Lukijasivut

Anna palautetta

Ilahduttiko jokin jutuista erityisesti tai jätitkö jonkin kokonaan lukematta? Anna meille palautetta samalla kun vastaat lukijakilpailuun ja osallistu lehden kehittämiseen!

Kaikki muu saa jäädä sinä iltapäivänä kun haen Kotipuutarhan postilaatikosta! Kevään kukkasipuleiden istutus oli paras. Viisi kuukautta sipulikukkien kukintaa hyvä opas.

Ihanaa, että joku uskaltaa ottaa julkisesti puheeksi kasvisten sopimattomuuden osan ihmisistä ruokavalioon; viittaan juttuun Ilmaa vain (s. 79). Itse olen päässyt yli jo siitä syyllisyydestä, minkä papujen, herneiden, joidenkin kaalien ja kotipuutarhan hedelmien karttaminen joskus aiheutti.

Tiina Lipo-Lempiäinen, Puumala

Todella paljon asiaa oman puutarhan syystöihin ja istutuksiin helposti omaksuttavassa muodossa. Pula-ajan puutarhurit oli mielenkiintoinen näkökulma lähihistoriaan. Sieltä varmaan monet meistä ovat vanhempiensa kautta omaksuneet puutarhatietoa. Korona-aika toi hyvin esille, miten tärkeää on ruuantuotannon omavaraisuus valtakunnan ja pienen perheenkin kannalta katsottuna. Tätä taitoa on syytä säilyttää.

Päivi Arvola, Vanhalinna

Pula-ajan puutarhurit herätti paljon ajatuksia. Tänään ostetaan kaupasta mitä halutaan, silloin ostettiin mitä saatiin tai viljeltiin itse. Kukintaa keväästä toiseen oli myös mielenkiintoinen kirjoitus ja siinä vihjeet sipulikukista, jotka karkottavat myyriä. Kyllä lehti tulee ajan kanssa luettua alusta loppuun.

Pehr Björklund, Masala

Kukintaa keväästä toiseen oli vallan ihana. Kotipuutarha-lehti tulee aina luettua ja miehen kanssa on joskus kiistaa kumpi saa lukea ensin.

Aino Björklund, Masala

Kateellisena katsoin kuvia todellisen puutarhaharrastajaperheen syysvuokoista. Minulla ne katosivat heti ensimmäisen talven jälkeen. Sitten luin, että harrastajakin oli joutunut uusimaan istutuksen monta kertaa, ennen kuin talvesta selviävä laji löytyi. Ehkäpä vielä yritän uudestaan.

Arja Piir, Espoo

Mukavia yllätyksiä tässä lehdessä, kun oli pitkä tarina ihanaa historiaa ja vähän jopa ilmavaivoista. Heh! Kerrankin jotain uutta ja täysin odottamatonta. Lisää yllätyksiä aina silloin tällöin, kiitos!

Pia Rouhiainen, Helsinki

Lehden kova, kiiltävä kansi on huippu, pysyy siistinä eikä ruttaannu helposti. Asiaa sopivasti, ajankohtaiset aiheet.

Anita Matilainen, Kuopio

Lähetä viesti

Voit lähettää palautetta myös osoitteeseen kotipuutarha@puutarhaliitto.fi. Julkaisemme tällä palstalla tekstit mieluiten kirjoittajan omalla nimellä. Toimitus voi lyhentää kirjoituksia.


LUKIJAÄÄNESTYS

Mikä oli tämän numeron paras juttu?

Äänestä 22.12.2020 mennessä osoitteessa kotipuutarha.fi/kilpailut

Arvomme osallistujien kesken helppokäytöisen Tregren T12 Tomaatin kasvastussetin, joka mahdollistaa lähes minkä tahansa kasvin kasvattamisen Smart Garden -sovelluksen avulla. Paketti sisältää T12 keittiöpuutarhan, 2 kpl lisävarsia, sekä kaksi pakettia tomaatin siemenkapseleita ja ravinnepakettia. Palkinnon arvo on 199,90 €. Lisätietoja www.tregren.fi/


Puutarhan satoa pakastetaan, hillotaan ja mehustetaan

Lähes kaikki vastaajat kertoivat varastoivansa puutarhan sadon pakastamalla, kun kysyimme millaisia säilöjiä seuraajamme ovat. Myös hilloaminen ja mehustaminen ovat suosittuja säilöntätapoja. Selvä enemmistö vastaajista kertoi mieltävänsä itsensä perussäilöjäksi ja vain harva kertoi säilövänsä tänä vuonna enemmän kuin aikaisemmin. Retkelle-kirjan voitti Kaija Hemmilä Kalajoelta. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille kyselyyn osallistuneille!

8 | 2020

Näistä lukijat pitivät eniten

Nelson Gardenin syyssipuliuutuuksia voittivat Susanna Eklund Rantatöysästä ja Helena Tuomola Aitoosta. Onneksi olkoon!

Puutarhan luottokasvit

Neuvot & Niksit: Sammalet puutarhassa


Sato talteen hapattamalla


KUUKAUDEN KYSYMYS

Nyt kysymme, millainen on unelmiesi puutarha?

Vastaa kyselyyn netissä 1. marraskuuta mennessä

Kotipuutarha.fi/kuukauden-kysymys

Halutessasi voit osallistua samalla kirja-arvontaan, jonka palkintona on Unelmien puutarhat (Tanja Nieminen ja Tiina Holmberg, Readme 2020).

KysELY Pyörii myös marras- ja joulujuun ajan! Tulokset jaetaan Kotipuutarhan verkkosivuilla sekä lehden somekanavissa.