Neuvot &niksit

ruska Ihastuttaa

1 Koreanvaahteran (Acer pseudosieboldianum) syysväristä saattaa tulla jopa vahva viininpunainen. 2 Pihlajat ovat näyttäviä myös syksyllä. Kuvassa helmipihlaja (Sorbus koehneana).  3 Katsuran (Cercidiphyllum japonicum) tuoksussa voi syksyllä aistia piparkakkumausteita ja paahdettua sokeria. 4 Pioneilla (Paeonia) on usein kaunis syysväri.

Kesän kukinnan hiipuessa ruska jatkaa puutarhan väriloistoa. Puut aloittavat talveen valmistautumisen hyvissä ajoin, kun päivä alkaa lyhetä ja pimeän osuus kasvaa. Pääpiirteissään ruskassa on kyse siitä, että lehtipuut ottavat lehdistöstä talteen klorofyllin eli lehtivihreän. Sitä on kesällä kiivaimman yhteyttämisen aikaan lehdissä niin paljon, että lehtien muut värisävyt eivät erotu. Kun puu ottaa lehtivihreän talteen, jäljelle jäävät sävyt tulevat esiin. Jäljelle jäävä keltainen tai oranssi sävy johtuu karotenoideista.

Punainen sävy sen sijaan ei ole ihan yksiselitteinen. Se johtuu antosyaaneista, joita tietyillä puulajeilla – kuten verivaahteroilla – on kyky tuottaa paljon. Kaikki puulajit eivät kykene sitä valmistamaan. Esimerkiksi koivuissa punaista sävyä ei näe.

Tutkijat ovat havainneet, että antosyaanien muodostumisella vaikuttaa olevan jonkinlainen yhteys erilaisiin puiden stressitiloihin. Antosyaanit sisältävät usein antioksidantteja, ja puu saattaa kehittää sitä esimerkiksi nopeissa olosuhteiden muutoksissa tai hyönteisvaurioiden yhteydessä. Se, miksi antosyaaneja kehittyy joihinkin lajeihin runsaasti syksyllä päivä- ja yölämpötilojen vaihteluiden olleessa suuret, saattaa liittyä juuri tähän seikkaan.

Ruskan muodostumiseen ja sävyihin vaikuttavat laji- ja jopa yksilökohtaiset erot, mutta lopputulos on usean tekijän summa. Myös kasvupaikka, maalaji ja sääolosuhteet vaikuttavat. Useimmiten kaunein ruska syntyy, kun sää on viileä, kuiva ja aurinkoinen. Joskus hieno ruska jää muodostumatta erilaisten ruostesienien vuoksi. Lepät ovat hyvä esimerkki puista, jotka eivät saa ruskaa käytännössä lainkaan. Se johtuu niiden juuriston kyvystä sitoa typpeä, jolloin puulla ei ole tarvetta säilöä lehtivihreää talteen, vaan sillä on varaa pudottaa lehtensä vihreinä.  Heli Einesalo

Syysvärejä puutarhaan

Sorvarinpensaiden kotahedelmät muuttuvat syksyllä punaisiksi ja pitävät pensaat pitkään koristeellisina. Lehdistön punertavahehkuinen ruska on komeimmillaan syys-lokakuussa.

Vaahterat ovat ruskapuista upeim- pia. Japaninvaahteran ja muiden itämaisten vaahteroiden lehdet ovat usein näyttävimpiä, mutta metsävaahtera suurena puuna on syksyisen maiseman kuningas.

Pihlajat ovat pienemmistä ruskapuista komeimpia. Myös myöhään kypsyvillä marjoilla on koristearvoa syksyisessä puutarhassa.

Koivuangervon syysväri on hehkuvan oranssinpunainen.

Säleikkövilliviini hehkuu syksyllä punaisena, mikäli kasvupaikka on aurinkoinen.

Pensasmustikka on hyötytarhan syksyinen komistus. Sävy on yleensä syvän punainen.

Lamoherukalla on vaatimaton kukinta, mutta sitäkin upeampi syysväri. Tämän maanpeittäjän punainen tai oranssi hehku alkaa näkyä jo loppukesällä.

KUVat Teija Tuisku