, kun ne alkavat häiritä.

”Vesiheinää talon kupeella kuitenkin vähän säästellään. Naapuri nimittäin paljasti, että se on oikeastaan villivihannes, jota voi käyttää myös salaattiin.”

Aidattu kotipiha on turvallinen ulkoilupaikka myös Forsströmien walesinterrierille, Ukolle.Havujen alusta on peitetty kivikatteella. Sen alle asennettiin rikkaruohojen kasvun pohjamaasta estävä kangas.Maahan istutetut lännenpiippuköynnös (Aristolochia macrophylla) ja imukärhivilliviini (Parthenocissus quinquefolia) verhoilevat pihatalon edustan pergolaa. Koristeheinät talvehtivat laatikossa.

Talon kupeeseen rakennettu laaja patio katettiin muutama vuosi sitten lasiterassilla. Tilan tekstiilit ovat kosteudenkestäviksi käsiteltyjä.

Puulla päällystetyltä terassilta toiselle voi astella kuivin jaloin laiturimaista polkua pitkin.

Kesäkukkien sijaan pariskuntaa viehättävät koristeheinät, kuten yksivuotinen pantaheinä (Setaria italica var. longiseta).Satoaikaan hyöty­tarhan pergola patioineen on mieleinen kahvipaikka.Säännöllistä kastelua kaipaava huonekasvi, sädekaisla (Cyperus involucratus), viihtyy ruukussa lasiterassilla.

1 Aidattu kotipiha on turvallinen ulkoilupaikka myös Forsströmien walesinterrierille, Ukolle.

2 Havujen alusta on peitetty kivikatteella. Sen alle asennettiin rikkaruohojen kasvun pohjamaasta estävä kangas.

3 Maahan istutetut lännenpiippuköynnös (Aristolochia macrophylla) ja imukärhivilliviini (Parthenocissus quinquefolia) verhoilevat pihatalon edustan pergolaa. Koristeheinät talvehtivat laatikossa.

4 Talon kupeeseen rakennettu laaja patio katettiin muutama vuosi sitten lasiterassilla. Tilan tekstiilit ovat kosteudenkestäviksi käsiteltyjä.

5 Puulla päällystetyltä terassilta toiselle voi astella kuivin jaloin laiturimaista polkua pitkin.

6 Kesäkukkien sijaan pariskuntaa viehättävät koristeheinät, kuten yksivuotinen pantaheinä (Setaria italica var. longiseta).

7 Satoaikaan hyöty­tarhan pergola patioineen on mieleinen kahvipaikka.

8 Säännöllistä kastelua kaipaava huonekasvi, sädekaisla (Cyperus involucratus), viihtyy ruukussa lasiterassilla.


Aurinkoisina päivinä pihatalon etuseinän lasitus pidetään avoinna.Raparperi innostui viljelylaatikossa rehevään kasvuun.Säntillisesti leikattu tuija-aita muodostaa tontin rajalle tiiviin lämpöä keräävän muurin, jonka edusta on luonteva oleskelupaikka ilta-auringossa.Lämpökäsitellystä puusta rakennetut pergolarakenteet rajaavat tiloja ja antavat pihalle huonemaista ilmettä.Pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä, kun tekstiili­alalla työskentelevä Matleena sisustaa puutarhaa ja sen oleskelutiloja.Koristekastikka (Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster') viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Pohjastaan rei’itetyssä laatikossa se on talvehtinut jo muutaman vuoden.

Viljelylaatikot sijoitettiin sorapedille, jottei nurmikon leikkaaminen hankaloidu. Monivuotiset viljelykasvit istutettiin suoraan maapohjaan.Kivet ja kasvit muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Stefan asetteli jokaisen kiven paikoilleen harkiten.

Aurinkoisina päivinä pihatalon etuseinän lasitus pidetään avoinna.

Raparperi innostui viljelylaatikossa rehevään kasvuun.

3 Säntillisesti leikattu tuija-aita muodostaa tontin rajalle tiiviin lämpöä keräävän muurin, jonka edusta on luonteva oleskelupaikka ilta-auringossa.

Lämpökäsitellystä puusta rakennetut pergolarakenteet rajaavat tiloja ja antavat pihalle huonemaista ilmettä.

Pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä, kun tekstiili­alalla työskentelevä Matleena sisustaa puutarhaa ja sen oleskelutiloja.

6 Koristekastikka (Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster') viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Pohjastaan rei’itetyssä laatikossa se on talvehtinut jo muutaman vuoden.

7 Viljelylaatikot sijoitettiin sorapedille, jottei nurmikon leikkaaminen hankaloidu. Monivuotiset viljelykasvit istutettiin suoraan maapohjaan.

8 Kivet ja kasvit muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Stefan asetteli jokaisen kiven paikoilleen harkiten.


Matleenan & stefanin vinkit

Puuhastelemalla syntyy viihtyisä piha

Pienenkin pihan voi jakaa erilaisiksi tiloiksi vaikkapa pintamateriaaleilla; nurmikko, sorapinta ja puuterassi vaihtelevat alueittain.

Itse tekemällä saa tilaan juuri oikean kokoisia ja muotoisia rakenteita. Kirjoista, internetistä ja kaupoista saa tietoa – olipa kyse kasvien tai rakennusmateriaalien valinnoista.

Kun rakentaa itse vapaa-ajan projektinaan, aikaa kuluu. Joskus se on hyväksikin, jotta jokaista työvaihetta tehdessään ehtii miettiä tarkkaan ennen kuin toteuttaa.

Kasveista helppohoitoisimpiin kuuluvat havut ja koristeheinät. Nekin vaativat hoitoa, taimivaiheessa kastelua ja myöhemmin leikkaamista.

Kasvillisuus ja pinnoitteet muodostavat pihan rungon. Kun pohjatyöt on tehty huolella, pihan kehittämistä voi jatkaa ruukuilla, kalusteilla ja tekstiileillä.

Katettu tila puutarhassa lisää sen käyttöaikaa. Lasiterassi pysyy lämpimänä varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kodikas huvimaja tai pihatalo on kuin kesämökki.

Pihanrakentamisen kokonaiskustannus oli noin 30 000 euroa, johon sisältyvät myös lasiterassi, terassilaudoitus polkuineen ja kesämökiksi rakennettu pihamökki. Työn osuutta ei ole kukaan laskenut, sillä se on harrastus

Monipuolinen pikkupiha Raisiossa

Puutarhaa hoitavat  Matleena ja Stefan Forsström.

Puutarhan koko 400 neliömetriä.

Kasvuvyöhyke Ib

Puutarhan ikä Yhdeksän vuotta.

Maaperä Vanhaa pellonpohjaa.

Stefan ja Matleena viettävät ystäviensä kanssa paljon aikaa puutarhan merelliseen tyyliin sisustetussa pihamökissä.Stefan ja Matleena viettävät ystäviensä kanssa paljon aikaa puutarhan merelliseen tyyliin sisustetussa pihamökissä.