Neuvot &niksit

Auta yrtit talven yli

Valeeseen eli väliaikaiseen paikkaan istuttaminen on vanha keino säilyttää taimia, jotka odottavat lopullista istutuspaikkaansa. Kesällä ruukuissa kasvatetut monivuotiset kasvit, kuten yrtit, perennat tai pensaat, voi säilyttää talven ajan viljelylaatikossa.

Istuta kasvit laatikon multaan ruukkuineen – tai poista ainakin helposti talvella rikkoutuvat saviruukut – ja hautaa juuripaakku multaan. Jos syksy on pitkä ja lauha, kastele taimia, kunnes maa jäätyy.

Jos istutat vasta mullan pinnan ollessa roudassa, kasvit ovat jo lepotilassa, joten voit haudata ne syvemmällekin mullan uumeniin. PR-N


Pelargonit muuttavat sisätiloihin

Pelargonit talvehtivat perinteisesti viileässä ja valoisassa paikassa, jossa ne vaipuvat lepotilaan. Paras talvehtimispaikka on viherhuone, kuisti tai lasitettu terassi, jossa lämpötila pysyy pakkasellakin +10 asteen tienoilla. Vaikka harvalla on tarjota hoidokeille näin täydellisiä olosuhteita, toivoa ei kannata heittää, sillä pelargonien talvettaminen huoneenlämmössä onnistuu yhtälailla.

Valoisa paikka ja lisävalo helpottavat kasvien talvehtimista huoneenlämmössä. Loka- ja helmikuun välisenä aikana käytettävät kasvilamput säteilevät yhteyttämistä edistävää punaista ja sinistä valoa. Lisävalot pidetään päällä valoisaan aikaan 10–12 tuntia vuorokaudessa. Valoisassa ja lämpimässä pelargonit myös kasvavat – ja jopa kukkivat – läpi vuoden. Jos kasvit voivat hyvin, niiden voi antaa kukkia talvellakin.

Kun valoa ja lämpöä riittää, kasvit haihduttavat enemmän kuin viileässä ja hämärässä. Siksi niitä tulee kastella läpi talven. Kastelun tarvetta lisää myös lasittamaton saviruukku, jossa multa kuivahtaa nopeammin kuin esimerkiksi muoviruukussa.

Pelargoneja ei tarvitse sydäntalvella lannoittaa ainakaan luonnonvalossa. Kevään korvalla helmi-maaliskuussa kasvu voimistuu ja lannoittaminen aloitetaan varovasti. Ensimmäiset lannoitekastelut kannattaa tehdä noin puolta laimeammalla liuoksella kuin ohjeessa neuvotaan.

Varhain syksyllä ja keväällä pistokkaita voi leikata juurrutukseen. Pistokkaisiin kasvavat kukat kannattaa poistaa.


Sumutusta kaivataan

Vähenevä valo ja kuiva huoneilma rasittavat huonekasveja talvella usean kuukauden ajan. Ilmankosteutta saa nostettua sumuttamalla kasvien lehdistöä. Veden joukkoon voi annostella myös merileväuutetta pakkauksen ohjeen mukaan. Esimerkiksi sulkasaniaiset rakastavat sumutusta. Ilman lisäkosteutta niiden lehdet ruskettuvat helposti. Pidä sumutinpullo kasvin lähellä ja suihkauta ohi kulkiessasi pari kertaa päivässä. Sumutus ei kuitenkaan korvaa kastelua, vaan kasvualusta pidetään tasaisen kosteana läpi vuoden.PR-N


Kierrätä puiden lehdet

Pienet lehtimäärät voit hyvin jättää nurmikolle lierojen evääksi, mutta paksut lehtikerrokset kannattaa kerätä esimerkiksi jätesäkkeihin maatumaan. Sulje pussin suu löyhästi ja tee säkkiin muutama reikä, josta kosteus pääsee sisään. Siirrä säkit varjoon johonkin huomaamattomaan paikkaan.

Vuoden kuluttua lehdet ovat kompostoituneet ja voit levittää säkin sisällön puutarhaan katteeksi ja maanparannusaineeksi. Nopeinta maatuminen on, jos silppuat lehdet ensin oksasilppurilla tai keräävällä ruohonleikkurilla.MSt

Valoisa ikkunalauta on kelpo talvetuspaikka, jossa pelargonit saattavat talvehtia ilman lisävaloakin. Kastele ainakin saviruukkuihin istutettuja taimia 2–3 kertaa viikossa, muoviruukuissa harvemmin.

Kun pelargonit tuodaan syksyllä sisälle, isompia versoja karsitaan. Suurista pensaista voi ottaa pistokkaita ja köynnösmäisistä kasveista typistää pisimmät versot. Huoneenlämmössä talvehtivat taimet saavat olla reheviä, koska ne tarvitsevat lehdistöään yhteyttämiseen.

Kun pelargonit ja muut viherkasvit palaavat ulkotiloista kesän jälkeen, niiden mukana sisälle saattaa matkustaa tuhoeläimiä. Taimet kannattaa suihkuttaa puhtaiksi ja viherhuoneeseen voi tarpeen mukaan hankkia luonnonmukaisia torjuntaeliöitä vihannespunkeille, harsosääskille tai ansarijauhiaisille.


Itse hitsaamalla valmistettu multaseula toimii mainiosti. Reunat voi nikkaroida myös puusta.Itse hitsaamalla valmistettu multaseula toimii mainiosti. Reunat voi nikkaroida myös puusta.

Kompostia seulomaan

Seulontalaitteen voi valmistaa reikäkooltaan 20–30 mm metalliverkosta, jonka reunoille kiinnitetään 5–15 senttiä korkea puu- tai metallireunus. Valmis seula asetetaan kottikärryn ylle kahden putkenpätkän päälle. Kun seulaa kuljetetaan edestakaisin putkien päällä, seulottu komposti tippuu kärryyn ja roskat jäävät verkkoon.

Valmista lehtikompostia voi levittää syksyllä, kasvukauden päätyttyä kasvien alustoille ja perennapenkin katteeksi. Kate parantaa maan pieneliötoimintaa ja huolittelee maan pinnan.PR-N


Kangaskarhunsammal (Polytrichum juniperinum) viihtyy hiekansekaisilla, valoisilla kasvupaikoilla.Kangaskarhunsammal (Polytrichum juniperinum) viihtyy hiekansekaisilla, valoisilla kasvupaikoilla.

Lisää sammalta!

Pehmeät sammalet vehreyttävät puutarhoja silloinkin, kun muu kasvu alkaa hiipua. Voit lisätä sammalta puutarhaasi yksinkertaisimmin siirtämällä sitä luonnosta maanomistajan luvalla. Kun olet valinnut sopivan sammallajin tulevalle kasvupaikalle, tasoita tuleva alusta ennen siirtoa. Monet lajit irtoavat suurina levyinä, joita on helppo kuljettaa lyhyen matkaa. Uuteen paikkaan kiinnittymisen voi varmistaa naputtelemalla pieniä puutappeja sammalen läpi pohjamaahan. Huolehdi kastelusta, kunnes sammal on kiinnittynyt hyvin. Siirron voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa maan ollessa sula, sillä sammalilla ei ole varsinaista juuristoa. HE

Kuvat maija astikainen, Hanna Marttinen, Teija Tuisku, Maija Stenman